900 suunnistajaa Otavaan Esi-Jukolaan – kauimmat Japanista

Kilpailunjohtaja Juho Siikilä on tyytyväinen runsaaseen osanottajamäärään.

Ensi viikonloppuna suunnistettavat Esi-Jukolan kilpailut Mikkelin Otavassa kiinnostavat
huippusuunnistajia. 15. – 16. kesäkuuta 2025 kilpailtava Jukolan viesti Mikkelin Tikkalassa ja heinäkuun MM-kilpailut Kuopiossa kokoavat joukkueita leireilemään ja tutustumaan savolaiseen maastotyyppiin. Kaksipäiväiseen kilpailuun osallistuu noin 900 kilpailijaa. Henkilökohtaisissa kilpailuissa on sarjoja 10-vuotiaista aina 80-vuotiaisiin.

Lauantain henkilökohtaiseen maailman ranking-kilpailuun (WRE) on miesten pääsarjaan ilmoittautunutperäti 138 ja naisten pääsarjaan 76 suunnistajaa. Miesten sarja tullaan jakamaan kahteen sarjaan. Rankingin parhaat suunnistavat E1-sarjassa ja loput sijoitetaan E2-sarjaan.

Naisten sarjassa nimekkäimmät kilpailijat ovat joensuulaisen Kalevan Rastin Marika Teini, Iida Haapala sekä Suunta-Jyväskylää edustava tsekkiläinen Tereza Rauturier (ent. Janosikova) . Kaikkia kolmea rasittaa viime viikonlopun EM-kisaurakka Unkarissa, joten muilla on mahdollisuus haastaa heidät. Ainakin Tampereen Pyrinnön nuori Venla Taulavuori ja kokenut Saila Kinni voidaan laskea kärkikahinoihin.

EM-kilpailujen aikana maamme ykkösmiessuunnistajat Topi Syrjäläinen ja Olli Ojanaho loukkasivat jalkansa sen verran pahasti, että heitä ei nähdä Mannilan Sydänmaan maastoissa. EM-kävijöistä ovat mukana Valkeakosken Hakan Aaro Aho ja Helsingin Suunnistajien Veli Kangas.

Navista osallistuvat keskimatkan kilpailuun Joonas Ahola, Aleksi Karppinen, Vinski Malinen ja Ilari Sulkula.

Tuore sprintin sekaviestin MM-hopeamitalisti Helsingin Suunnistajien Tuomas Heikkilä on mukana. Heikkilä on tällä hetkellä Suomen rankingissa neljäs ja sprintin kansainvälisessä rankingissa seitsemäs. Ulkomaalaisia on mukana useita kymmeniä. Osa edustaa suomalaista seuraa ja osa kotimaansa seuraa. Heistä nimekkäimpiä ovat belgialainen MM-mitalisti Turun Metsänkävijöitä edustava Yannick Mihiels sekä Tampereen Kooveen virolainen Timo Sild. Muita seurattavia suunnistajia ovat Kalevan Rastin ranskalainen Maxime Rauturier, TuMe:n skottilainen Scott Fraser ja ukrainalainen Ruslan Glebov.

Japanin maajoukkuesuunnistajat Yuki Nitami ja Aoi Yamasaki ovat myös ilmoittautuneet miesten ja naisten pääsarjoihin, mutta he hakevat enemmänkin tutustumista maastotyyppiin, kuin menestystä.

Viestissä kaikki Suomen huippujoukkueet

Sunnuntain 3-osuuksiseen viestiin on ilmoittautunut naisten sarjaan 46 ja miesten sarjaan 89 joukkuetta. Kilpailu on samalla Viestiliigan viides osakilpailu. Södertälje Nykvarn OF haastaa suomalaisjoukkueita viestissä. Mielenkiintoa joukkueiden kokoonpanoihin tuo viikonlopun EM-kisakävijöiden käyttö joukkueissa. Osa kaipaa lepoa rankasta kisarupeamasta, mutta osasaattaa olla palautunut ja vahvistaa siten joukkuetta. Tuore EM-pronssimitalisti Kalevan Rastin Miika Kirmula olisi kova vahvistus KR:lle, mikäli hän kokee järkeväksi osallistua viestiin.

Tampereen Pyrintö johtaa naisten Viestiliigaa ja on saanut jalkeille neljä joukkuetta. Haastajina ovat toiseksi ja kolmanneksi Venlojen viestissä suunnistaneet Kalevan Rasti ja Lahden Suunnistajat -37.

Miesten viestissä viestiliigaa johtava Helsingin Suunnistajat on ilmoittanut peräti 13 joukkuetta. Haastetta HS:n joukkueiden kokoonpanoihin tuovat loukkaantuneiden Syrjäläisen ja Ojanahon korvaaminen. Muita seurattavia joukkueita ovat Ikaalisten Nouseva Voima, Kalevan Rasti, Tampereen Pyrintö ja MS Parma.Oman mausteensa voittotaisteluun tuo ruotsalainen Södertälje Nykvarn OF, joka sijoittui kesäkuussa Lakia-Jukolassa 19:nneksi.

Anttolan Urheilijoilta ja Olavin Rastilta Savonlinnasta on joukkueita molemmissa viestissä. Navilta ei ole joukkueita, koska edustussuunnistajat ovat ensi kesän Jukolaa vastaavissa talkootehtävissä.

Esi-Jukola on testikilpailu järjestäjille

Kilpailunjohtaja Juho Siikilä on tyytyväinen osanottajamäärään. Varsinainen Jukola ensi kesänä on noin 20 000 osanottajan kilpailu, mutta tietyt toiminnot, kuten tulospalvelu ja TV-tuotanto voidaan testata pienemmässä mittakaavassa. – Kilpailut ovat meille tärkeä etappi kohti Jukolaa, jonka tarkoituksena on testata meidän järjestelykoneiston toimivuutta ja samalla toimia hyvänä tilaisuutena harjoitella eri valiokuntien ja henkilöiden toimintaa. Saamme varmasti järjestettyä hienot kisat, kertoo Siikilä, joka toimii myös Mikkeli-Jukola 2025:n järjestelytoimikunnan puheenjohtajana. Lauantain kilpailun ratamestarina on Jukolan viestin ratamestari Olli-Markus Taivainen ja viestin ratamestarina Venlojen viestin ratamestari Topias Ahola.

Kilpailuja voi seurata paikan päällä Otavassa, jossa on myös kuntosuunnistusmahdollisuus. Kilpailukeskukseen on opastus Hirvensalmentien ja Hasantien risteyksestä. Lauantaina henkilökohtainen kilpailu alkaa klo 12.00. Naisten viesti alkaa sunnuntaina klo 10.00 ja miesten viesti klo 11.20. Kilpailuihin on vapaa pääsy. Viestiä voi myös seurata sunnuntaina suorana ISTV:lta.