Tulokset

Tulossivusto on erillisenä osiona. Avaa tulosarkisto tästä

—–

Tuloksista

Jukolan tulokset nyt kaikki netissä (toukokuu 2011)

10 vuoden urakka on ohi. Kun Jukolan järjestelyohjeet olivat valmiit, tuli hullu päähänpisto: Jukolan (ja Nuorten Jukolan) tulokset pitää saada nettiin. Nyt ne ovat, sillä viimeinenkin kisa talletettiin eilen. Ei se niin helppoa ollut kuin alussa oletti  –  yli 400.000 käsiteltyä seura- ja henkilötulosta!

On heti aluksi syytä kiittää niitä ystäviäni, jotka urakassa ovat eniten auttaneet:

  • Juhani Enckell skannasi alkuvuosilta ne, jotka aineisto salli
  • Jouko Jylhä mm. konvertoi jo yleisestä käytöstä poistuneilla tallennusvälineillä saatuja 1990-luvun tuloksia
  • Paavo Oksanen kirjoitti osia monien isojen seurojen tuloksista, kun nämä eivät itse siihen kyenneet
  • Jouni Aaltonen on jatkokäsitellyt hyvin eri muotoisina olleet tulokset sekä saattanut ne yhdenmukaiseen julkaisukuntoon ja nettiin.

Ystävät, olette tehneet merkittävän Jukolan historiatyön. Kiitos.

Kiitän erityisesti myös niitä muutaman kilpailun vastuuhenkilöitä, jotka pitivät ilman muuta velvollisuutenaan hoitaa oman kisansa (mm. 1980, 1990, 1995) ja lämpimästi kaikkia muitakin urakkaan osallistuneita.
Pikkuseuroja ei edes kysytty talkoisiin, vaan teimme itse suoraan. Osa varhaisista järjestäjäseuroista kun on jo kuopattukin. Viimeisen 10 vuoden tulokset saatiin jo pääosin seuroilla olleilla nykymuotoisilla tallennusvälineillä.

Miksi homma kesti niin kauan? No, viimeistä edelliset tulokset kirjoitimme 3 vuotta sitten (vuodet 1987 ja 1989,  odoteltuani muiden jo valmistuttua turhaan muutaman vuoden niiden järjestäjiä). Sen jälkeen odottelin, että v. 1986 Jukolan suuret järjestäjäseurat olisivat pystyneet omat tuloksensa kirjoittamaan. Ensimmäisestä lukuisista pyynnöstä tuli helmikuussa 10 vuotta. Se on tarpeeksi pitkä aika odottaa. Kun ei enää edes lupausta tullut, ryhdyimme Paavon kanssa kuukausi sitten toimeen: hän kirjoitti Venlat, minä Jukolan. Nyt ne ovat netissä. Niiden kirjoitus vaati yhteensä runsaat 200 tuntia, kun ei hallita 10-sormijärjestelmää ja epäselvän pohja-aineiston ym. vuoksi satojen tn. virheitten tarkistus vei kosolti aikaa.

Muitakin ongelmia on ollut:

  • Ensimmäisen Jukolan alkuperäisiä/virallisia tuloksia ei ole missään. Myöhemmiltä ajoilta tuttuja kansallisten tuloksia ei Suunnistajassa vielä silloin julkaistu. Eikä taidettu silloin vielä uuteen viestiin uskoa muutenkaan, sillä kaikkiaan siitä kirjoitettiin lehdessä vain kymmenkunta riviä, kuuden ensimmäisen lopputulokset.
    Helsingin Sanomista, Uudesta Suomesta, Sosialidemokraatista ja Hufvudstadsbladetista löytyi sentään, tosin keskenään ristiriitaisia, 10 parhaan joukkueen tuloksia, jopa pääosin osuuksittainkin. Teksteistä hiukan lisää. Kovin vajavaisiksi kuitenkin jäivät, vaikka Yliopiston kirjasto joutui tilaamaan Urajärven arkistostaan kymmeniä muita lehtiä. Ei silloin niissä kuitenkaan Jukolasta kirjoitettu sanaakaan.
    (Sivumennen sanoen, on mainio asia, että vanhat lehdet on mikrofilmattu, vaikkei filmeiltä etsintä ihan suurinta herkkua olekaan.)
    Puuhaa on riittänyt muutenkin tulosten etsimisessä, vaikka lähteinä ovat pääsääntöisesti olleet Suunnistajan tulosluettelot.
  • Kuitenkin erityisesti Kouvolan suunnalla oli tapana olla laittamatta tuloksiin henkilöitten nimiä (J1983 ja NJ 1987). Mallia oli kai otettu v. 1982 viestistä. Eikä tuloksia löytynyt seurojen arkistoistakaan. Timo Rapakolla sentään oli Nuorten Jukolan tulosten lehdistöversio, jotta kisaan saatiin nimet. Hieno juttu, Timo.
  • kun ohjeissa neuvottiin tavanomaisen ajanoton varamenettelyksi laittamaan silloin tällöin kellonajat pois otettujen karttojen laatikkoon, jotkut keksivät tavan oikaista. Ryhmittäiset vara-ajat merkittiin muutamana vuonna lopullisiksi. Osuustulokset ovat silloin vain suuntaa antavia. Ihminen on kekseliäs eikä Jukolan johtoryhmällä tainnut olla niin tiivistä otetta kuin nykyään.
  • 1980-luvun loppupuolella käytettiin useana vuonna lopputulosten kirjoittamiseen erään tietyn tietokonemerkin tulostimia. Sen tekstiä skannatessa ammattivehkeilläkin virheitä tuli paljon enemmän kuin oikeita, joten työtä riitti käsin kirjoittaessa, kun osanottajia alkoi olla jo 10.000
  • kun tietokoneiden alkuaikoina käytössä olleissa koneissa saattoi olla keskusmuistia vain 4 KB(!), nimet lyhennettiin 8-merkkisiksi. Useimmilla siihen sentään mahtuu pääosa sukunimestä, mutta paljon jää arvattavaksikin.
  • kun lähtökohtana oli, ettei kellekään makseta, kun suurin osa oli Jukolan tapaan jo tehty talkoilla, mahdollisuutena oli vain käyttää keppiä. Tässä mielessä vaikeimpia olivat em. tapausten lisäksi pari suurta NJ:n järjestäjäseuraa, vaikka kisat olivat todella pieniä.
    Tiukasti ottaen hyväksyttävä näkemys tietysti on se, että järjestäjä on tehtävänsä tehnyt, kun tulokset on toimitettu Suunnistajaan julkaistaviksi. Miksi niihin palata enää vuosikymmenten jälkeen?

No, nyt se urakka on kuitenkin takana päin. Työtunteja on itseltä kulunut noin 2500, muilta lisäksi niin paljon, että yhteensä kertyy yli 3500 tuntia eli yli 2 henkilötyövuotta.

Kannattiko urakka? Varmasti. Niin paljon on jo vuosien varrella tullut myönteistä palautetta.
Alkaisinko uudelleen, jos tietäisin vaikeudet? Kyllä, mutta joissain kohdin toimisin toisin. Voisi vaikka kiristää olemalla myöntämättä uutta viestiä ennen aiemman tuloksia. Törkeä temppu, mutta ilmeisen tehokas. 🙂

Mutta ei homma valmis ole. Tuloksissa on runsaasti virheitä. Paljon olemme jo itse havainneet, joitakin korjauspyyntöjäkin on tullut. Nyt niitä voi ilmiantaa lisää tulosten yhteydessä olevalla palautelomakkeella . Kiitos.

Virhelähteitähän on useita: vanhaan aikaan ilmoittautumiset tulivat käsinkirjoitettuina kirjeissä ja korteilla. Käsialoja riittää joka lähtöön. Kun normaali jatkotapa oli, että yksi luki lappusia ja toinen kirjoitti, ainakin vaikeimmat nimet voivat olla vain sinne päin ja kun nimiä kirjoitettiin vielä kilpailukortteihin ja niistä tuloksiin, virhemahdollisuuksia tuli lisää. Eikä me lopulliset kirjoittajatkaan virheettömiä olla. Netti-ilmoittaminen ja saman tiedon käyttö eri vaiheissa tietysti vähensi valtavasti nimivirheitä. Mutta jos seuran neljän vuoden ilmoittautumisissa sama nimi kirjoitetaan kolmella eri tavalla, ilmenee, että ehkeivät ne ilmoittajatkaan aina oikeaa nimeä tiedä – tai ainakaan osaa sitä kirjoittaa.

Yksi väliajoissa oleva numerovirhe – on se sitten alkuperäisaineistossa tai meidän tulkinta- tai kirjoitusvirheemme – voi aiheuttaa moneen kohtaan vaikuttavan ketjureaktion. Eikä alkuinnostuksessa tullut oikein oikoluetuksi tuloksia ennen niiden nettiin laittoa. Se olisi pitänyt tehdä. Olisi nyt paljon vähemmän korjattavaa. Lopputulokset kirjoitettiin aikanaan kilpailukorteista. Joskus tuntuu, että korttipino on pudonnut kirjoittajalta lattialle eikä se ole enää tullut oikeaan järjestykseen. Niin paljon on ristiriitaisuuksia. Taitaa olla lopullisesti selvittämätön paikka.

Ja lopuksi kirjaimella muuttaen v. Döbelnin Juuttaalla lausumaa:  ”Työ tehty on, mä pääsin voittajaksi.”

Ja kohti uusia haasteita.

Reimo

Jukolan viestin 1950 tulokset

Toisen Jukolan ainoa säilynyt tulosluettelo on ilmeisesti Allan Karin laatimana tällainen (Suunnistaja  6/1950 ).
Suurenna kuva sitä klikkaamalla.

.