Nuorten Jukola 2016

31. Nuorten Jukola suunnistettiin Nurmijärvellä Alhonniitun maastoissa. Rajamäen Rykmentti isännöi viestiä toisen kerran, sillä historian toinen Nuorten Jukola pidettiin vuonna 1987 myös Nurmijärvellä. Tällä kertaa kilpailussa oli vain yksi voittajasuosikki; Tampereen Pyrinnöllä oli ladata kilpailuun joukkue, jonka kaikki 1.,2.,5., 6. ja 7. osuuden viestinviejät olivat rankilla sarjoissaan kolmen parhaan joukossa. Vaikka suunnistuksessa on aina kaikki mahdollista, ennakkoon Pyrinnön voiton haaveet saattaisivat kaatua vain loukkaantumiseen tai muuhun epäonneen. Muista kärkisijoista lähtivät taistelemaan voittoa puolustanut MS Parma, Suunta Jyväskylä, Helsingin Suunnistajat, Kouvolan Suunnistajat sekä Pyrinnön kakkosjoukkue, jolla oli riveissään ehkä meriiteiltään kovin Nuorten Jukolassa kilpaillut suunnistaja. Kolminkertainen nuorten maailmanmestari Sveitsin Simona Aebersold nimittäin juoksi joukkueen kuudetta osuutta. Lisäksi viestissä oli mukana ensimmäisen Nuorten Jukolan voittanut Rajamäen Rykmentin joukkue.

1. osuus 4,3 km

Nuorten Jukolan aloittajat säntäävät matkaan.

Viestin avausosuus oli 4,3 kilometrin mittainen ja sille säntäsi 167 joukkuetta. Ensimmäiset väliajat tulivat 1,7 km kohdalta ja Pyrinnön ykkönen oli heti ottanut oman paikkansa. Joukkueen aloittaja Leo Matinheikki veti letkaa, jossa seuraavina suunnistivat ruotsalaisen Snättringe SK Jesper Lidmar ja Parman Oskari Lepistö. Ensimmäiset 20 joukkuetta leimasivat 39 sekunnin sisällä.

Tilanne 1,7 km väliaikarastilla

Seuraavalla väliaikarastilla 2,9 kilometrissä Pyrintö kahmaisi jo kaksoisjohdon kun kakkosjoukkueen Leevi Keronen oli noussut 2 sekunnin päähän Matinheikistä.

Kuin ennustaen tulevaa, Pyrintö nappasi kaksoisjohdon jo toisella väliaiarastilla.

Tilanne 2,9 km väliaikarastilla

Maaliviitoitukselle ilmestyi kuitenkin Ensimmäisenä Rastikarhujen Pyry Willman. Matinheikki suoritti vaihtoleimauksen kymmenen sekuntia myöhemmin. Leimantarkastuksessa kävi kuitenkin ilmi, että Willman oli leimannut väärällä kolmanneksi viimeisellä ja näin Pyrintö johti kisaa jo ensimmäisessä vaihdossa. Matinheikki sai viimeisellä rasteilla hieman eroa muihin, sillä toisena vaihtoon saapunut Sundbybergs IK Kristoffer Tengroth oli jäänyt 22 sekuntia. Heti seuraavina vaihtoivat Kokkolan Suunnistajien Väinö Venetjoki, Parman Lepistö, Kouvolan Suunistajien Pyry Mattila, Pyrintö kakkosen Keronen, Helsingin suunnistajien Lauri Syrjäläinen ja Suunta Jyväskylän Arttu Kaario. Kaarion ero Tengrothiin oli vain 14 sekuntia. Tämän jälkeen oli pieni tauko, sillä Valtteri Kankainen toi Sotkamon Jymyn vaihtoon 32 sekuntia myöhemmin. Espoon Suunnan Mikko Tervakangas vaihtoi sijalla 20. 2.11 kärjestä ja perinteisesti kärkipaikoilla viihtyneen venäläisen Nord Westin Nikolai Kudziavtcev peräti 7.16 kärjestä sijalla 62.

Tilanne 1. vaihdossa

2. osuus 3,9 km

Toisella osuudella oli mittaa 3,9 kilometriä. Pyrinnön ykkösen Mikko Eerola aloitti vahvasti ja pystyi kasvattamaan eroa hiukan 1,7 km kohdalla olevalle väliaikarastille. Helsingin Suunnistajien Miika Tala ja Kouvolan Suunnistajien Arttu Lindqvist aloittivat lähes Eerolan vauhtia, mutta eroa kärkeen oli reilut puoli minuuttia, eikä näköyhteyttä enää ollut. Muut sen sijaan ovat jäivät jo vähintään puoli minuuttia lisää Eerolalle. Suurimmat ongelmat olivat Kokkolan Suunnistajien Olli Koivumäellä ja Parman Niklas Ekströmillä.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 1,7 km väliaikarastilla

Osuuden toisella puoliskolla Tala sai ensin karistettua kannoiltaan Lindqvistin, jonka Pyrinnön kakkosen Lasse Viilo ajoi kiinni. Kun Lindqvist koukkasi kuudetta rastia, nousi Pyrinnön kakkonen jo kolmanneksi. Kärjessä Eerola jatkoi vakuuttavaa menoaan ja jätti lopulta Helsingin Suunnistajat reilun kahden minuutin päähän vaihtoon tultaessa. Viilo jäi Talasta puolestaan minuutin ja Lindqvist 40 sekuntia enemmän. Viidentenä vaihtoi Lounais-Hämeen Rastin Akseli Julkunen. Suunta Jyväskylä vaihtoi kahdeksantena jo kuusi minuuttia kärjestä. Voittoa puolustava Parma oli Jyväskylääkin 1,5 minuuttia perässä 17:nnentenä. Osuuden nopein oli Eerola. Toiseksi nopeinta vauhtia piti Kooveen Vertti Laitinen, joka nosti tamperelaisia 40 sijaa vaihtaen 14:nnentenä.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 2. vaihdossa

3. osuus 2,4 km

Kolmas osuus on perinteisesti ollut alle 14-vuotiaiden tyttöjen. Tällä kertaa osuudella oli mittaa 2,4 km. Puolimatkan väliaikarastilla Tampereen Pyrinnön Ilona Tikkakoski oli kasvattanut eroa Helsingin Suunnistajien Emilia Talaan puoli minuuttia lisää, mutta heti seuraavalle rastille Tala teki peräti neljän minuutin virheen ja HS tippui kahdeksanneksi. Kun Tikkakoski selvitti loput rastit virheettä, johti Pyrintö vaihdossa jo lähes 4,5 minuutilla toisena vaihtanutta saman seuran kakkosjoukkuetta, jonka viestiä vei Kaarina Nurminen. Kolmantena vaihtoi osuuden nopeinta vauhtia pitänyt Suunta Jyväskylän Elsa Näpänkangas. Eroa Pyrinnön ykköseen oli 5.42. Seuraavana leimasi Helsingin Suunnistajien kakkosjoukkueen Juulia Tala, joka oli osuudella siskoaan Emiliaa kuusi minuuttia nopeampi. Emilia Tala saapui vaihtoon yhdeksäntenä 8,5 minuuttia kärjestä ja ennakkoon Pyrinnön kovimmaksi haastajaksi ajateltu joukkue oli auttamatta liian kaukana kärjestä.

Helsingin Suunnistajien Emilia Tala teki kolmannella osuudella ison virheen.

Tilanne 3. vaihdossa

4. osuus 2,4 km

Neljäs osuus oli kolmannen kanssa saman pituinen, mutta tällä osuudella saivat suunnistaa myös pojat. Pyrinnön ykkösen Akseli Konttila piti osuuden toiseksi nopeinta vauhtia ja kun seuran kakkosjoukkueen Juho Nieminen oli nelisien minuuttia hitaampi, putosi kakkosjoukkue jo lähes yhdeksän minuutin päähän. Väliin kiilasi Lounais-Hämeen Rastin Elmeri Syrjälä, mutta hänkin oli vaihdossa 7.42 Konttilan perässä. Suunta Jyväskylän Topi Laakso vaihtoi neljäntenä heti Pyrinnön kakkosen jälkeen. Viidentenä vaihtoi Kouvolan Liisa Peltonen, joka juoksi hienosti poikien seassa ja oli muutaman sekunnin kolmannen osuuden nopeinta Näpänkangastakin vikkelämpi. Helsingin Suunnistajien vaikeudet jatkuivat sillä Anton Hamppu teki myös isoon virheen samalla rastille kuin Tala edellisellä osuudella. Kärkeen napsahti eroa kuusi minuuttia lisää, ja se oli jo lähes 15 minuuttia. Osuuden nopein oli Espoon Suunnan Topias Kemppi.

Suunta Jyväskylän Topi Laakso ja Pyrinnön kakkosjoukkueen Juho Nieminen ottavat happea osuuden jälkeen.

Tilanne 4. vaihdossa

5. osuus 3,5 km

Viidennellä, 16-vuotiaiden tyttöjen hajonnattomalla osuudella oli mittaa 3,5 kilometriä. Osuuden alku vastasi jo tuttua kaavaa – Pyrinnön ykkösjoukkueen Lotta Eerola veti kärjessä sen verran reippaasti, että vain harva takaa-ajaja pystyi samaan. 1,3 km väliaikarastille Eerola oli kasvattanut eron toiseksi nousseeseen Pyrinnön kakkoseen jo yhdeksään minuuttiin. Kolmantena leimannut Kouvolan Suunnistajien Elisa Mattila oli aloittanut muutaman sekunnin Eerolaakin nopeammin, mutta eroa oli silti kärkeen lähes kymmenen nimuuttia. Sen sijaan Jyväkylän Kaisa Klementtinen ja Lounais-Hämeen Rastin Helena Halkosaari olivat joutuneet antautumaan muutaman minuutin lisää kuten Kooveen Rosa Simolakin.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 1,3 km väliaikarastilla

Seuraavilla väleillä Mattila karisti Pyrinnön kakkosen Sara Kurthin kannoiltaan. Takana tapahtui vielä suurempia muutoksia, sillä Klementtinen teki virheen viitoselle ja Essun Ida Haapala, Parman Elsa Ankelo ja Kooveen Rosa Simola saivat Jyväskylän kiinni. Kangasala, Lynx ja Trian seikkailivat kuudennella ja seitsemännellä välillä ja Helsingin Suunnistajien Venla Turakainen nousi kahdeksanneksi.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 2,8 km väliaikarastilla

Vaihtoon Pyrinnön Lotta Eerola lasketteli yli 10 minuutin erolla Kouvolan Elisa Mattilaan, joka teki lopussa pienen koukun ja Pyrinnön kakkosen Kurth pääsi uudestaan näköetäisyydelle. Neljäntenä vaihtoi Essu perässään Parma, Koovee ja Jyväskylä. Eroa nelikolla oli kärkeen 17 minuuttia. Osuuden nopein oli lopulta Eerola, jolle Mattila jäi 11 sekuntia.

Tilanne 5. vaihdossa

6. osuus 4,3 km

18-vuotiaiden tyttöjen toiseksi viimeinen osuus oli pituudeltaan 4,3 kilometriä. Pyrinnön ykkösjoukkueen Anni Haanpää saapui 2,5 km:n väliaikarastille odotetusti ykkösenä, mutta kakkosjoukkueen kolminkertainen nuorten maailmanmestari Sveitsin Simona Aebersold supisti eron 7,5 minuuttiin. Kouvolan Suunnistajien Henna Pylväinen joutui antautumaan sveitsiläisen vauhdissa, mutta piti sijan ja eron kärkeen samana. Suunta Jyväskylän Veera Klementtinen tarrasi neljänteen sijaan vahvasti sekä jätti Essua, Parmaa ja Kooveeta lähes kaksi minuuttia.

Tilanne 2,5 km väliaikarastilla

Ennen 3,7 kilometrin kohdalla olevaa väliaikarastia Haanpää teki kolmen minuutin virheen ja Aebersold leimasi vain 3.20 myöhemmin. Vaihtoon Haanpää saapui kärjessä, mutta jännitys tiivistyi, kuinka lähelle sveitsiläinen lopulta pääsisi? Alhonniitun loppurinne osoittautui kuitenkin maailmanmestarille vaikeaksi – Aebersold teki aivan lopussa kahden minuutin virheen ja vaihdossa eroa oli jälleen lähes viisi minuuttia. Pylvänäinen teki useamman virheen, mutta vaihtoi silti kolmantena, 11 minuuttia kärjestä. Veera Klementtinen jäi osuudella Aebersoldille ainoastaan kaksi minuuttia ja toi Jyväskylän vaihtoon neljäntenä 14 minuuttia kärjestä. Seuraavina ankkurinsa matkaan lähettivät Espoon Suunta, MS Parma ja Koovee, minuutin eroilla toisiinsa.

Tilanne 6. vaihdossa

7. osuus 5,5 km

5,5 kilometrin pituisella ankkuriosuudella Pyrinnön ykkösjoukkueen Teemu Eerola sai suunnistuksen heti kulkemaan, eivätkä alkupään rastit tuottaneet tamperelaiselle vaikeuksia. Kakkosjoukkueen Konsta Puranen teki hieman ylimääräistä koukkua neljännellä välillä ja seurakavereiden ero 2,5 km väliaikarastilla oli reilu kuusi minuuttia. Kouvolan Elmeri Toivanen sai hieman Purasta kiinni, mutta ero oli edelleen yli viisi minuuttia. Nopeimmin aloitti Helsingin Suunnistajien Tuomas Heikkilä, joka ohitti Nord Westin ja Kooveen.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 2,5 km väliaikarastilla

Pyrinnön ykkösjoukkueen ankkuri Teemu Eerola varmistaa lähtösuunnan.

Pitkällä seitsemännellä välillä kärkiankkureiden reitinvalinnat olivat erilaisia, mutta merkittäviä ajallisia eroja ei valintojen välillä ole. Parman Aaro Julkunen toteutti suoran reitinvalinnan paremmin kuin Espoon Alvar Palmen ja ajoi tämän kiinni. Koovee tippui puolestaan HS:n ja Nord Westin junasta.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 3,8 km väliaikarastilla

Ankkurien loppulenkkikään ei tuottanut Eerolalle vaikeuksia ja näin Tampereen Pyrinnön ykkösjoukkue sai rauhassa juhlia odotettua voittoa loppusuoralla. Kakkosjoukkueen Puranen koukkasi hieman yhdeksättä rastia, mutta kun muut rastit löytyivät ongelmitta, nappasi Pyrintö Nuorten Jukolan kautta historian ensimmäisen kaksoisvoiton. Maalissa Pyrintöjen eroa oli lopulta 6.43. Tolvanen toi varmasti Kouvolan Suunnistajat kolmanneksi ja Otto Kaario Suunta Jyväskylän neljänneksi.

Viides sija näytti kääntyvän Essulle, kun Parman Julkunen teki ison koukun ysille ja Palmen pääsi lähes minuutin karkumatkalle. Julkunen imi kuitenkin eron kiinni ja oli loppuratkaisussa vahvempi. Näin edellisvuoden voittaja MS Parma oli viides sija ja Espoon Suunta kuudes. Seitsemännestä sijasta käytiin myös kunnon otatus, kun HS:n Heikkilä ja Nord Westin Nikolai Kashin ottivat mittaa toisistaan. Kaksikko otti viimeiselle eri reitit, joista Heikkilän oli hiukan nopeampi ja näin seitsemäs sija Helsingin Suunnistajille. Kooveen Antti Lammilla oli loppulenkillä vaikeuksia, mutta eroa seuraaviin oli riittävästi ja näin tamperelaisille yhdeksäs sija. Kymmenentenä maaliin saapui ruotsalainen Sundbybergs IK.


HTML5-canvas not supported

Lopputulokset

Pyrinnön ykkösjoukkue juhlii loppusuoralla.

Pyrinnön kakkosjoukkueellakin on syytä tuuletella.

Kouvolan Suunnistajat on hienosti kolmas.