Nuorten Jukola 2017

Vuoden 2017 Nuorten Jukola suunnistettiin Porvoossa OK Trianin järjestämänä. Kilpailun ehdoton ennakkosuosikki oli Tampereen Pyrintö, joka puolusti edellisvuodelta peräti kaksoisvoittoa. Vahvimmin tamperelaisia lähtivät haastamaan Helsingin Suunnistajat, Espoon Suunta, Kouvolan Suunnistajat ja MS Parma.

1. Osuus 4,1km

Nuorten Jukolan aloittajat säntäävät metsään.

Perinteiseen tapaan viestin aloittivat alle 16-vuotiaat pojat, joilla oli kierrettävänään 4,1 kilometrin osuus. 162:n joukkueen avaajista ensimmäisenä ensimmäiselle 1,6km kohdan väliaikarastille saapui MS Parman Oskari Lepistö, mutta avaajien letka oli vielä katkeamaton, kun minuutin sisällä leimasi 42 joukkuetta.

Tilanne 1,6km väliaikarastilla

Seuraavalla väliaikarastilla tilanne oli muuttunut ja kärkipaikan oli napannut Södertälje Nykvarn Orientering David Borg. Ruotsalaisen kannoilla Turun Suunnistajien Kalle Kinnala sekä Sotkamon Jymyn, Puolangan Ryhdin ja Rasti Hyryn yhdistelmäjoukkueen Valtteri Kankainen. Merkittävää oli että moni ennakkosuosikki oli sortunut tässä välissä virheisiin. Pyrinnön ykkösjoukkueen Akseli Konttila oli sijalla 20. kaksi minuuttia kärjestä. Parman Lepistö oli 10 sekuntia Konttilaa perässä sijalla 27. Myös Espoon Suunnan Emil Laaksosella oli ollut vaikeuksia ja hän oli samassa ryhmässä sijalla 31.

Tilanne 3,1km väliaikarastilla

Kärkikolmikon järjestys piti vaihtoon saakka ja näin ensimmäisenä vaihdon vuoden 2017 Nuorten Jukolassa suoritti Södertäljen David Borg. Kinnala antautui lopulta 10 sekuntia ja Kankainen 3 sekuntia enemmän. Seuraava 7 pojan letka saapui vaihtoon puoli minuuttia myöhemmin Keuruun Kisailijoiden Samuli Peltolan johdolla. Ryhmässä vaihtoivat ennakkosuosikeista Kouvolan Suunnistajat, Helsingin Suunnistajat sekä venäläinen Nord West. Lepistö toi Parman vaihtoon 18:nnentänä 2.22 kärjestä, Konttila Pyrinnön 27:nnentenä ja Laaksonen EsSun 32:nnentenä kolme minuuttia Södertäljestä.

Tilanne 1. vaihdossa

2. Osuus 4,1km

Toisen osuus oli ykkösen hajontapari ja edelleen viestiä veivät alle 16-vuotiaat pojat. Turun Suunnistajien Touko Seppä karkasi ensimmäisellä rasteilla pienelle etumatkalle, mutta pieni ihmettely kolmannella rastilla ja koukku neljännelle rastille kasasi viisi ensimmäistä joukkuetta yhteen väliaikarastille. Sepän kanssa kärjessä painoivat Nord West, Rajamäen Rykmentti, Helsingin Suunnistajat sekä Kouvolan Suunnistajat, jonka viestiä vei poikien seassa Elisa Mattila. Pyrinnön Leo Matinheikki oli nostanut tamperelaiset yhdeksänneksi ja kovinta vauhtia alussa pitänyt EsSun Topias Kemppi joukkueensa 14:nneksi.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 3,1km väliaikarastilla

Heti väliaikarastin jälkeen Seppä juoksee hieman omaa hajontaansa pitkäksi ja HS sekä Nord West karkaavat kärkeen.

Kaksikko ei kuitenkaan löydä suorinta reittiä kuudennelle rastille ja rastilla onkin kasassa jo kahdeksan joukkueen porukka, johon ovat nousseet myös Pyrintä, EsSu, MS Parma.


HTML5-canvas not supported

Seuraavilla väleillä Pyrinnön Matinheikki pitää niin kovaa vauhtia, että Seppää, Helsingin Suunnistajien Lauri Syrjäläistä ja Nord Westin Dmitriy Stepanovia lukuun ottamatta muut joutuvat hieman antautumaan. Taaempana pahoissa vaikeuksissa ovat Hakarspojkarnan ja Kooveen viestinviejät.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 3,1km väliaikarastilla

Vaihtoleimaukseen kerkeää ensimmäisenä HS:n Syrjäläinen, jolle Matinheikki ja Seppä jäävät loppukirissä kaksi sekuntia. Stepanov antautuu hieman enemmän ja on vaihdossa 18 sekuntia myöhemmin. Parman Wille Laitamäki ja EsSun Kemppi ovat vaihdossa seuraavina reilu minuutti kärjestä. Osuudet pohjat juoksee Matinheikki ennen Kemppiä ja Laitamäkeä.

Tilanne 2. vaihdossa

3. Osuus 2,4 km

Kolmas osuus on jälleen viestin lyhyin ja tarkoitettu alle 14-vuotiaille tytöille. Kärkikolmikolle tarjotaan koko matkalle samaa hajontaa ja kun Tampereen Pyrinnön Silja Yli-Hietanen, Helsingin Suunnistajien Minja Nietula ja Turun Suunnistajien Henna Rantala etenevät virheettömästi, ero takana tuleviin vain kasvaa. Vaihtoon tullaan Nietulan johdolla, mutta Yli-Hietanen on vain kolmen sekunnin päässä. Rantala joutuu antautumaan hieman ja ottaa vaihtoleiman 14 sekuntia myöhemmin. Neljänneksi nousee Espoon Suunnan Silvia Kemppi ennen Nord Westin Anastasia Tonkovskaia. EsSun ero kärkeen on 1.49 ja Nord Westin 2.26. Seuraavaan joukkueeseen onkin eroa venäläisistä jo lähes kolme minuuttia, sillä kuudentena vaihtoon saapuu Lynxin Suvi Heikkilä 5.20 kärjestä. Parman Ilona Ruohola jää kärkeen viisi minuuttia lisää ja vaihtaa kahdeksantena.

Pyrinnön Silja Yli-Hietanen ja Helsingin Suunnistajien Minja Nietula vauhdissa.

Tilanne 3. vaihdossa

4. Osuus 2,4 km

Neljäs osuus oli kolmannen mittainen ja tällä kertaa viestiä saivat viedä myös alle 14-vuotiaat pojat. Turun Suunnistajien Joonas Paananen sekä Helsingin Suunnistajien Juulia Tala eivät pysyneet Pyrinnän Aapo Linnankosken kyydissä ja Linnankoski karkasi yksin kärkeen. Vaihtoon viime vuoden voittajajoukkue saapuu 1.43 ennen hienon juoksun tehnyttä Juulia Talaa. Paananen tuo TuSin vaihtoon kolmantena mutta eroa kärkeen on jo 2.41. Espoon Suunnan Daniel Rautio pysyy neljäntenä, mutta jää pari minuuttia lisää. Sen sijaan Lynxin Karim Mbembela ottaa kärkeä kiinni 40 sekuntia ja vaihtaa viidentenä 4.40 kärjestä. Nord Westin Katia Uilianova vaihtaa kuudentena 5.23 kärjestä.

Lynxin Karim Mbembela oli neljännen osuuden nopein.

Tilanne 4. vaihdossa

5. Osuus 3,4 km

Viiden on alle 16-vuotiaille tytöille omistettu hajonnaton osuus. Kokonniemen mäki osoittaa haastavuutensa ja osuudella nähdään runsaasti virheitä. Jo ykkösrasti tuottaa vaikeuksia Turun Suunnistajien Sini Salmelle, mutta toisella rastilla useampi sortuu virheisiin. Pyrinnön Ilona Tikkakoski kaartaa rastille reilusti ja Helsingin Suunnistajien Emilia Tala pääsee jo alle minuutin päähän. Myös EsSun Melina Lahdenperä tekee kierroksen, mutta pahiten rasti on hukassa Salmelta sekä Nord Westin Maria Seninalta.


HTML5-canvas not supported

4. ja 5. Rastilla Tikkakoski etenee hieman epävarmasti ja Tala pääsee jo lähes näköyhteyteen. Kuudennella, joka on väliaikarasti eroa on 19 sekuntia. Taaempana Nord Westin. TuSsin, Parman ja Lynxin letka koukkaa viidettä rastia ja Paimio, Hakarspojkarna, Kymin Suunnistajat sekä Ounasvaaran Hiihtoseura ajavat nelikon kiinni.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 1,6km väliaikarastilla

Seitsemäs rasti tuottaa tytöille myös vaikeuksia. Tikkakoski ja Tala ottavat rastille eri reitinvalinnat, mutta päätyvät pummaamaan tahoillaan. Tikkakoski löytää rastin hieman ennen eivät Tala ja hänet tavoittanut Espoon Suunnan Melina Lahdenperä saa aivan näkökontaktia. Kun Tikkakoski valitsee suoremman ja nopeamman reitin seuraavalle rastille kasvaa ero HS:ään ja EsSuun reiluun 40 sekuntiin, eikä Tikkakoski anna sitä enää kiinni ottaa. Vaihtoon Pyrintö saapuu ensimmäisenä 21 sekuntia ennen Helsingin Suunnistajia ja 25 sekuntia ennen Espoon Suuntaa.

Taaempana seitsemän tytön letka hajoaa seitsemännellä välillä. Paimion Essi Hölsö etenee vakuuttavasti ja ainoastaan Kymin Emilia Pätäri ja Hakarspojkarnan Emma Ling pystyvät seuraamaan. Nord West ja Ounasvaara selviävät myös rastista suhteellisen hyvin, mutta TuSin Sini Salmi, Parman Lotte-Line Ekström ja Lynxin Aino Asklöf harhautuvat kakkosrastia kohti menevien suunnistajien mukaan ja tekevät ison virheen.


HTML5-canvas not supported

Vaihtoon Paimio saapuu neljäntenä kuusi minuuttia kärjestä. Viidentenä vaihtaa Hakarspojkarna perässään Kymin Suunnistajat. Osuuden nopein on Lahdenperä ennen Jämsän Retki-Veikkojen Hilla Pitkästä ja Paimion Hölsöä.

Tilanne 5. vaihdossa

6. Osuus 4,4 km

Alle 18-vuotiaille tytöille tarkoitetun toiseksi viimeisen osuuden alussa tapahtuu viestin kärkisijojen kannalta yksi ratkaisu. Helsingin Suunnistajien Annika Matilainen ei pysy Espoon Maria Määttäsen mukana vaan jää pitkällä kakkosvälillä minuutin. Väliaikarastille Määttänen saa melkein Tampereen Pyrinnön Lotta Eerolan kiinni, tyttöjen välillä on eroa vain 11 sekuntia. Matilainen on jo lähes kaksi minuuttia kärjestä kolmantena. Nord Westin Daria Panchenko aloittaa hyvin ja nostaa venäläiset neljänneksi juuri ennen Paimion Rastia. Seuraavana rastille saapuu neljän tytön letka, jossa Lynx, JRV ja Ounasvaara ovat ajaneet Hakarspojkarnan kiinni.

Tilanne 1,7 km väliaikarastilla

Seuraavan 1,7 kilometrin aikana Eerola saa karistettua Määttäsen hieman kauemmaksi ja seuraavalla väliaikarastilla eroa on 43 sekuntia. Matilainen joutuu antautumaan entisestään ja nyt HS on jo yli 4 minuuttia kärjestä. Vajaan 4 minuutin päässä HS:stä tulevat Nord West ja Paimio. Ounasvaara on puolestaan joutunut antamaan periksi Jämsän, Lynxin ja Hakarspojkarnan vauhdista.

Tilanne 3,4 km väliaikarastilla

Viimeisellä kilometrillä ei kärkiviisikossa muutoksia nähdä. Eerola tuo Pyrinnän vaihtoon ykkösenä, mutta Määttänen saa hieman eroa pienemmäksi. Vaihtoleimauksessa sitä on 23 sekuntia. Matilaisen ero kärkeen on 4.43. Nord West on jäänyt hieman alle 8 minuuttia ja Paimio puoli minuuttia enemmän. Osuuden nopeinta vauhtia pitänyt Jämsän Inka Nurminen on enää puoli minuuttia Paimiosta ja vaihtaa kuudentena. Lynxin Tuuli Heikkilä jää Nurmisesta lopussa reilun minuutin ja Hakarspojkarnan Hilda Holmqvist Johansson peräti neljä minuuttia.

Tilanne 6. vaihdossa

7. Osuus 5,4 km

Ankkuriosuuden alku näytti voittokamppailun hengen. Pyrinnön Mikko Eerola eteni kärjessä hyvin, mutta Espoon Suunnan Mikko Tervakoski ei antanut yhtään periksi ja pysyi vajaan minuutin päässä. Pitkällä kakkosvälillä kaksikko otti eri reitinvalinnat, mutta merkittävää eroa valintojen välillä ei ollut. Sen sijaan Helsingin Suunnistajien Matias Salosella oli vaikeuksia kolmosrastilla ja Nord West sekä Jämsä olivat lähestyneet pronssisijaa minuutilla väliaikarastille. Taaempana Turun Suunnistajien Ville Kinnala avasi vahvasti ja nosti turkulaiset seitsemänneksi.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 1,7 km väliaikarastilla

Kun seuraavallakaan kahdella kilometrillä kärkikaksikko ei sortunut virheisiin, oli ero toisella 3,9 km kohdalla olevalla väliaikarastilla edelleen vajaa minuutti Eerolan hyväksi. Nord Westin Nikolay Kudriavtsev oli puolestaan ajanut Salosen kiinni, vaikkei HS:n ankkuri mitään selvää virhettä ollut tehnytkään. Jämsän ankkuri Lassi Vaismaa jatkoi viidentenä, mutta eroa pronssiin oli kolme minuuttia. Vajaan minuutin Jämsän perässä eteni Paimio ankkurinaan Topias Arola. Turun Kinnala haksahti puolestaan väärälle hajonnalle 12. rastilla ja joutui päästämään Hakarspojkarnan Emil Björnlinger karkuun.


HTML5-canvas not supported

Tilanne 3,9 km väliaikarastilla

Kun Mikko Eerola ei enää viimeisillä väleilläkään virheisiin sorru, juhlii Tampereen Pyrintö odotettu Nuorten Jukolan voittoa jälleen kerran. Hienosti ankkuriosuuden juossut Tervakangas tuo Espoon Suunnan maaliin toisena 53 sekuntia Pyrintöä myöhemmin.

Kolmannesta sijasta käydäänkin totinen otatus. Osuuden nopein Nord Westin Nikolay Kudriavtsev ajaa väkisin HS:n ankkurin Matias Salosen kiinni, eikä anna viimeisillä väleillä mitään mahdollisuuksia. Näin venäläisille historian paras sijoitus, kolmas. Viides sija ratkeaa dramaattisesti. Jämsän Lassi Vaismaa kuvittelee neljänneksi viimeisellä välillä olevansa eri tiellä ja lähtee väärään suuntaan. Kolmen minuutin harhailun aikana Arola kuittaa ja tuo Paimion maaliin viidentenä. Vaismaa kerkeää kuitenkin korjata virheensä ennen kuin seuraavat saavat kiinni ja näin jämsäläisille upea kuudes sija. Seitsemänneksi suunnistaa tällä kertaa paras ruotsalaisjoukkue Hakarspojkarna. Kahdeksas on Turun Suunnistajat 19 sekuntia ennen MS Parmaa. Ankkureista toiseksi nopein Niklas Heikkilä ankkuroi Kouvolan Suunnistajat kymmenenneksi.


HTML5-canvas not supported

Tampereen Pyrintö pystyi uusimaan edellisvuoden voittonsa.

Lopputulokset