Jukolan viesti on tapahtumien aatelia – osaavat tekijät ja järjestelmällisyys takaavat laadun

Mikkeli-Jukola 2025 valmistelut etenevät. Kaukametsäläiset ry:n puheenjohtaja Juhani Sihvonen luovutti järjestäjien kiertopalkinnon Mikkeli-Jukola 2025 järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Juho Siikilälle. Kiertopalkinnon ovat lahjoittaneet Ruotsin perinteisen suurensuunnistustapahtuman Tiomilan järjestäjät vuonna 1998. Samalla mikkeliläiset ottivat huomaansa järjestäjien kiertopalkinnon. Palkinto on tehty Wasa-hylyn puusta.

Mikkelissä kisataan 76. Jukolan ja 45. Venlojen viestit kesäkuussa 2025. Viikko ennen juhannusta Mikkelin Tikkalaan odotetaan jopa 20 000 suunnistajaa. Jukola on maailman suurin ja arvostetuin viestisuunnistustapahtuma, joka kokoaa ammattilaiset ja amatöörit samoille reiteille.

 Jukolan viesti on kasvanut vuoden 1949 ensimmäisestä, 41 joukkueen viestistä, maailman suurimmaksi viestisuunnistustapahtumaksi. Naiset pääsivät mukaan vuonna 1951, kun Venlojen juoksu järjestettiin ensimmäistä kertaa yksilökisana. Vuodesta 1978 lähtien on juostu myös naisten Venlojen viesti, joka alun perin oli kolmiosuuksinen, mutta muuttui nykymuotoon neljän hengen joukkuekisaksi vuonna 1981.

Jukolan laatu

Heti ensimmäisistä Jukoloista lähtien tavoitteena on ollut ikimuistoinen suunnistuskokemus Suomen suvessa Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen hengessä. Vuosikymmenten aikana Jukoloita on järjestetty eri puolilla Suomea. Jukolasta on tullut haluttu tapahtuma, jonka järjestelyoikeuksia haetaan.  

Jukolan saaminen paikkakunnalle ei ole itsestään selvyys. Hakemisesta tapahtuman toteuttamiseen menee vuosia. – Jukolan viestin järjestelyoikeudet myönnettiin jo vuonna 1959 kolmelle seuraavalle vuodelle. Näin haluttiin varmistaa, että tapahtuman toteuttajilla on mahdollisuus toteuttaa ikimuistoinen ja laadukas kisa, kertoo Kaukametsäläiset ry:n puheenjohtaja, mikkeliläinen Juhani Sihvonen.

 Jukola tunnetaan nykyisin laadustaan. Kehittämistyöllä on pitkät perinteet, sillä jo vuonna 1967 Kaukametsäläiset laativat ensimmäiset järjestelyohjeet tapahtumalle. Suunnistusliiton mukaan tulo yhteistyöhön vuonna 1966 vahvisti jatkuvuutta ja lajin sitoutumista tapahtumaan.

Vuonna 1980 perustettiin Jukolan viestin johtoryhmä, johon tulivat edustajat Kaukametsäläisistä, Suomen Suunnistusliitosta ja päätukija Helsingin Sanomista. Kaukametsäläiset ry:n tehtäväksi jäi perustaja- ja omistajajärjestönä Jukolan perinteiden vaaliminen. Tämä suoraviivaisti Jukolan viestin johtamista, valvontaa ja kehittämistä. Nykyisin päätukijana on Puolustusvoimat, jolla on edustajat johtoryhmässä.

Vuodesta 1982 lähtien jokainen Jukolan järjestelyoikeudet saanut on sitoutunut toteuttamaan tapahtuman yhteisesti hyväksytyllä pelisäännöillä. Järjestelysopimusta on vuosikymmenten aikana muokattu ja mahdollistettu Jukolan kehittyminen nykyaikaiseksi tapahtumien aateliksi, kuvailee Sihvonen. Hänellä itsellään on Jukola-kokemusta runsaasti niin kilpailijana, kaksinkertaisena ratamestarina, kilpailunjohtaja kuin vuodesta 2012 Kaukametsäläisten puheenjohtajana.

Viestikapula siirtyy käytännössä

Jukolan viestin perinteisiin kuuluu, että edelliset kisajärjestäjät siirtävät Jukolan viestikapulan seuraaville tapahtuman toteuttajille ns. tiedonsiirtokokouksessa. Näin halutaan varmistaa, että tulevat Jukolan toteuttajat hyödyntävät saadut kokemukset ja opit.

Jussi Sihvosen luotsaamalla Jukolan johtoryhmällä on eri alojen asiantuntijoita, jotka tukevat Jukolan toteuttajia omalla osaamisellaan. – Kisan järjestelyoikeudet saaneet toteuttavat Jukolan pääsääntöisesti talkoovoimin. Johtoryhmän asiantuntijoiden tuki ja opastus takaavat, että järjestävä seura pystyy toteuttamaan Jukolan sovitun mukaisesti, kertoo Sihvonen. Lisäksi Jukolalla on pysyvä tekninen asiantuntija, joka on linkki Jukolan johtoryhmän, eri vuosien järjestäjien, asiantuntijoiden ja järjestäjien välillä. Hän myös katsoo, että kilpailu toteutetaan sääntöjen mukaisesti.  

Tiedon ja osaamisen lisäksi Jukoloissa siirtyy merkittävä määrä erilaista kalustoa järjestäjältä toiselle. Esimerkiksi vuodesta 1993 lähtien on Jukoloissa voinut puhdistaa kisan pölyt Jukola-saunassa. Se on yksi suurimmista Jukolan kiertävistä kalustoista. – Jukola tunnetaan myös vastuullisuudestaan. Materiaalien mahdollisimman suuri hyödyntäminen tapahtumasta toiseen on osa vastuullisuutta, perustelee Sihvonen materiaalien hyödyntämisetä Jukolasta toiseen. Mikkeliin siirtyi tämän vuoden Lakia Jukolasta Kauhavalta viisi rekallista erilaista materiaalia ja varustetta, jolla kilpailu järjestetään.

Yhdessä tehden ja kokien

Mikkeli-Jukola 2025 on 76. Jukola. Mikkelissä kisa järjestettiin edellisen kerran vuonna 2009. – Olemme kiitollisia, että seuraamme osaamiseen on luotettu, ja saamme järjestää Jukolan viestin 16 vuoden tauon jälkeen, kertoo suunnistusseura Navi ry:n puheenjohtaja Juho Siikilä. Siikilä kertoo, että seura haki Jukolan järjestelyoikeuksia vuonna 2019.  Viestin piti olla Mikkelissä vuonna 2024, mutta koronan takia se muiden viestien tavoin siirtyi vuodella. – Vaikka viesti itsessään on vain viikonlopun tapahtuma, vaatii sen toteuttaminen vuosien työn. Onnistuakseen on löydyttävä sitoutumista, yhdessä tekemistä ja kumppanuutta, kiteyttää Mikkeli-Jukola 2025 järjestelytoimikunnan puheenjohtajanakin toimiva Siikilä Jukolan menestysreseptin.

Mikkelissä Jukolan viestin kisakeskus sijaitsee Tikkalassa Suutarinen Oy:n tehdasalueella. Yhteistyökumppanit ovat edellytys ja elinehto Jukolan viestin järjestämiselle. Erityisesti Suutarinen Yhtiöiden ja Mikkelin kaupungin tuki ovat välttämättömiä näin suuren tapahtuman järjestämiseksi ja yhteistyö on ollut erittäin hyvää. Olemme hyvin kiitollisia kaikille kumppaneille siitä, että he ovat mukana mahdollistamassa Jukolan viestin järjestämistä.

Yhteistyökumppaneiden lisäksi Jukola tarvitsee talkoolaisia. Noin 50 000 hengen tapahtuman mahdollistaa 1300 talkoolaista. – Osa meistä on ollut mukana Mikkeli-Jukola 2025 valmisteluissa jo vuodesta 2018. Vauhti on kiihtynyt ja tekijöiden joukko kasvanut vuosien varrella. Edelleen löytyy mielekkäitä tehtäviä niin ennen tapahtumaa kuin itse Jukola-viikonlopun aikana, kertoo Siikilä ja kannustaa mukaan toteuttamaan ainutlaatuista tapahtumaa.

Yhteistyökumppanuuden ja talkootehtävien lisäksi Jukolaan tulevat hyödyntävät mieluusti alueen erilaisia majoitusmahdollisuuksia. – Kannattaa vinkata pääsihteerillemme, jos sinulla on tarjota sopivaa majoitusta. Mikkeli-Jukola 2025 panostaa kisaviikonlopun lisäksi harjoitusmaastoihin, joten suunnistusporukoita on alueellamme jo nyt aina kesään saakka, kertoo tapahtuman talous- ja markkinointivastaava Mika Ahola. Harjoitusmaastot ovat kaikkien hyödynnettävissä, joten nyt jos koskaan on loistava tilaisuus aloittaa upea harrastus, kannustaa Ahola. Suunnistus on upea luontoliikunnan laji, joka on helppo aloittaa esimerkiksi Jukolan harjoitusmaastoista tai Navinkuntorasteilta. Perinteisesti keväällä ja syksyllä on myös järjestetty Hippo-suunnistuskoulu lapsille.