
Nerima OLC osallistuu kahdella joukkueella Mikkeli-Jukolaan. (Kuva: Nerima OLC)
Yksi tämän vuoden Jukolan eksoottisimmista joukkueista lienee Nerima OLC, joukkue Japanista. Seurassa on noin 60 jäsentä, pääasiassa Tokiosta. Haastattelimme Yuki Nitamia, joka edustaa Japania vuoden 2025 MM-kisoissa. Hän kertoo mielenkiintoisia faktoja joukkueen valmistautumisesta Jukolaan.
”Japanissa suunnistus on perinteisesti keskittynyt yliopistoseurojen toimintaan, ja sen historia on lähes 50 vuotta. Viime aikoina on kuitenkin panostettu entistä enemmän Japanin mestaruuskilpailuihin, joita on tuettu ottamalla käyttöön kansallinen ranking-järjestelmä kullekin ikäryhmälle ja huippu-urheilijoille. Intohimoisen työryhmän ansiosta Japanin suunnistusyhteisöstä on tulossa tutumpi isommalle yleisölle ja ikäihmisille.”
Järjestetäänkö Japanissa suuria suunnistustapahtumia?
”Suurin on CC7, Club Cup Seven. Se on seitsemän hengen viesti, aivan kuten Jukolassa! Suurin osa harjoittelusta tehdään kuitenkin yksilöllisesti.”
Millaisia ovat tyypilliset maastot japanilaisissa kilpailuissa verrattuna suomalaisiin maastoihin?
”Japanin maastot ovat usein hyvin jyrkkiä ja vaikeita ja niissä on tiheä harjujen ja uomien verkosto, jonka rankkasateet ovat muokanneet ajan myötä. Yksi esimerkki on alue, joka sijoittui toiseksi WorldOfO-sivuston ”Course of the Year 2023” -kilpailussa – hieno esimerkki Japanin teknisistä maastoista! Maps World of O
Fuji-vuoren juurella olevat maastot – jossa MM-kilpailut järjestettiin vuonna 2000 – ovat toinen ikoninen esimerkki ainutlaatuisista maisemista, joille on ominaista tulivuoren toiminta.”
Onko Japanissa erityisiä suunnistusharjoitteluun liittyviä haasteita tai etuja?
“Ehdottomasti.
① Japanissa hyviä suunnistuskarttoja ja -maastoja on rajallisesti ja ne sijaitsevat usein kaukana kaupungeista, joten jo pelkästään harjoitusalueille pääseminen voi olla aikaa vievää ja kallista. Meillä ei myöskään ole yhtä paljon kilpailuja kuin Euroopassa, joten kisakokemuksen hankkiminen vaatii usein pitkien matkojen kulkemista.
② Kesät ovat erittäin kuumia ja kosteita, mikä tekee metsäharjoittelusta rankkaa – ja joskus jopa riskialtista villieläinten, kuten käärmeiden, herhiläisten ja toisinaan karhujen vuoksi.
③ Toisaalta voimme treenata ulkona ympäri vuoden useimmissa osissa maata.”
Oletteko ensimmäistä kertaa mukana Jukolassa?
“Kyllä, osallistumme Jukolaan ensimmäistä kertaa. Olemme kuulleet, että Jukola on yksi maailman suurimmista suunnistustapahtumista ja että tapahtuma on todella viihdyttävä, kaikkien rooli koko yön kestävässä kisassa merkitsee. Olimme aina halunneet osallistua Jukolaan ja olemme niin iloisia, että pääsemme vihdoin osallistumaan tähän hienoon tapahtumaan. Olemme itse asiassa itsekin yllättyneitä siitä, että niin moni pyysi saada osallistua ja että voimme muodostaa yhden joukkueen sijasta kaksi joukkuetta.”
Mitä tavoitteita tai toiveita teillä on juoksunne ja joukkueenne suhteen tämän vuoden Jukolassa?
“Tämä on ensimmäinen Jukolamme, joten päätavoitteemme on yksinkertaisesti nauttia juoksusta ja päästä maaliin – sekä yksilöllisesti että joukkueena. Japanista on tänä vuonna kaksi joukkuetta, joten toivomme tietysti, että pääsemme maaliin toisen edellä!”
Oletteko harrastaneet yösuunnistusta Japanissa tai Suomessa valmistautuaksenne yöosuuksiin?
“Totta kai!!! Fuji-vuoren juurella jotkut jäsenistämme ovat järjestäneet ja toteuttaneet useita Jukolan harjoitusleirejä, joihin kuuluu myös yösuunnistusta.
Olemme hyvin valmistautuneet ja odotamme innolla Jukolan viestiä Suomen metsissä, Mikkelissä!”
Teksti: Tuomo Vuorenpää