Juvan Jukola 1990

42. Jukolan viesti ja 13. Venlojen viesti käytiin Juvan kunnan Koikkalan kylässä Juvan Urheilijoiden ollessa järjestelyvastuussa. Kapalomäen maastoa luonnehdittiin savolaisen umpikieroksi, mutta suurimmalle osalle kilpailijoita ei kuitenkaan selvinnyt, mitä sillä oikeastaan tarkoitettiin. Termi jäi kuitenkin elämään.
Kummassakin viestissä saavutettiin uudet osanottoennätykset (Venlat 573, Jukola 1109 joukkuetta) ja kilpailijoiden luku ylitti ensi kerran 10.000. Sade häiritsi hiukan miesten viestiä, mutta suurta ongelmaa se ei muodostanut. Edellisvuoden varaslähtöjen opetuksena molemmat lähdöt videoitiin ja ”varastajat” uhattiin hylätä. Lisäksi lähtöä edeltävään kuulutukseen kiinnitettiin huomiota. Kaikki sujuikin hyvässä järjestyksessä. 

Pääratamestarina toimi Juhani Sihvonen, joka oli Jukolan viestien historian nuorin (25 v.) ko. tehtävässä. Kilpailun jälkeen eräät nostivat keskustelun miesten viestin ratojen vaikeuttamisesta, jotta ”vapaamatkustajia” (osan väitettiin vain juoksevan suunnistamatta) ei olisi väitetyn paljon. Koska kuitenkin harrastajatasoisten joukkueiden määrä oli voimakkaasti kasvamassa, ratoja ei juurikaan olisi varaa (eikä tarvetta) vaikeuttaa. Sillä ei näitä osaamattomia ainakaan kärjessä näkynyt, koska palkinnoille päässeet seurat olivat samoja kuin aiempina ja tulevinakin vuosina ja muissakin viesteissä kärjessä esiintyneitä. Ehkä hajontoja lisäämällä ja parantamalla esitetty ongelma vähenisi, lopulta pääteltiin.

Kilpailun johtajana junaili Juvan kunnanjohtaja Heikki Laukkanen. Niinpä kisalla tehtiin tunnetuksi myös kunnan lanseeramaa slogania ”Joutuin Juvalle”. Hyvin järjestetty kilpailu toikin järjestelyissä tiiviisti mukana olleelle kunnalle kosolti mainetta ja tunnettuutta.
Kisan suojelijana oli Mikkeli-lähtöinen ulkoasiainneuvos Erkki Liikanen, joka myöhemmin siirtyi EU-komissaariksi ja sitten Suomen Pankin pääjohtajaksi. Viestin sanoma osoitettiin Yleisradion urheilutoimitukselle, joka v. 1976 lähtien oli seurannut sinnikkäästi ja asiantuntemuksella läpi yön Jukolaa. Haastattelussa toimituksen päällikkö Voitto Raatikainen sanoikin Jukolan yön olevan juuri radiolle sopiva tapahtuma ja heidän lippulaivansa. Ajat muuttuvat – katso tarinaa vuodelta 2000.

Venlojen viesti – parillinen vuosi, taasko Haldenin vuoro?

Venlojen viestissä Norjan Halden SK oli voittanut 1986 ja 1988. Olisiko aikasarjan mukaan taas heidän vuoronsa? Joka tapauksessa heidän maajoukkuenaisista koottu kvartettinsa oli vahva ennakkosuosikki. Tampereen Pyrintö oli voittanut keväällä ensimäisenä suomalaisjoukkueena kautta aikojen Tiomilan naisten viestin, Tvåmilan ja oli ehkä kuitenkin suosikki no. 1. Edellisvuoden voittaja, Helsingin NMKY, oli myös henkilömuutoksineen vahva.

Hyvin Haldenin viesti alkoikin, sillä joukkueen juniori Berit Sofie Grydeland tuli ensimmäiseen vaihtoon kolmantena HNMKY:n uuden, myös juniori-ikäisen vahvistuksen ja aloittajan Johanna Tiiran (myöh. Asklöf) ja Paimion Eija Sipposen jälkeen vain 4 sekuntia Johannaa myöhemmin. Lynx, IK Stora Tuna, Järvenpään Palo ja IFK Södertälje vaihtoivat seuraavina. Yhdeksäntoista joukkuetta vaihtoi vähän yli minuutin sisällä. Pyrintö oli 22. 3 min. kärkeä jäljessä.

’Kristika’ johti toisessakin vaihdossa, sillä myös edellisenä vuonna toisen osuuden juossut Maritta Kymäläinen oli osuuden nopeimpia. Toisena, vaihdossa vain 8 sekuntia jäljessä oli osuuden nopein Norjan IF Sturlan Anne-Lene Bakken. Haldenin viestiä vei toisella osuudella Trine Antonsen ja hän tuli neljäntenä 1.21 Kristikaa myöhemmin. Kolmantena oli IFK Södertäljen kakkonen. Halden, Domnarvets GoIF, Södertälje, Lynx ja Pihkaniskat (+3.36) vaihtoivat seuraavina. Pyrintö nousi vähän sijoissa, tippui ajassa.

Haldenilla oli kolmannella, pisimmällä, 7,8 km:n osuudella, Anne Line Nydal. Hän oli ollut mukana Haldenin edellisilläkin voittokerroilla. Hänellä oli hyvä kesä takanaan, vaikka Tiomilassa olikin tullut pummi ja Pyrintö ehätti ohi voittoon. Nyt hänellä kulki jälleen hyvin, pikkupummista huolimatta yksi osuuden nopeimpia aikoja. Kun muut kärkijoukkueet viipyivät 3-5 minuuttia häntä kauemmin, oli ero vaihdossa toisena edelleen etenevään Sturlaan yli kolme minuuttia. Södertälje I oli noussut Arja Hannuksen ansiosta kolmanneksi ohi takkuillen edenneen HNMKY:n Ulla Mänttärin. Kolme viimeksi mainittua olivat 14 sekunnin sisällä. Viidentenä vaihtoi norjalainen O-52 ja samassa ryhmässä Domnarvet, Rastikarhut, NTHI ja Pyrintö (kärkeen +4.16, mutta toiseen vain +1.10). Osuuden nopein oli pientä norjalais-seuraa OK Selbua edustanut Gro Sanstad.

6 km:n ankkuriosuudella Haldenin Ragnhild Bente Andersen ei antanut johtopaineiden vaikuttaa, vaan hän teki osuuden toiseksi nopeimman ajan. Hän oli useita minuutteja pahimpia kilpasisariaan nopeampi ja niinpä maalissa ero toiseksi tulleeseen, Södertäljen Katarina Borgiin oli 5.22 minuuttia. Kolmanneksi nousi HNMKY Kirsi Tiiran (myöh. Boström) ankkuroimana vajaa 2 minuuttia Södertäljestä ja sitten seurasivat minuutin jäljessä Rastikarhut ja Pihkaniskat sekä sitten taas minuutin päässä Tampereen Pyrintö ja NTHI. Sturla taipui kahdeksanneksi yli 10 minuuttia voittajasta. Ruotsalaiset OK Tisaren ja Sundsvall OK mahtuivat vielä kymmenen joukkoon. Haldenin aikasarja sai siis jatkoa. Nopeimman ajan teki Pan-Kristianstadin Anette Nilsson.
Vaikka 2 kärkisijaa menikin vieraille, savolaismetsät sopivat hyvin suomalaisjoukkueille, sillä 7:n parhaan joukossa oli 5 ja 15:n parhaan joukossa 8 kotimaista naiskvartettia.


Venlojen viesti. Halden SK voittaa Venlojen viestin joukkueella Berit Sofie Grydeland, Trine Antonsen, Anne Line Nydal ja Ranghild B Andersen. Kuva Seppo Bütt.Parhaat tulokset:

  1. Halden SK NOR 3.15.17 ( Berit Sofie Grydeland 3-49.07, Trine Antonsen 4- 1.32.35, Anne Line Nydal 1-2.31.45, Ragnhild Bente Andersen),
  2. IFK Södertälje 1 SWE 3.20.39 ( Lotten Nilsson 7-49.17, Anita Seger 6-1.32.44, Arja Hannus 3-2.35.05, Katarina Borg),
  3. Helsingin NMKY 1 3.22.19 (Johanna Tiira 1-49.03, Maritta Kymäläinen 1-1.31.14, Ulla Mänttäri 4-2.35.05, Kirsi Tiira),
  4. Rastikarhut 1 3.23.25 ( Anne Nurmi 54-53.19, Riikka Ankelo 22-1.37.19, Pirjo Mattila 7-2.35.59, Marja Pyymäki),
  5. Pihkaniskat 1 3.23.36 ( Annamari Vierikko 14-49.34, Mervi Pellinen 8-1.34.50 , Teresa Mäki-Kamppi 11-2.36.42, Sirpa Lusa)
6. Tampereen Pyrintö 1 3.24.35, 7. NTHI 1 NOR 3.24.58, 8. IF Sturla 1 NOR 3.25.21, 9. OK Tisaren 1 SWE 3.26.12, 10. Sundsvalls OK 1 SWE 3.28.12, 11. Lahden Suunnistajat –37 1 3.28.43, 12. Lynx 1 3.29.07, 13. O-52 NOR 3.29.30, 14. Helsingin Suunnistajat 1 3.29.33, 15. Pargas IF 1 3.29.58.

Miehillä kova loppurutistus – Tveite jälleen vahvin

Edellisen Jukolan voittaja, Norjan Trondheimin Teknillisen korkeakoulun suunnistajien joukkue NTHI, oli jälleen mukana vahvalla veljessarjalla, jossa tosin edellisestä vuodesta kolme miestä oli vaihtunut, mutta omien maittensa maaottelumiehiä vilisi myös monen muun seuran nimilistoilla. Tiomilan voittanut OK Tyr oli tietysti suosikki, mutta Tiomilan mukaan arvioiden suomalaisilla ei pitäisi olla paljon mahdollisuuksia, sillä olihan paras eli Ikaalisten Nouseva Voima ollut siellä vasta 10. IFK Göteborgia, IFK Södertäljeä ja Ockelbo OK:a pidettiin myös ehdokkaina sijoittumaan terävimpään kärkeen.

Ensimmäiseltä runsaan 12 km:n osuudelta tuli yksin 3 minuutin erolla seuraaviin maaottelumies, Lahden TH:n Timo Karppinen. Vaikka hän lähti takarivistä numerolla 1004 ja rikkoi ennen ykköstä kompassinsa, jota kertomansa mukaan olisi tihkuisessa maastossa kovasti tarvinnut, jo paljon ennen reitin puoltaväliä hän sai taivaltaa kärjessä yksin. Toisena tuli vaihtoon silloin vielä vähän tunnettu, mutta myöhemmin hyvin tutuksi tullut pienen Stjördals-Blinkin Björnar Valstad ja hänen vanavedessään Espoon Suunnan Juha Miettinen. Suosikeista NTHI oli 43. reilut 6 min. jäljessä ja Angelniemen Ankkuri 88. (ero 6.59). Göteborg menetti paljon jo tässä vaiheessa (+11.18), mutta Södertäljellä, Tyrillä ja Ockelbolla oli vielä mahdollisuuksia – eroa kärkeen oli 6-8 min. Paimion Jukolan v. 1972 aloitusosuuden voittaja Juha Mieto oli ikämiesjäähdyttelijänä 454. 17 min. kärjelle jääneenä.

Kuten tavallista, toisen lähes 12 km:n osuuden pimeydessä kärki vaihtui kovasti. Ensimmäisenä tuli hyvin noussut, huippuajan tehnyt Kalevan Rastin Mika Elomäki ja pian hänen jäljessään norjalainen Nydalens SK sekä myös hyvin noussut NTHI:n Öystein Holo ja samassa letkassa vielä kymmenkunta muuta mm. OK Hedströmmen, Tampereen Pyrintö ja Södertälje, jonka Kari Enckell teki yhden kärkipään komeimmista nousuista 105–>10. Angelniemen Ankkuri oli sijalla 37 reilut 5 minuuttia kärjestä.

Kärki vaihtui jälleen kolmannella yli 13 km:n osuudella, sillä nyt vaihtoon viiletti ensimmäisenä edellisen vaihdon sijalta 4 noussut Hedströmmen/Jan Olm. Toisena oli hyvin juossut Lynxin Mikael Boström 2 min. jääneenä ja hänestä runsaan minuutin päässä tuli 27 miehen letka, jonka kärjessä kulkivat Södertälje, KR, Pargas IF, Nydalen ja NTHI. Angelniemi oli 19. noustuaan siis parikymmentä sijaa.

Neljäs, pisin, liki 15 km:n osuus vaihtoi jälleen, mutta myös tiivisti kärjen. Ensimmäisenä tuli ruotsalaisen Täby SOK:n Per Sjökvist vanavedessään Hedströmmen, Malmby IF, Bäkkelagets SK, Nyköpings OK ja sitten parhaana suomalaisena HNMKY:n Harri Koski. Pekka Nikulainen nosti Angelniemeä toistakymmentä sijaa seuraavaksi eli seitsemänneksi. NTHI ja AngA vaihtoivat paikkoja, sillä norjalaiset olivat nyt 19. lähes 2 min. kärjestä. Södertälje putosi vielä pari sijaa kauemmas. 11 ensimmäistä joukkuetta vaihtoi 39 sek. sisällä. Osuuden raketti oli OK Triangelin eestiläinen Leho Haldna, joka (todella) oli 6 min. nopeampi kuin kukaan muu. Sitä ei selitä täysin edes yöosuuden suunnistus päivällä, sillä IV osuudella oli jo kärjelläkin melko valoisaa.

Viidenneltä, lähes 11 km:n osuudelta tuli kärjessä vauhdikkaasti edennyt parivaljakko AngA:n Markku Kaartinen ja HNMKY:n Ari Kattainen , jotka vuorotellen johtaen karkasivat muilta ja saivat yli kahden minuutin kaulan parikymmentä sijaa nostaneeseen, mutta kuitenkin ajassa hävinneeseen Södertäljen tanskalaiseen Allan Mogenseniin ja tämän kanssa yhtä aikaa tulleeseen Malmbyhyn. Sitten seurasivat viidentenä Nyköpings OK, KR, Ikaalinen ja IF Femman. NTHI oli jälleen hivuttautumassa kärkeä kohti ja oli kymmenes 5 min. johtavasta.

Kuudes osuus oli vain vähän yli 7 km. Ensimmäisenä vaihtoon kiirehti HNMKY:n Juha Tilli minuutin ennen Södertäljeä, josta oli puolisen minuuttia Angelniemeen. Sitten oli lähes 4 minuutin rako nousua jatkavaan NTHI:iin, josta puolen minuutin päässä pienin välein tulivat viidentenä Tyr, hyvän nousun huippuajalla tehnyt tehnyt Helsingin Suunnistajien Veli-Matti Salmenkylä, Ockelbo, TP ja KR.

Ankkuriosuus oli tälläkin kertaa lyhyehkö (8,5 km) ja siinä oli lopussa pitkä putkiosuus. Kun Angelniemen Jarmo ”Cassu” Reimanin alkutaival ei sujunut puhtaasti, ensin Tyrin Håkan Eriksson ja sitten NTHI:n edellisvuoden sankari Håvard Tveite, HS:n Pekka Pallaspuro sekä Ockelbon Joakim Ingelsson saivat Reimanin kiinni. Myöhemmin joukkoon liittyivät vielä Södertäljen Melker Karlsson ja alun kärjessä yksin edennyt HNMKY:n Jari Kymäläinen. Loppukiritaistelu oli kova, mutta siinä ei ollut edellisvuoden dramatiikkaa, vaan sijat jaettiin ”sovussa”. Nopein oli jälleen NTHI ja Tveite, josta hyvän nousun tehnyt Ingelsson jäi 3, Reiman seitsemän, Pallaspuro yhdeksän ja viimeiseltä rastilta ensimmäisenä lähtenyt Karlsson 13 sekuntia. Kymäläinen taipui näille puoli minuuttia ollen maalissa kuudes ja kahden edellisen Tiomilan ankkuriosuuden sankari, mutta jo ennen loppuvaiheita jäänyt Eriksson minuutin lisää. Lähes 4 minuuttia voittajan jälkeen tuli kahdeksantena Halden, jonka Petter Thoresen oli osuuden nopein ja sitten saapuivat maaliin Femman ja Pyrintö. NTHI johti koko viestiä siis vain 200 metriä, mutta juuri ne tärkeimmät viimeiset metrit. Ockelbo nousi vaisuhkon alun jälkeen suoraviivaisesti hopealle sijasarjalla 145-41-33-27-17-7-2. Yllättäjä HS:nkin sarja oli nousujohteinen, 98-67-53-42-21-6-4.

Jukolan ankkuriosuudet olivat perinteen mukaisesti olleet viestin pisimmät (14-15 km). Koska oli ollut kotimaisten huippuseurojen kommentteja, että ankkuriosuudet ovat siksi liian ratkaisevia ja vain MM-tason suunnistajia omaavilla joukkueilla on mahdollisuuksia voittoon, edellisvuonna Joutsenossa ja nyt Juvalla kokeiltiin lyhyehköjä ankkuriosuuksia. (Tosin samat miehet olivat ankkureina nyt lyhyillä kuin aiemmin pitkilläkin osuuksilla!) Tuloksena oli samojen tahojen samat kommentit, jolloin leikkisästi pohdittiin, pitäisikö ankkuriosuus jättää kokonaan pois, että siihen oltaisiin tyytyväisiä. Mutta miten sitä 7-osuuksisessa viestissä poiskaan? Niinpä jatkossa palattiin perinteeseen, että viimeinen osuus on pitkä ja lyhyet ovat väliosuuksilla, vaikka kaikilla kotimaisilla joukkueilla ei olisikaan asettaa ankkuriksi maailmanluokan tähteä.
Eikä sitä perinnettä hevin muuteta.

Lopputulokset:

  1. NTHI1 NOR 8.38.27 (Björn Tore Krogh 43-1.22.00, Öystein Holo 3-2.36.21, Atle Dengerud 7-4.08.27, Jo Wicklund 20-5.49.06, Carl Henrik Björseth 10-6.59.46, Björn Haavengen 4-7.46.15, Håvard Tveite),
  2. 2. Ockelbo OK 1 SWE 8.38.30 (Torbjörn Pettersson 145-1.24.20, Lars Lindgren 41-2.41.35, Tomas Persson 33-4.10.56, Mikael Ingelsson 27-5.50.55, Ola Johansson 17-7.02.24, Lars Nordgren 7-7.47.05, Joakim Ingelsson),
  3. Angelniemen Ankkuri 1 8.38.34 (Petteri Kähäri 88-1.22.46, Hannu Kurppa 37-2.41.26, Juha Koskela 19-4.08.42, Pekka Nikulainen 7-5.47.50, Markku Kaartinen 1-6.54.43, Janne Lehto 3-7.42.30, Jarmo Reiman),
  4. Helsingin Suunnistajat 1 8.38.36 (Mika Rantala 98-1.22.03, Kari Bäckström 67-2.43.09, Tero Kekäläinen 53-4.12.36, Matti Karvonen 42-5.53.49, Jyrki Ahvonen 21-7.02.46, Veli Matti Salmenkylä 6-7.47.01, Pekka Pallaspuro),
  5. IFK Södertälje 1 SWE 8.38.40 (Gunnar Eriksson 105-1.23.12, Kari Enckell 10-2.37.23, Tomas Andersson 3-4.08.16, Pontus Jansson 22-5.49.29, Allan Mogensen 3-6.57.00, Michael Wehlin 2-7.42.03, Melker Karlsson),
6. Helsingin NMKY 1 8.39.07, 7. OK Tyr 1 SWE 8.39.59, 8. Halden SK 1 NOR 8.42.22, 9. IF Femman 1 8.43.11, 10. Tampereen Pyrintö 1 8.43.31, 11. Ikaalisten Nouseva Voima 1 8.43.39, 12. Sundsvalls OK 1 SWE 8.43.45, 13. Majornas IK 1 SWE 8.46.40, 14. IK Hakarspojkarna 1 SWE 8.46.53 , 15. Stora Tuna IK 1 SWE 8.46.56.

Jukolan sanoma:

Kesäyön kuulaassa kirkkaudessa juostu viestimme on tunnelmansa jännittävyydestä maankuulu ja siinä mukanaoleville ainainen elämys.
Moniaiden vuosien ajan on radion urheilutoimitus elänyt kanssamme läpi pitkän yön sähköistäen kiireisen, onnellisen kilpailumme hetket koko maahan. Tuhannet Jukolan suunnistajat haluavat kiittää tuhansista radiominuuteista Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen sanoin:
’Sano kielin, puhu mielin, luihkaise riemu rinnastasi ulos! Vuoret raikaa, metsä kaikaa ja taivaassa ollaan äänettä hetki aikaa, hetki pyhä ja lyhykäinen. Siinä on värssy. Jukolan Jussin sepittämä riemuissansa.’

Radion urheilutoimitusta Jukolassa 17. kesäkuuta 1990 Juvalla tervehtien

Jukolan viestin suunnistajat

Logo

Perustiedot

Päivämäärä:
16.06.1990
Paikka:
Juva
Järjestäjät:
Juvan Urheilijat

Päätoimihenkilöt

Kilpailun johtaja:
Heikki Laukkanen
Ratamestari:
Juhani Sihvonen
Kilpailunvalvoja:
Matti J. Koski
Ratavalvoja:
Taito Väisänen, AnttU

Tulokset

Kartat

Jukolan Viesti
Appletti kuva
1. Osuus
1essu. Osuus jpg – kuva
Venlojen Viesti
Appletti kuva
4. Osuus

Kuvia

Jukola 1990, Venlojen viesti. Halden SK voittaa Venlojen viestin joukkueella Berit Sofie Grydeland, rine Antonsen, Anne Line Nydal ja Ranghild B Andersen. Kuva Seppo Bütt.