Jos Jukolan viesti on suunnistajan joulu, voisi Ruotsin rastiviikkoa O-ringeniä kutsua sitten vaikkapa suunnistajan juhannukseksi. Tänä vuonna 24 313 suunnistajaa Ruotsin tuntureille Säleniin kerännyt rastiviikko oli upea kokemus. Harvinaista herkkua olevat tunturimaastot toivat viisipäiväiseen oman lisänsä, mutta jostain syystä O-ringen onnistuu vakuuttamaan minut ja tuhannet muut joka vuosi maastosta ja säästä riippumatta. Missä piilee O-ringenin vetovoiman salaisuus?
Valtavat ihmismassat
Joku ehkä ajattelisi, että tuhannet muut kanssasuunnistajat vievät suunnistuksen nautintoa pois, mutta kuten Jukolan perusteella tiedämme, on valtavissa ihmismassoissa jotain kiehtovaa. Pitkin päivää jaotellut lähtöajat ja profiileiltaan eroavat radat antavat jokaiselle niin halutessaan rauhan oman suorituksen tekemiseen. Toisaalta, jos virheen sattuessa kaipaa vähän apua toiselta, on ristiin rastiin kirmailevalta suunnistuskansalta sitä helppo kysäistä. Aamun lähtöajoilla pääsee koskemattomaan metsään, iltapäivällä tehtävänä on enemmän tai vähemmän valita maastoon syntyneistä poluista oikea.
Sopiva sarja kaikille
Tarkkuus- ja pyöräsuunnistusta; kahden päivän rastiviikko; viisi kisaa tavallisessa sarjassa, eliitissä, lyhyitä ratoja tai ehkä vain eri tasoisia kuntosuunnistusratoja silloin kuin huvittaa. O-ringen tarjoaa jokaiselle jotakin, ja siksi sinne onkin helppo lähteä koko perheen voimin myös niiden harrastajien, joilla suunnistaminen keskittyy lähinnä kerran vuodessa O-ringenille.
Oheistapahtumien kirjo
Perinteisesti O-ringenillä valtaosa suunnistajista yöpyy asuntovaunuissa ja teltoissa O-ringen torin läheisyydessä. Kisojen jälkeen iltaisin tori ravintoloineen ja kauppoineen täyttyy palkintojen jakoa odottavista suunnistajista. Juhlallisella seremonialla palkitaan joka ilta osakilpailun voittajat, ja ainakin itselläni tuonne lavalle kiikkuminen on edelleen elävä haave! Välipäivänä tarjolla on erilaisia aktiviteetteja ja viikko päätetään ”kuudennella etapilla” eli päättäjäisjuhlilla.
Ruotsalainen seurakulttuuri
Ruotsalaiset itse lähtevät joka vuosi sankoin joukoin O-ringenille ja pitävät seurojensa värejä ylpeästi yllä. Usein iltaisin pöydät kootaan ulos yhteen pitkäksi jonoksi koko seuran yhteistä päivällistä varten. Välipäivän olympialaiset ja muut yhteiset ajanvietteet kuuluvat monen seuran perinteisiin.
Järjestelyrutiinit
O-ringenin taustalla työskentelee läpi vuoden useampi palkattu henkilö ja itse tapahtuman aikana mukana on satoja vapaaehtoisia toimitsijoita. Samojen henkilöiden pysyminen taustalla helpottaa järjestelyrutiinien siirtämisessä ja esimerkiksi markkinoinnissa on helppo tähdätä pitkäjänteisyyteen. Suunnistajat on totuttu siirtämään kilpailupaikoille busseilla ja bajamajojen määräkin on jo vuosien varrella opittu.
Näistä seikoista siis rakentuu mielestäni O-ringenin salaisuus, mutta jotain listasta tuntuu silti puuttuvan. Sitä jotain en osaa nimetä; se täytyy jokaisen itse kokea! Nähdäänpä siis ensi kesänä joulun merkeissä Joensuussa ja juhannusta juhlitaan sitten heinäkuussa Värmlandissa!
Tytti Kirvesmies
Tampereeen Pyrinnön suunnistaja ja kauppatieteen opiskelija.
Twitter: @tyttiki, tyttikirvesmies.com