Mikkeli-Jukola 2025 valmistuu – Aholoiden perhe vahvasti toteuttamisessa mukana

Topias ja Joonas Aholan suunnistusosaaminen näkyy myös kesän Mikkeli-Jukolassa. Venlojen rata on Topiaksen taidonnäyte ja Joonas vastaa laajasta harjoituspakettitarjonnasta ja sparraa ratamestariryhmää.

Mikkeli-Jukola 2025 kisataan viikkoa ennen juhannusta Tikkalan maastoissa. Noin 1300-1500 talkoolaista mahdollistaa maailman suurimman viestisuunnistustapahtuman. Vaikka Jukolan viesti on vain viikonvaihteen mittainen koitos, mikkeliläisen Aholan perheen kokeneet suunnistajat ovat tehneet vuosia tapahtuman onnistumiseksi.

Mikkeli-Jukola 2025 järjestelyistä vastaa Mikkelin seudulla toimiva suunnistusseura Navi ry. – Navi on perustettu 2001, ja olen ollut aktiivisena puuhamiehenä koko seuran olemassaolon ajan, kertoo Mika Ahola. Suunnistusharrastuksen Mika aloitti 11-vuotiaana kotiseudullaan Pielavedellä paikallisessa yleisseura Pielaveden Sammossa. Seura tunnetaan tänä päivänä etenkin lentopallosta ja Antti Ruuskasesta, mutta Mikan mukaan nyt 100 -vuotias yhdistys on innostanut lapsia liikunnan pariin lukuisissa lajeissa.

Koko perheen harrastus

Mikan suunnistusharrastus juurrutettiin myös perheen lapsiin. Etenkin perheen pojat ovat innostuneet lajista. – Matias tutustui lajiin jo alle kouluikäisenä. Joonas ja Topias aloittelivat myös alle kouluikäisinä, mutta kun isällä ei hermot kestäneet vilkkaiden poikien käpyjen heittelyä, pidettiin muutaman vuoden tauko ja aloitettiin uudelleen 9-10 vuotiaana. Silloin pojat jaksoivat keskittyä asiaan ja innostus on jatkunut, muistelee Mika poikien uran alkutaivalta.

Navi on toiminut Aholan miesväen kasvattajaseurana ja seuran värejä he edustavat edelleen: Kirkkonummella asuva Matias työskentelee lääkärinä ja suunnistaa edelleen kuntoilumielessä. Hammaslääketiedettä opiskeleva Joonas suunnistaa kilpaa kuten myös lääkiksessä opiskeleva Topias.

– Liikunta on varmaan tullut veren perintönä meille kaikille. Se on alkanut jo pienestä ja kun sen kanssa on päässyt hyvään vauhtiin, on vaikea olla ilmankaan. Liikuntaa voinee pitää eräänlaisena positiivisena huumeena. Vieroitusoireita ilmenee, jos jää liikuntapäiviä välistä, kuvailevat Aholan mieskvartetti suhdettaan liikkumiseen.
Suunnistusta Aholat korostavat lajina, jota voi harrastaa kaiken ikäisenä. – Meistä jokainen on aloittanut lajin lapsena ja se on säilynyt harrastuksena kaikilla. Lajissa kiehtoo kovan fyysisyyden yhdistyminen taitoelementin ja suorituksen hallinnan kanssa.

Aktiivisia talkoolaisia

Tämän vuoden Mikkeli-Jukolassa koko Aholan kvartetti on järjestelyissä mukana: Mika johtaa Mikkeli-Jukolan markkinointia ja taloutta, Topias on Venlojen viestin ratamestari, Joonas vastaa harjoituspaketeista ja sparraa ratamestariryhmää, Matias työskentelee lääkärinä ensiapuryhmässä.

Jo edellisessä Mikkeli-Jukolassa vuonna 2009 pojat suunnittelivat rooleja itselleen tulevaan Mikkeli-Jukolaan, josta ei luonnollisestikaan ollut mitään tietoa. 16 vuotta myöhemmin Aholat kiittelevät, että jokainen pääsee hyödyntämään omaa suunnistus- ja ammatillista osaamistaan maailman arvostetuimman ja suurimman viestisuunnistustapahtuman toteuttamisessa oman kasvattajaseuransa talkoolaisina.

Keltanokkia Aholat eivät Jukolan osalta ole. Jukolaan saa osallistua kilpailijana 15 ikävuodesta alkaen. Mikalla on jo lähes 40 Jukolaa, ainoastaan pari kertaa loukkaantumisten vuoksi hän on joutunut jäämään pois ja vuoden 2009 Jukola Mikkelissä meni järjestelytehtävissä. Joonaksella ja Topiaksella Jukoloita on molemmilla toista kymmentä, Matiaksella muutama vähemmän.

Suunnistajien joulu

Jukolan viesti kerää vuodesta toiseen maailman huiput edustamaan seurajoukkueita. Mikkeli-Jukola on jo 76. Jukolan viesti. Venlat kisaavat Mikkelissä 47. kertaa. Mikkeli-Jukolaan odotetaan lähes 20 000 suunnistajaa: Jukolan viestiin 1800 ja Venloihin 1500 joukkuetta.

Aholat ovat kisanneet Jukoloissa eri kokoonpanoissa. – Topiaksen paras Jukola sijoitus on 14., Mikan 19., Joonaksen 21. ja Matiaksen 123. Jukola on siitä hieno tapahtuma, että mukana voi olla hyvin monella tasolla, kommentoivat Aholat Jukolan ainutlaatuisuutta.

Jukolassa reitit ovat samat niin huipuille kuin harrastelijoille. – Jokainen voi mitellä omalla tasollaan, kertoo Mika, jonka viime vuosien Jukola-joukkueet ovat olleet saman ikäluokan ”koukkupolvista” muodostuva joukkue, joilla suunnistetaan tyypillisesti sijoille 300-500.

Aholoille on kertynyt lukuisista Jukoloista ikimuistoisia kokemuksia. – On joukkueen taso mikä tahansa, Jukolaan lähdetään tekemään aina hyvää suoritusta ja viikonloppu on hieno, erityisesti kun tavoitteessa onnistutaan, toteavat Aholat. Vuosikymmeniä suunnistaneelle Mikalle Jukolasta on muodostunut myös yksi kesän tärkeistä tapahtumista, jossa tapaa paljon tuttuja vuosikymmenten takaa.

Oman seuran pärjääminen Jukoloissa jää aina mieliin. – Navin sijoittuminen viisi vuotta peräkkäin sijoille 14-30 ovat olleet hienoja ja mieleen jääneitä saavutuksia.

Miten valmistautua Jukolaan?

Suurin osa Jukolaan osallistujista on suunnistuksen harrastelijoita. – Jukola on poikkeuksellisen hieno tapahtuma ja ehdottomasti kokemisen arvoinen, jota on vaikea verrata mihinkään muuhun. Kuntosuunnistajatkin suunnistavat samat radat huippujoukkueiden kanssa, korostavat Aholat.

Kilpailukykyisen joukkueen kanssa valmistaudutaan huolellisesti. Joukkueen yhteishenki on keskeisessä asemassa. Kunnossa täytyy olla niin fyysisesti kuin taidollisesti ja viimeiset silaukset haetaan joukkueen kanssa Jukola-leiriltä tyyppimaastoista.

Mikkeli-Jukola 2025 on panostanut etenkin harjoituskarttoihin. – Olemme tarjonneet Jukolaan valmistautuville joukkueille poikkeuksellisen laajan harjoitustarjonnan, joka on tuonut suunnistusleiriläisiä Mikkeliin jo parin vuoden ajan, sanoo Joonas, ja lisää että tavoitteena on myydä jopa 10 000 harjoituskarttaa ennen tapahtumaviikonloppua.

Kevät on suunnistuskurssien aikaa. – Suunnistuskurssi antaa hyvät alkuvalmiudet suunnistuksen aloittamiselle. Harjoitukset mennään pienissä ryhmissä kävellen, joten juoksukuntoa ei aloituskurssilla tarvita. Kuntorastit ovat sitten hyvä jatkumo suunnistuskurssille ja kuntorastejahan on viikoittain koko sulan maan ajan. Siellä jokainen saa mennä omaa vauhtiaan. Jukolan harjoituskartat tarjoavat sitten lisää mahdollisuuksia harrastaa ja myös vaativuutta, innostavat Aholat lajivalintaa vielä pohtivia.

Samalla he muistuttavat, että Mikkelin alueen maastot ovat suunnistuksellisesti hienoja ja vaativia, maastot ovat pohjaltaan hyväkulkuisia ja samalla aika fyysisiä. – Mikkeli-Jukolaan pääsee harrastelijakin vielä hyvin kisakuntoon, kunhan vain pitää kunnostaan huolen ja suunnistusintoa riittää, kannustavat Aholat ja jatkavat. – Jukolan voi myös kokea talkoolaisena😊.

Mikkeli-Jukola 2025


Matias ja Mika Ahola