Etelä-Savon kolmas Jukolan viesti järjestettiin vuonna 2003 Sulkavalla

Kilpailunjohtaja Mauri Ralli luovutti Jukolan Sanoman Halden SK:n ankkurille, Mats Haldinille.

Hyvää yritettiin, mutta priimaa pukkasi tulemaan

55. Jukolan ja 26. Venlojen ja Jukolan viesti järjestettiin 14-15.6.2003 Sulkavan kirkonkylän pohjoispuolella Härkävuoren ja Rappukallion maastoissa, jotka monille kilpailijoille jäivät mieleen melko vaativina. Järjestävinä seuroina toimivat Sulkavan Urheilijat -41, Juvan Urheilijat sekä savonlinnalainen Olavin Rasti. Miesten Jukolan viestissä joukkueita oli 1205 ja naisten Venlojen viestissä 708. Jukolan viestin voitti norjalainen Halden SK ja Venlojen viestin Tampereen Pyrintö.

Jukolan viestin järjestelyoikeudet myönnettiin vuonna 1999 seurayhtymälle. Aiemmin 1990-luvulla järjestävät seurat olivat perustaneet kilpasuunnistukseen erikoistuneen edustusseuran Rasti-Saimaan turvatakseen alueella olevien lahjakkaiden suunnistajien pysymisen kasvattajaseuroissaan. Jukolan viestin järjestämisellä halutiin turvata myös taloudelliset resurssit RaSa:n toiminnalle. RaSa:n tarina kuitenkin päättyi pari vuotta Jukolan jälkeen, kun kilpasuunnistajat siirtyivät joko muihin seuroihin tai lopettivat tavoitteellisen kilpailemisen.

Koko alueen yhteinen hanke

Isäntäkunta Sulkavan kunnanjohtaja Ilmo Liukko sai Savonlinnan ja Juvan päättäjät mukaan suurhankkeeseen. Juvan osalta suurta neuvottelua ei tarvinnut käydä, koska kunnanjohtaja Heikki Laukkasella oli kokemusta jo Juvan Jukolan kilpailujohtajan tehtävästä.

Jukolan kilpailunjohtajana toimi sulkavalainen Mauri Ralli, jonka maanläheinen ja kaikki huomioon ottava johtamistyyli loi hyvän hengen kolmen pitäjän järjestelykoneistoon. Pohjana oli tietysti Sulkavan Suursoutujen luoma järjestelykyky, jota myös hyödynnettiin järjestelyissä. Sulkavalaisten vastuulla olivat toimisto, liikenne, turvallisuus, huolto, ravintola ja osin kenttätoiminnot.

Juvalaiset vastasivat kartta- ja rata-asioista, tulospalvelusta ja markkinoinnista. Savonlinnalaisilla oli vastuualueena kenttätoiminnat, lähtö- maali- ja vaihtoalueen tehtävät, sekä viestintä. Kilpailun taustalla teki sulkavalainen kartoitusalan yrittäjä Kristian Liljeström valtavan työn kilpailun pääsihteerinä. Muista sulkavalaisista mainittakoon turvallisuus- ja liikennevastaava Arto Valtonen, huoltopäällikkö Ilpo Pakarinen ja ravintolapäällikkö Mirja Virta, joilla oli vastaavaa kokemusta kymmenien vuosien ajan Suursoutujen muonituksen järjestämisessä. Virta sai hyvää apua niin Juvalta kuin Savonlinnasta.

Juvalainen Juha Tarkiainen oli kilpailunjohtaja Rallin työpari ja toimi kilpailun teknisenä johtajana. Talous- ja markkinointipäällikkönä oli Juhani Kukkonen ja tulospalvelusta vastasi Auvo Parkkinen. Kartta- ja ratavaliokuntaa johti Juhani Sihvonen, joka oli myös Jukolan viestin ratamestarina. Savonlinnalainen Vesa Hienonen oli Venlojen viestin ratamestari.

Savonlinnalaiset Kauko Piironen ja Jarmo Munck johtivat kilpailukeskuksen rakentamista ja siihen liittyviä toimintoja. Pekka Vilska oli viestintävastaava ja hänen johdollaan neuvoteltiin sopimus Urheilukanavan kanssa ja Jukolan viesti televisioitiin läpi yön. Vuodesta 2003 lähtien Venlojen ja Jukolan viesti on lähetetty suorana TV-lähetyksenä ensin Urheilukanavalla ja vuodesta 2010 alkaen YLE:n kanavilla. Olavin Rastin silloinen puheenjohtaja Juhani Hämäläinen vastasi kutsuvieraista ja oli tärkeä linkki Savonlinnan suuntaan.

Vastuullisuus olennainen osa tapahtumaa

Jukolan viestin järjestelyt onnistuivat erinomaisesti ja kiitospuheessaan kilpailunjohtaja Ralli totesi. – ”Hyvää yritettiin, mutta priimaa pukkasi tulemaan”.

Sulkavan asukkaat kiittivät Jukolan jälkeistä siisteyttä ja ympäristöarvojen huomioon ottamista. Niinpä Etelä-Savon Ympäristökeskus antoi kilpailulle vuoden ympäristöpalkinnon.

 

Järjestäjiä vuonna 2003 Jukolan muistokivellä. Kauko Piironen (vas.), Pekka Vilska, Mauri Ralli, Juha Tarkiainen ja Juhani Sihvonen.

Kuvat: Kristian Liljeström