Nuorten Jukola 2015

Nuorten Jukola

OK Raseborg järjesti vuoden 2015 Nuorten Jukolan Raaseborgissa. Tähän kautta aikojen eteläisimmässä paikassa käytyyn Nuorten Jukolaan ilmoittautui 164 joukkuetta. Ennakkoon kovimmat nuorten seitsikot tulivat viimevuosien menestysseuroista Tampereen Pyrinnöstä, Helsingin Suunnistajista, Espoon Suunnasta ja MS Parmasta. Myös ruotsalaisen OK Ravinen uskottiin olevan vahva.

1. osuus 4,9 km

Muutama sekunti Nuorten Jukola 2015 starttiin. (kuva Patric Westerlund)

Lähtökiihdytyksen dramatiikkaa. (kuva Patric Westerlund)

Ensimmäinen osuus kuului perinteen mukaisesti alle 16-vuotiaille pojilla ja ensimmäiselle väliaikarastille saavuttiin yhtenäisessä jonossa. Tämän jälkeen OK Ravinenin Axel Granqvist ja Helsingin Suunnistajien Topias Niemi pääsivät muilta karkuun ja olivat yleisörastilla 2,9 kilometrin kohdalla jo lähes minuutin kolmantena suunnistanutta Raja-Karjalan Suunnistajien Saul Klemolaa edellä. Loppulenkillä Granqvistilla ja Niemellä oli eri hajonta, jonka ruotsalainen selvitti nopeammin vaihtaen ykkösenä 53 sekuntia ennen Niemiä. Kolmantena vaihtoleimaukseen saapui Hämeenlinnan Suunnistajien Ville Laakso 1.47 Ravinenista. EsSun Lauri Heinaro oli vaihdossa kahdeksas kaksi minuuttia ja MS Parman Aleks Hiidenhovi 27. vajaat kolme minuuttia kärkeä jäljessä. Hallitsevan mestarin Tampereen Pyrinnön Lasse Viilo sortui yleisörastin jälkeen kahden minuutin virheeseen ja saapui vaihtoon 37:ntenä 4.21 kärjestä.

Tilanne 1. vaihdossa

2. osuus 4,9 km

Toisen osuuden alkumatka sujuu edelleen kärkikaksikolta ilman suuria virheitä ja yleisörastille Ravinenin Jason Bransome ja HS:n Miika Tala saapuvat samalla erolla toisiinsa kuin lähdettäessä. Takaa-ajajista lähimmäs on noussut Kokkolan Suunnistajien Mikko Poutanen, mutta eroa kärkeen on yli kaksi minuuttia. Kymin Suunnistajat, Lynx ja Parma ovat saaneet kärkeä puoli minuuttia kiinni, vaikka Parman Rasmus Ekström tekeekin pienen virheen ykköselle. Suurempia ongelmia on kakkosvälillä Kangasalan ja Hiidenkiertäjien suunnistajilla. Myös Pyrinnön Mikko Eerola tekee kakkosrastille virheen ja Pyrintö on yleisörastilla 6.30 kärkeä jäljessä.


HTML5-canvas not supported

Loppulenkillä Parman Ekström jatkaa hyvää menoa ja tiputtaa muut matkasta sekä ohittaa Talan. Bransome pitää Ravinenin kärjessä, mutta vaihdossa Parma on enää 1.24 perässä. Tala tuo HS:n vaihtoon kolmantena 17 sekuntia myöhemmin. Venäläinen Nord West vaihtaa neljäntenä 2.15 kärjestä, perässään Kokkolan Suunnistajat, Kymin Suunnistajat ja Lynx. Seuraavina kolme minuutta Ravienista vaihtavat Suunta Jyväskylä ja Espoon Suunta. Pyrintö on vaihdossa 24. kahdeksan minuuttia kärjestä. Osuuden pohjat juoksee Valkeakosken Aaro Aho.

Tampereen Pyrinnn kakkosjoukkueen Vili Mähönen ja Kooveen Otso Westerlund. (kuva Patric Westerlund)

Tilanne 2. vaihdossa

3. osuus 2,4 km

Kolmannella osuudella vuorossa olivat alle 14-vuotiaat tytöt. MS Parman Ilona Ruohola juoksee osuuden toiseksi nopeimman ajan ja on vaihdossa 4 sekuntia ennen OK Ravienin Emilia Engeliä. Turun Suunnistajien Jenny Vuori nostaa seuransa kolmanneksi, mutta eroa kärkeen on jo lähes kolme minuuttia. TuSin perässä vaihtavat Suunta Jyväskylä, Espoon Suunta, Helsingin Suunnistajat ja Lynx. Osuuden nopein on Heta Nurminen, joka nostaa Hämeenlinnan Suunnistajat kymmenenneksi.

MS Parman Ilona Ruohola vauhdissa. (kuva Patric Westerlund)

Tilanne 3. vaihdossa

4. osuus 2,4 km

Neljäs osuus oli neljännen hajontapari, mutta tällä kertaa myös 14-vuotiaat pojat saivat kiidättää viestiä. MS Parman Niklas Ekström tiputtaa Ok Ravinenin Melker Hörnfeldt jo ykkösvälillä ja etenee tämän jälkeen ylhäisessä yksinäisyydessä vaihtoon. Helsingin Suunnistajien Lauri Syrjäläinen on osuuden neljänneksi nopein ja ajaa Hörnfeldtin kiinni ennen vaihtoa. Kaksikko on kuitenkin lähes kolme minuuttia Parmasta. Neljäntenä vaihtaa Espoon Suunnan Emil Laaksonen neljä minuutta kärjestä. Osuuden nopeimmat löytyvät Tampereelta, sillä Kooveen Vertti Laitinen on kaksi ja kymmenen sekuntia nopeampi kuin Tampereen Pyrinnön ykkösen Leo Matinheikki ja kakkosen Antti Rissanen. Kärkisijojen suhteen koetaan myös dramatiikkaa, kun neljäntenä vaihtoon saapunut Turun Suunnistajien Onni Sinervä ei ole käynyt yhdellä rastilla ja näin turkulaisten kohtaloksi koituu hylkäys.

Tilanne 4. vaihdossa

5. osuus 3,5 km

Viides osuus oli viestin ainoa hajonnaton osuus, jota saivat juosta alle 16-vuotiaat tytöt. Toisena metsään päässyt HS:n Ellen Heinaro ei saa suunnistustaan alussa sujumaan vaan tekee heti k-pisteen jälkeen virheen, jolloin Ravienin Moa Westblad karkaa. Heinaron vaikeudet jatkuvat myös kakkosvälillä.


HTML5-canvas not supported

Osuuden loppupuolella Westblad ajaa Parman Essi Rantasen kiinni ja kärkikaksikko saapuu jälleen vaihtoon yhdessä. Kolmanneksi nousee osuuden nopeimmalla ajalla Kouvolan Suunnistajien Elisa Mattila, joka karkaa lopussa Nord Westin Olga Vasilevalta, EsSun Maria Määttäseltä sekä Heinarolta.


HTML5-canvas not supported

Vaidossa Kouvola on kolme minuuttia kärjestä, Nord West 45 sekuntia enemmän, EsSu minuutin venäläisistä ja HS:n minuutin EsSusta. Seitsemäntenä vaihtaa Pyrintö, mutta eroa kärkeen on edelleen lähes kahdeksan minuuttia.

Tilanne 5. vaihdossa

6. osuus 4,6 km

Kuudennellä alle 18-vuotiaiden tyttöjen osuudella Ravinenin Tone Albrektsson pystyi karistamaan Parman Anni Valtosen kannoiltaan ja toi ruotsalaisseuran lähes kahden minuutin johdossa viimeiseen vaihtoon. Espoon Suunnan Emilia Ståhlberg on osuuden toiseksi nopein, nostaa yhden sijan ja ottaa kärkeä kiinni yli kaksi minuuttia. Vaihdossa eroa kärkeen on 2.36. Neljäntenä vaihtaa Nord Westin Zlata Malysheva heti perässään hienosti juosseet Suunta Jyväskylän Vera Klementtinen, Lynxin Tuuli Heikkilä ja Tampereen Pyrinnön Anni Haanpää. Eroa Ravieniin tällä nelikolla on kuusi ja puoli minuuttia. Seuraavaan joukkueeseen onkin jälleen eroa, sillä Iiris Taubert tuo KooVeen vaihtoon kahdeksantena yli kymmenen minuuttia kärjestä. Osuuden ylivoimaisesti nopein on Espoon Akilleksen Leenukka Hanhijärvi, jolle Ståhlbergin jää osuusajoissa yli 3,5 minuuttia.

MS Parman Akseli Ruohola saa kartan Anni Valtoselta. (kuva Patric Westerlund)

Tilanne 6. vaihdossa

7. osuus 6 km

Ankkuriosuudella viestin voiton ratkaisevat 18-vuotiaat pojat. Ravinenin Erik Herne ei tee alkumatkalla virhettä, mutta kovempaa liikkuva MS Parman Akseli Ruohola ajaa väkisin ruotsalaisen kiinni kolmannelle rastille. EsSun Aleksi Sorsa ei pysty aivan Ruoholan vauhtiin vaan EsSu jää hieman lisää alkumatkalla. Nord Westin Daniil Kashin ei puolestaan kestä Lynxin Ollipekka Heikkilän, Suunta Jyväskylän Otto Kaarion ja Tampereen Pyrinnön Teemu Eerolan kyydissä ja sinetöi vielä tilanteen neljännen rastin virheellään. Heikkilä ja Eerola tekevät puolestaan virheen kakkoselle, mutta imevät tilanteen kuittaavan Kaarion nopeasti kiinni.


HTML5-canvas not supported

Viestin voitto ratkeaa ankkuriosuuden seitsemännellä rastilla. Ruohola on saanut jo pienen eron Herneeseen ja kasvattaa eron hajontarastilla lähes minuuttiin. Taistelussa nelossijasta virheen tekee tällä kertaa Kaario, mutta saa Eerolan ja Heikkilän ennen yleisörastia kiinni.


HTML5-canvas not supported

Loppulenkillä Ruohola tekee pienen koukun kymmenelle rastille, mutta takaa-ajajilla ei ole mahdollisuuksia saada häntä kiinni. Näin MS Parma pääsee tuulettamaan seuran kolmatta Nuorten Jukola voittoa. Herne pitää Sorsan takanaan ja ylittää maaliviivan toisena tasan minuutin Parman jälkeen. Sorsa tuo EsSun kolmanneksi 52 sekuntia OK Ravinenia myöhemmin. Nelossijan nappaa Tampereen Pyrintö, kun osuuden nopeinta vauhtia pitänyt Eerola jätättää Kaarion matkalla toiseksi viimeiselle. Lynxin Heikkilä yrittää omaa reitinvalintaa, mutta on hitaampi ja näin kirkkonummelaisille kuudes sija. Pyrinnön ero kärkeen on lopulta 4.17, Jyväskylän 4.26 ja Lynxin 4.49. Seitsemänneksi tulee Nord West ennen Kangasala SK:ta, Helsingin Suunnistajia ja Kouvolan Suunnistajia.


HTML5-canvas not supported


MS Parma tuulettaa voittoa maalisuoralla. (kuva Patric Westerlund)

Lopputulokset

Nuorten Jukolan 2015 kolme parasta joukkuetta. (kuva Patric Westerlund)

NuJu15-logo

Perustiedot

Päivämäärä:
22.8.2015

Paikka:
Raasepori

Järjestäjät:
OK Raseborg

Päätoimihenkilöt

Kilpailun johtaja:
Helena Kanste

Ratamestari:
Sune Forsström

Kilpailunvalvoja:
Tommi Tervakangas

Ratavalvoja:
Anders Nordell

Kilpailun kotisivut

Tulokset

Nuorten Jukola 2015

Reittihärveli

Nuorten Jukola 2015

GPS-seuranta

Nuorten Jukola 2015 GPS-tallennukset