Aleksis Kiven henki elää vahvasti Jukolan viestissä

Kansalliskirjailijaksi nousseen kirjailija Aleksi Kiven syntymästä on tänään 10.10. 190 vuotta. Siniristiliput liehuvat ansaitusti 38-vuotiaana kuolleen Kiven kunniaksi. Jukolan viesti perustettiin 1940-luvun lopulla kunnioittamaan suuren metsän ystävän Aleksis Kiven muistoa.

Vuonna 2025 kisataan järjestyksessään 76. Jukolan viesti Mikkelissä. Maailman suurimman suunnistusviestitapahtuman perustaja- ja omistajayhteisö on Kaukametsäläiset ry. Se perustettiin kesällä 1948 pääkaupunkiseudun suomalaisten suunnistusseurojen aloitteesta.

Yhdistyksen tehtävänä on huolehtia, että yhdistyksen ideoima Jukolan viesti järjestetään ja toteutetaan laadukkaasti. Jukolan viestillä haluttiin kunnioittaa suuren metsän ystävän Aleksis Kiven muistoa toteuttamalla seitsemän miehen suunnistusviesti. Jokaisen viestin järjestelyoikeudet saavan seuran on sitouduttava Jukolan laatuun sekä ylläpitämään perinteitä etenkin Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen hengessä.

Voimalla seitsemän miehen

Jukolan viestin nimistö on suoraan Kiven Seitsemästä veljeksestä. Myöhemmin perustettu naisten viesti Venlojen viesti, on myös saanut nimensä Kiven kuuluisasta teoksesta. Jukola oli seitsemän veljeksen syntymäkoti. Venla puolestaan oli veljesten naapuritorpan tytär, jota veljeskaarti vanhimman veljen Juhanin johdolla käy kosimassa, mutta saa rukkaset. Myöhemmin Venla suostuu Juhanin puolisoksi.

Jukolan viestissä on 7-henkiset joukkueet. Samoilla radoilla kisaavat niin maailman huiput kuin harraste- ja kaverijoukkueet. Viime vuosina Jukolassa on ollut joukkueita enimmillään noin 1900 jaVenlojen viestissä jopa 1600. Maailman arvostetuin ja suurin suunnistusviesti houkuttelee runsaasti joukkueita eri maista ja reilu viidennes joukkueista on ulkomailta. Menestystä ovat niittäneet etenkin ruotsalais- ja norjalaisjoukkueet.

Kaukametsäläisissä perinteet kunniassaan

Jukolan viestin perustaja- ja omistajayhteisö Kaukametsäläisetvaalii Seitsemän veljeksen perintöä kaikessa toiminnassaan. Yhdistyksessä voi olla enintään 77 jäsentä, ja jäseneksi kutsutaan. Jäseniksi kutsutut ovat suunnistuksen eri osa-alueilla – Jukolan viestien tai muiden suunnistustapahtumien järjestäjinä, valmentajina, järjestötyössä, kilpailijoina – tai muuten suunnistusurheilua läheisen toimintansa vuoksi erityisen ansioituneita henkilöitä.

Yhdistyksen hallituksessa on jäseniä seitsemän. Hallituksen jäsenillä on veljesten nimet. Veljeksistä vanhin, Juhani, toimii itseoikeutetusti puheenjohtajana. Vuodesta 2012 lähtien Juhanina on toiminut suunnistuksen konkari, Juhani Sihvonen, Mikkelistä. Hän on vuonna 1948 perustetun yhdistyksen viides puheenjohtaja. Hallituksesta löytyy koko Kiven teoksen veljeskatras, Eero, Tuomas, Timo, Lauri, Aapo ja Simeoni.

Haluttu tapahtuma

Ensimmäinen Jukolan viesti kilpailtiin vuonna 1949 Helsingin seudulla 41 joukkueen voimin. Siitä lähtien se on toteutettu vuosittain ympäri maata. Pohjoisin Jukola on järjestetty Pelkosenniemellä ja eteläisin Tammisaaressa. Koronavuonna 2020 Jukolan viesti piti toteuttaa Rovaniemellä, mutta se siirrettiin vuodella eteenpäin. Samalla siirtyivät kaikki muutkin jo myönnetyt Jukolat.

– Jukolan viestin järjestelyoikeuksia haetaan. Tapahtuman järjestäjinä toimivat suunnistusseurat. Jukolan järjestäjät valitaan 4-5 vuotta ennen tapahtumaa. Mikkeli haki Jukolan järjestelyoikeuksia vuonna 2019, mutta myöntämispäätöstäsiirrettiin vuodella koronan takia vuodelle 2020, kertoo Kaukametsäläiset ry:n puheenjohtaja Juhani Sihvonen.

Jukolan viesti vaatii vuosien työn, vaikka itse tapahtuma kestääkin vain viikonlopun verran. Vuosikymmenten saatossa tapahtuma on kehittynyt ja se tunnetaankin suunnistuspiireissä Jukola-laadusta. – Tärkeää on, että eri puolilla maata on mahdollista järjestää laadukas tapahtuma. Järjestävälle seuralle on kunnia-asia, että toteutus on priimaa. Tätä tukee vuosikymmenten aikana kehittynyt ohjausjärjestelmä ja Jukolan johtoryhmä, joka edustaa jatkuvuutta ja pitkän järjestelykokemuksen omaavine jäsenineen jatkuvasti opastaa ja valvoo järjestelyjä. Koska kyse on kilpailusta, rakennetaan radat huippusuunnistajien ehdoilla vaativiksi, kiteyttää Sihvonen Jukolan salaisuuden.

Sihvonen myös muistuttaa, etteivät kunnat tai kaupungit voi anoa Jukolan järjestelyoikeuksia, vaikka näitäkin kyselyjä on tullut. – Oikeus järjestää Jukola voidaan myöntää vain seuroille. Onnistuneen tapahtuman merkittävin tuki on aktiivisen ja sitoutuneen seuraväen lisäksi paikallisyhteisö, erityisesti kunnat ja kaupungit sekä alueen yrityselämä, muistuttaa Sihvonen.

Mikkeli-Jukola 2025 järjestelyistä vastaa suunnistusseura Navi ry. Mukaan maailman arvostetuinta suunnistusviestitapahtumaa pääset www.jukola.com