Kraateri-Jukola 1991

Vimpelin Lakeaharjun laskettelukeskuksen lähimaastot olivat näyttämönä, kun 43. Jukolan ja 14. Venlojen viestin ankarat mittelöt käytiin. Keskus oli harjun päällä, mistä oli mahtavat näköalat meteoriitin muovaamalle Lappajärvelle. Niinpä kisan nimi olikin Kraateri-Jukola.

Järjestäjänä oli rypäs lähialueen seuroja: Alajärven Ankkurit, Kauhavan Wisa, Lappajärven Veikot ja Vimpelin Hiihtoseura. Vaikka sananlasku sanoo ’Mitä useampi kokki, sen huonompi soppa’, se ei tällä kertaa pitänyt paikkaansa. Yhteistyö seurojen kesken sujui hyvin ja lopputulos oli Jukola-tasoa, siis erinomainen.

Kilpailun suojelijana oli Lapuan piispa Yrjö Sariola. Viestisanoma osoitettiin Suomen kirkolle.
Miesten viestissä ylitettiin edellisvuoden ennätys 35 joukkueella eli lähdössä niitä oli 1144, mutta Venloja oli 30 edelliskertaa vähemmän eli 543.

Venlojen viesti – Södertäljen ja Rastikarhujen kisaa

Tampereen Pyrintö oli ennakkosuosikki numero yksi voitettuaan jo toisena keväänä peräkkäin Tiomilan naisten viestin. Edellisvuoden Venla-voittaja Halden, joka oli Tiomilassa neljäs sekä Rastikarhut Porista, Tiomilan kolmas ja Juvan neljäs olivat myös vahvasti esillä, kun voittajaa arvailtiin. Edellisvuoden kakkosella, tosin Tiomilassa epäonnistuneella IFK Södertäljelläkin uumoiltiin olevan mahdollisuuksia Venlojen loppusuoran voittajatuuletukseen.

Venloissa herätti melkoista purinaa paikalla ja myöhemminkin, kun selvisi, että he joutuvat lähtiessä aluksi nousemaan osan lasketturinnettä, sitten juoksemaan lähes kilometrin harjun päällä yleisön reunustamaa kujaa ennen maastoon pääsyä ja sitten taas lopuksi sama osaksi uudelleen. Jopa simputukseksi sitä jotkut kutsuivat. Muita osuuksia ratamestari sentään armahti, että heillä oli tuo vain kerran, lopuksi.

Lähtöletka venyi pitkäksi ennen kuin kaikki pääsivät metsän siimekseen. Aloitusosuus oli viitoituksineen yli 8 km. Ensimmäisenä siltä tuli, kuten vuotta aiemminkin, HNMKY:n vielä juniori Johanna Tiira (myöh. Asklöf). Aivan lähituntumassa tulivat helsinkiläinen Rastihaukat (Marja-Liisa Portin), Ylikiimingin Nuijamiehet, Linköpings OK, Tullinge SK ja Hankasalmen Hanka 16 sekuntia ”Kristikaa” jäljessä. Jono oli jatkuva ja ero sadanteen oli 8,5 minuuttia. Suosikeista aloitti parhaiten Rastikarhut (9., +0.35), sillä Södertälje oli 64., TP 94. (+8.26) ja Halden vasta 168. (+10.59).

Toinen osuus oli n. 6,3 km. Jo sen alussa siirtyi kärkeen Rastikarhujen Riikka Ankelo. Hänen johtonsa oli suurimmillaan pari minuuttia. Vaikka Riikka otti itsestään kaiken irti (aika 48.26), häntä lähestyi kaiken aikaa osuuden nopein (41.49) ja siis sijalta 64 lähtenyt Södertäljen Elisabeth Drotz, joka supisti eron 22 sekuntiin. Toistakymmentä sekuntia hänestä oli vaihdossa OK Hedströmmeniin ja saman verran lisää Bäkkelagets SK:iin. Vajaa minuutti edellisestä vaihtoon tuli viidentenä Stora Tuna IK ja pian myös Domnarvets GoIF. Seuraavaa saatiinkin odotella pitkään, sillä yli 4 minuutin kuluttua, 6.09 Ankelosta vaihtoi seitsemäntenä vahvasti noussut TP ja heti perään osuuden toiseksi nopeimman ajan (42.24) juossut, vasta 16-vuotias Hämeenlinnan Suunnistajien Liisa Anttila, joka nosti joukkuettaan yli 200 sijaa. Myös Halden teki kovan nousun kymmenenneksi. HNMKY joutui antamaan periksi ja oli vaihdossa 34.

Samanpituisella kolmannella osuudella sekä hiihto- että kesäsuunnistuksessa maailmanmestaruuksia voittanut Södertäljen suomalaistaustainen Arja Hannus otti Rastikarhujen Anne Nurmen kiinni jo ensimmäisellä rastilla ja puolessa välissä hän lähti omille teilleen juosten osuuden nopeimman ajan (41.31). Nurmi sinnitteli kuitenkin osuuden neljänneksi parhaan ajan (43.35) ja piti selvästi muut takanaan, vaikka jäikin vaihdossa Hannukselle 1.42. Nurmesta oli yli 6 minuuttia kolmanteen eli Stora Tunaan, josta taas oli parisen minuuttia Hedströmmeniin ja saman verran lisää TP:öön, josta oli 7 sekuntia kuudenteen Malmby IF:ään ja vähän enemmän lisää osuuden toiseksi parhaan ajan (42.58) tehneeseen HNMKY:n Kirsi Tiiraan (myöh. Boström). Vaikka osuus oli lyhyehkö, joukkueet hajaantuivat yksin kulkeviksi. Halden putosi 11:nneksi.

Neljäs osuus oli runsaat 8 km. Södertäljen ankkuri Katarina Borg haparoi alussa ja niin Rastikarhujen Marja Pyymäki tavoitti hänet. Yhdessä he kulkivat seuraavat rastivälit, mutta kun Pyymäki joutui hakemaan toiseksi viimeistä rastia, Borg ehti maaliin puolisentoista minuuttia edellä. Haldenin luottoankkuri Ragnhild Bente Andersen oli osuuden nopein, 58.44 – 2.30 Borgia ja 2.19 Pyymäkeä nopeampi – ja tuli kolmantena. Eroa voittajaan oli lähes kymmenen minuuttia. Ulla Mänttäri ankkuroi HNMKY:n neljänneksi. Neljä ensimmäistä olivat siten täysin samat kuin vuosi sitten. Järjestys vain vaihtui.

HNMKYn menestyskausi päättyi vuoden 1991 Venloihin naisryhmän hajotessa seuraavana talvena eri seuroihin.

Tasaisen nousujohteisesti edennyt NTHI oli viides 13 sek. Kristikan jälkeen ja TP oli seuraavana vajaan puolen minuutin päässä. Seitsemäs oli Hedströmmen lähes 14 min. voittajasta. Siitä puolentoista minuutin päästä alkoi jatkuva, harvahko jono, jota johtivat Sundsvall, OK Tyr ja kymmenentenä Bäkkelaget ennen Hämeenlinnan Suunnistajia, Pargas IF:iä ja Lahden Suunnistajia. Osuuden toiseksi nopein oli Oulun Suunnistajien Mari Lukkarinen, 59.56
FK Södertälje voittaa Venlojen viestin joukkueella Anita Seger, Elisabeth Drotz, Arja Hannus ja Katarina Borg. Kuva Seppo Hakuli.Parhaat tulokset:

  1. IFK Södertälje 1SWE 3.32.07 (Anita Seger 87-1.07.33, Elisabeth Drotz 2-1.49.22, Arja Hannus 1-2.30.53, Katarina Borg),
  2. Rastikarhut 1 3.33.38 ( Mari Aarikka 9-1.00.38, Riikka Ankelo 1-1.49.04, Anne Nurmi 2-2.32.39, Marja Pyymäki),
  3. Halden SK NOR 3.41.52 (Irene Felde 168-1.10.58, Berit Sofie Grydeland 10-1.55.47, Trine Antonsen 11-2.43.08, Ragnhild Bente Andersen),
  4. Helsingin NMNKY 3.42.07 (Johanna Tiira 1-59.59, Maritta Kymäläinen 34-1.57.51, Kirsi Tiira 4-2.40.49, Ulla Mänttäri),
  5. NTHI 1 NOR 3.42.20 (Ann Kristin Högsrod 17-1.03.04, Gro Sanstad 9-1.55.17, Heidi Arnesen 8-2.41.01, Torunn Fossli),
6. Tampereen Pyrintö 1 3.42.46, 7. OK Hedströmmen 1 SWE 3.45.56, 8. Sundsvalls OK 1 SWE 3.47.27, 9. OK Tyr 1 SWE 3.47.34, 10. Bäkkelagets SK 1 NOR 3.47.42, 11. Hämeenlinnan Suunnistajat 1 3.47.55, 12. Pargas IF 1 3.48.06, 13. Lahden Suunnistajat -37 1 3.48.23, 14. OK Kåre 1 SWE 3.48.33, 15. Espoon Suunta 1 3.48.41.

Jukolan viesti – siinäkin kärjessä samat kuin Juvan Jukolassa

Näky yli Lappajärven oli upea, kun veljekset kokoontuivat kartoille laskettelurinteen puoliväliin, hekin. Ilta-aurinko loi järven takaa mahtavan taustan näytelmälle. Koska lähtö oli jo klo 22.30, kun ilma oli kirkas ja oltiin jo keskisessä Suomessa, aloittajat lähtivät ilman otsalamppuja.

Angelniemen Ankkuri oli voittanut Tiomilan Ånhammarissa, joten se oli eittämätön ennakkosuosikki. Muita kotimaisia suosikkeja olivat Tampereen Pyrintö ja IF Femman Vaasan seudulta. Ulkomaisista parhaiksi arveltiin kestosuosikkeja ja Tiomilassakin hyvin sijoittuneita ruotsalaisia IFK Södertälje ja OK Tyr sekä norjalaisia Trondheimin NTHI:a, Bäkkelagets SK Oslosta ja Norjan kaakkoisnurkasta Halden SK.

Ensimmäinen osuus oli 12 km ja kyllä Lakeaharjun laki tömisi, kun veljeslauma ryntäsi yli kahdenkymmenen tuhannen katsojan reunustaessa lähtökujaa. Kisassa oli dramatiikkaa heti alusta lähtien. HS I:n Mika Rantala pudotti lähtörytäkässä karttansa. Pysähtyessään ja kumartuessaan sitä ottamaan, hän joutui toisten tallomaksi. Hän jäi porukasta ja fyysisiä ja psyykkisiä kolhuja tuli sen verran, että hän tuli vaihtoon vasta sijalla 680. Pahemmin kävi Lynxin Timo Äijälälle. Heti lakiaukealta metsään päästyään hän kaatui ja terävä kanto lävisti hänen reitensä. Onneksi apu oli lähellä ja hän pääsi nopeasti hoitoon. Tästä saatiin tuleville järjestäjille opetus: vesakkoa ei saa raivata vesurilla terävään kantoon ja risusavotta on tehtävä viimeistään kolmisen vuotta ennen kisaa, jotta kannot ehtivät pehmetä.

Tiedot väliaikarasteilta kertoivat, että joukko oli hajonnut melko hyvin. Vaihtoon rynni ensimmäisenä sama mies kuin keväällä Tiomilassa, norjalaisen Ringsaker OL:n Jon-Anders Bordal. 12 sek. myöhemmin vaihtoi myös norjalaisen O-52:n Fredrik Bakken. Kolmantena saapui vajaan minuutin kärjestä alussa johtanut Mikkelin Suunnistajien Teijo Laasanen ja pian hänen jälkeensä ruotsalainen OK Triangel sekä Bäkkelaget ja Malmby IF noin minuutin johtavasta. Seuraavina tulivat Savitaipaleen Urheilijat ja Turun Metsänkävijät II. Edellisvuoden aloituksen voittaja Timo Karppinen oli nyt 23. Suosikit aloittivat vaisusti mutta melko tasaisesti: TP 33. (+3.01), NTHI 39. (+3.17), Femman 42. (+3.30), AngA 47. (+3.33), Tyr 112. (+5.04), Södertälje 132. (+5.40) ja Halden 177. (+7.42).

Toisella runsaan 11 km:n osuudella tarvittiin jo lamppujakin. Kangasalan Kisan Ari Kuokkanen, joka lähti sijalta 22 pari minuuttia johtavasta, kiiruhti kärkeen jo alkumatkasta. Muiden missatessa hänen johtonsa oli parhaimmillaan yli kolme minuuttia, mutta sitten lopussa tuli hänenkin vuoronsa erehtyä ja hän vaihtoi sijalla 23 vajaa minuutti kärjestä. Ensimmäisenä kiiruhti vaihtoon Femmanin II-joukkueen Anders Hjerpe ja neljä sekuntia hänestä saman seuran I-joukkueen Tomas Wikblom. Hänestä oli 10 sek. ruotsalaiseen FK Friskusiin, jota lyhyin välein seurasivat Linköpings OK, Bäkkelagetin II-joukkue, Sundsvalls OK, Ockelbo OK, Suunta-941 Jyväskylästä ja Kauniaisten OK77, jonka Mika Mannervesi juoksi osuuden toiseksi parhaan ajan. Joukko kasaantui osuuden erittäin vaativalla loppuosuudella ja 2 minuutin sisällä vaihtoi 40 joukkuetta. Suosikitkin lähenivät kärkeä, sillä Södertälje oli nyt 17., Angelniemi 28., NTHI 30. ja Pyrintö 37. Osuuden nopein oli Rasti-Kurikan Timo Nurmela.

Tällä kertaa pimein oli runsaan 11 km:n kolmas osuus. Kärkipäässä tapahtui isoja muutoksia Lakeaharjun syherikkörinteillä. Ensimmäisenä tuli vaihtoon IK Hakarpspojkarnan Johan Ivarsson osuuden kolmanneksi nopeimmalla ajalla. Yhdeksän sekuntia myöhemmin vaihtoi Kangasalan Kisan Pekka Mäki, joka hävisi osuusajassa kolme sekuntia. Sitten tulivat tiiviissä jonossa Turun Metsänkävijät I, Kouvolan Rasti, Angelniemen Ankkuri II (Raimo Kauppila osuuden toiseksi nopein), Bäkkelaget I, Ikaalisten Nouseva Voima, NTHI, IK Stora Tuna, Rastikarhut, joka oli kärjestä 1.47. Angelniemen ykkönen oli 12., Södertälje 15. (+1.56), mutta TP putosi edelleen (59., +7.21). Reitin kiersi nopeimmin puolisen tuntia kärjen jälkeen liikkunut Ruokolahden Suunnistajien Jarmo Tonder.

Seurasi kaksi lyhyttä, 7,6-7,8 km, osuutta. Neljännellä kärkeen nousi NTHI, jonka Öystein Holo oli osuuden nopein (43.39). Södertälje nousi toiseksi 1.13 perässä, kun Allan Mogensen oli osuuden toiseksi nopein (44.24). Heti hänen peräänsä vaihtoi Angelniemen ykkösen Timo Alapiha, joka oli osuuden kolmanneksi nopein (44.30). TuMe vaihtoi neljäntenä, mutta eroa kärkeen oli 4.04. Sitten seurasivat ruotsalaiset yllättäjä Roslagsalliansen, Täby OK ja seitsemäntenä IFK Göteborg sekä Kalevan Rasti, Ikaalinen ja Kouvola (10., +6.27).

Hajonnan toisella puolikkaalla NTHI:n Lars Myklebost jatkoi karkumatkaa, joka oli enimmillään yli kaksi minuuttia. Vaihdossa hän oli 1.26 ennen Södertäljeä, josta Angelniemi oli 5 sek. jäljessä. Metsänkävijöiden Pekka Kaski sai jo välillä tämän kaksikon kiinni parin minuutin takamatkastaan huolimatta, mutta jäi siitä lopussa puolisen minuuttia. Hän oli kuitenkin osuutensa toiseksi nopein (41.35). Nopein oli Tyrin britti Steven Hale, 41.14. TuMen jälkeen vaihtoon saapui viidentenä Ikaalinen kuitenkin kärjelle jo yli 6 min. jääneenä sekä Ockelbo, Stora Tuna, Bäkkelaget, Angelniemen kakkonen ja kymmenentenä Roslagen, jonka ero keulaan oli lähes 7 minuuttia.

Muutokset lyhyillä osuuksilla olivat merkittäviä niin kärjessä kuin erityisesti sen takana, niin kuin usein on. Huippujoukkueilla on asettaa jokaiselle osuudelle hyvät, tasaiset viestinviejät. Muitten ajatus kulkee lähinnä; ”pannaan viimeisenä valittava lyhimmälle, jotta hän häviää vähiten”. Niinpä epätasaisuutta voi syntyä toivottuakin enemmän. Tosin on joitakin sprintterityyppejä, jotka ovat parhaimmillaan juuri lyhyillä osuuksilla niin kuin on yöspesialistejakin.

Kuudennella osuudella oli pituutta 10 km. Viestin voitto näytti olevan neljän kauppa, jossa NTHI:llä oli johtonsa vuoksi pieni etu. Södertäljen Michael Wehlin ja Angelniemen Jarmo Reiman ajoivat kuitenkin sen viestinviejän nopeasti kiinni ja niin Wehlin tuli vaihtoon ensimmäisenä osuuden nopeimmalla ajalla. Runsasta minuuttia myöhemmin tulivat Angelniemi ja NTHI. Ockelbo oli seuraavana runsaat 7 min. kärjelle jääneenä ja heti sen jälkeen tuli viidentenä Stora Tuna. Kolmisen minuuttia myöhemmin vaihtoivat runsaan minuutin sisällä Hakarpspojkarna, Ikaalinen, Sundsvall, nouseva Kokkolan Suunnistajat sekä Angelniemen kakkonen, joka kymmenentenä oli jäljessä johtavasta runsaat 11,5 minuuttia. TuMe putosi 14:nneksi.

NTHI oli joutunut vaihtamaan loukkaantumisen vuoksi kahden edellisen vuoden ratkaisijan, voittaja-ankkurinsa Håvard Tveiten Kjetil Björloon. Se kenties antoi henkisen yliotteen Södertäljen Melker Karlssonille ja Angelniemen Mika Kuismalle, kun he lähtivät katsomaan tämän kanssa 13 km:n ankkuriosuudelle ”kuka on kuka”. Alussa Karlsson ja Björlo etenivät lähtöeron mukaisesti, mutta Kuisma oli jäänyt minuutin verran. Sitten Kuisma sai Björlon kiinni ja puolessa välissä Karlsson oli päässyt heistä jo 3 minuutin karkumatkalle. Kolme kilometriä myöhemmin Kuisma sai Björlon jo pudottua Karlssonin kiinni ja pääsi selvään johtoonkin Karlssonin pummatessa.

Vaan sittenpä olikin Kuisman vuoro etsiä ja Karlsson pääsi uudelleen ohi ja 22 sekunnin voittoon. Ei hymyillyt onnetar angelniemeläisille vieläkään, vaikka se on usein ollut lähellä v. 1973 voiton jälkeen (ja Lakeaharjunkin jälkeen). Björlo jolkutteli maaliin kolmantena lähes 4 minuuttia myöhemmin. Stora Tuna ja Ockelbo kävivät kovan kisan neljännestä sijasta, joka päättyi Tunan 22 sekunnin voittoon runsaat 6 minuuttia voittajaa jäljessä. Seuraavista sijoista kävi maastossa tasaista kisaa yli 20 joukkuetta. Kova vauhti ja hajautusrastit tekivät tehtävänsä eikä suurta yhteisryntäystä maalisuoralla sittenkään syntynyt.

Toisten hiukan pummaillessa Espoon Suunnan Juha Miettinen pääsi yksin nousemaan lasketturinteestä maalisuoralle kuudentena lähes 13 minuuttia voittajan jälkeen. 19 sek. hänen jälkeensä maaliviivan ylitti yllättäjänä pidetty Kokkolan Suunnistajat ja tästä 15 sekunnin päässä kahdeksantena IF Femman aivan tuntumassaan Sundsvalls OK ja kovaa nousuaan jatkanut OK Tyr. Suosikeista Bäkkelaget oli 14. ja TP 19. Osuuden nopein oli tuttu nimi, Malmby IK:n Jörgen Mårtensson.

Tämäkin viesti osoitti, että huiput ovat huippuja, kisataan sitten umpikieroissa savolaismetsissä tai ”kraaterin” syherikköreunamilla. Juvan viidestä parhaasta oli nyt samoja neljä. Juvan neljäs, Helsingin Suunnistajat, vaihtui Stora Tunaan ehkä ainakin osaksi alussa sattuneen tapaturman vaikuttamana.

IFK Södertälje voitti siis molemmat viestit; ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa Jukolan tuplavoitto. Samaan maahan molemmat voitot sentään ovat menneet useasti.

Tähän loppuun on paikallaan laittaa Melker Karlssonin julki lausuma, että hänen ensimmäinen ajatuksensa maalilinjan ylityksen jälkeen oli ’Tämä on niin mahtavaa, että tämän haluan kokea uudelleen’. Sitä ei hänelle kuitenkaan suotu, sillä 1992 Vehkalahdella Södertälje oli kolmantena – Melker tuli kyllä kärjessä, mutta kuudennelta osuudelta – ja seuraavana syksynä hän menehtyi ruotsalaisia suunnistajia vaivanneen salaperäisen TWAR-viruksen uhrina.

Lopputulokset:

  1. IFK Södertälje 1 SWE 7.17.52 (Gunnar Eriksson 132-1.15.20, Pontus Jonsson 17-2.23.07, Kari Enckell 15-3.32.09, Allan Mogensen 2-4.16.33, Petri Forsman 2-4.59.51, Mikael Wehlin 1-5.54.35, Melker Karlsson)
  2. Angelniemen Ankkuri 1 7.18.14 (Juha Koskela 47-1.13.13, Ari Kattainen 28-2.23.31, Markku Kaartinen 12-3.32.05, Timo Alapiha 3-4.16.35, Mika Ruuhiala 3-4.59.56, Jarmo Reiman 2-5.55.38, Mika Kuisma)
  3. NTHI 1 NOR 7.21.46 (Björn Tore Krogh 3-1.12.57, Tor E Eikanger 30-2.23.43, Atle Dengerud 8-3.31.41, Öystein Holo 1-4.15.20, Lars Myglebost 1-4.58.25, Björn Haavengen 3-5.55.44, Kjetil Björlo)
  4. Stora Tuna IK 1 SWE 7.23.55 (Mikael Johansson 115-1.16.00, Erik Svensson 47-2.24.26, Johan Hallgren 9-3.31.47, Ulf Eriksson 15-4.21.58, Lars Eriksson 7-5.05.15, Mats Bayard 5-6.02.03, Niklas Löwegren),
  5. Ockelbo OK SWE 7.24.17 (Torbjörn Pettersson 106-1.14.25, Ola Johansson 8-2.22.37, Lars Olofsson 14-3.32.08, Janne Eriksson 19-4.22.09, Tomas Persson 6-5.05.11, Mikael Ingelsson 4-6.01.56, Joakim Ingelsson),
6. Espoon Suunta 1 7.30.48, 7. Kokkolan Suunnistajat 1 7.31.07, 8. IF Femman 1 7.31.22, 9. Sundsvalls OK 1 SWE 7.31.25, 10. OK Tyr 1 SWE 7.31.27, 11. Kalevan Rasti 1 7.31.41, 12. Pargas IF 1 7.31.44, 13. Ikaalisten Nouseva Voima 1 7.31.47, 14. Bäkkelagets SK 1 NOR 7.31.59, 15. Rajamäen Rykmentti 1 7.32 .08.

Jukolan viestin sanoma:

Suomalaisen elämän peruspilareita ovat olleet isien vankka usko, kirkko keskellä kylää ja ympärillä kaunis, puhdas luonto. Metsä on monesti saanut olla suunnistajan kirkkona, jonne nöyrinä mennään ja usein vielä nöyrempinä tullaan takaisin.
Jukolan viestiin on lähdetty Suvivirren kaikuessa. Juostessamme nyt halki kesään virittyneen eteläpohjalaisen maiseman jatkuvaa viestiämme kiidättäen olemme halunneet tervehtiä Suomen kirkkoa ja sen mittavaa nuorisotyötä.
Tämänkertainen sanomamme olkoon perinteisesti värssy kansalliskirjailija Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä sovinnon ja oikeuden miehen Aapon sanoin veljesten palatessa takaisin kotiin Jukolaan:
’Kiitos Jumalalle, joka meitä johdatti, kiitos meille itsellemme, jotka tahdoimme ajoissa viisastua, kiitos äitillemme, joka lapsuutemme päivinä muistutteli meille Jumalan tahtoa ja lakia’.

Alajärven ja Vimpelin Lakeaharjulla 9. kesäkuuta 1991

Jukolan viestin suunnistajat

Logo

Perustiedot

Päivämäärä:
08.06.1991
Paikka:
Alajärvi Vimpeli
Järjestäjät:
Alajärven Ankkurit, Vimpelin Hiihtoseura, Lappajärven Veikot, Kauhavan Visa

Päätoimihenkilöt

Kilpailun johtaja:
Tapio Salo
Ratamestari:
Vesa Tammisto
Kilpailunvalvoja:
Matti J. Koski
Ratavalvoja:
Juhani Pikkarainen, RaJu

Tulokset

Kartat

Jukolan Viesti
Appletti kuva
1. Osuus jpg – kuva
7essu. Osuus jpg – kuva

Kuvia

Jukola 1991, Venlojen viesti. IFK Södertälje voittaa Venlojen viestin joukkueella Anita Seger, Elisabeth Drotz, Arja Hannus ja Katarina Borg. Kuva Seppo Hakuli.