Tampereen Pyrintö suunnisti tuplavoitot Viestiliigassa – Molemmat viestit ratkesivat viimeisillä rasteilla

Suunnistuksen viestiliigan 5.osakilpailun ratkaisut nähtiin viimeisillä rasteilla Mikkelin Otavassa. Tampereen Pyrinnön suunnistajat Saila Kinni ja Mikko Eerola olivat lopussa vahvimpia ja ratkaisivat niin naisten kuin miesten sarjojen viestit. Tosin naisten viestissä TP:n kakkosjoukkueen Kinni kukisti lopputaistelussa seurakaverinsa ykkösjoukkueen Sofie Bachmannin, kun miesten viestissä Eerolalla oli vastassa Kalevan Rastin Samuel Heinonen.

Naisten 45 joukkueen viesti alkoi heti TP:n tahdittamana, kun seuran kakkosjoukkueen Anni Haanpää repi selkeän, lähes kahden minuutin eron toisena vaihtaneeseen TP:n ykkösjoukkueen Lotta Karholaan. Kolmantena vaihtoi Hiidenkiertäjien Virna Pellikka. – Eilen meni henkilökohtaisessa kisassa huonosti, joten nyt piti putsata kolot puhtaaksi ja tehdä selkeitä ratkaisuja. Onneksi hermot pysyivät kurissa ja annan tänään itselleni arvosanan kymppi miinus, hymyili iloinen Haanpää.

Toinen osuus oli naisten viestin pisin osuus, 7.7 kilometriä. TP:n ykkösjoukkueen Venla Taulavuori oli osuuden nopein ja nosti joukkueensa kärkeen. Kakkosjoukkueen Enni Jalava jäi reilun minuutin. Kolmantena vaihtanut Porin Rastikarhut oli jäänyt jo viisi minuuttia. – Alussa tuli hermopummi ykkösrastilla ja Enni sai kiinni. Teimme kuitenkin omaa työtä ja välillä näimme toisemme. Rastipisteet olivat tosi vaativia ja tarkkana piti olla koko ajan, totesi Taulavuori.

Ankkurisosuudella käytiin kaksintaistelu TP:n sveitsiläissuunnistajan Bachmannin ja Kinnin kesken. – Alussa oli vaikeat rastit ja sain Sofien kiinni. Ei me juteltu matkan aikana, vaan kumpikin teki omaa suoristustaan, Kinni kertoi. Viesti ratkesi Kinnin nopeaan ryntäykseen tiheikköön ennen kolmanneksi viimeistä rastia. Rastilippu löytyi ja Bachmann jäi hieman. Lopulta eroa joukkueille tuli 13 sekuntia. – Oli hienoa ja vaativaa suunnistusta, mutta Saila oli tänään kokeneempi loppumetreillä ja onnittelut kakkosjoukkueelle, Bachmann tunnusti. Kolmanneksi sijoittui Paimion Rasti yli seitsemän minuuttia kärjen jälkeen.

Anttolan Urheilijat yllätti myönteisesti ja sijoittui hienosti yhdeksänneksi joukkueella Petra Aho-Penttilä, Henna-Riikka Haikonen ja Sari Nurmela. – Puolessa välissä simahdin, mutta yritin sinnitellä loppuun saakka. Onneksi eroa perässä tuleviin oli reilusti, joten sijoitus säilyi kymppisakissa, Nurmela totesi suorituksensa jälkeen. Joukkueen hyvän sijoituksen salaisuus oli lähes virheetön suoritus, vaikka fyysisellä puolella joutuivat antamaan periksi.

Eerola vahvin ankkureiden taistossa

Miesten viestissä oli 89 joukkuetta. Aloitusosuus eteni Turun Suunnistajien Touko Sepän komennossa. – Tossu oli tänään syönnillään ja hyvin rullasi suoritus vaihtoon saakka, hehkutti Seppä onnistumistaan. TP:n ykkösjoukkueen Antti Saikko ja kakkosjoukkueen Anton Kuukka vaihtoivat sijoilla kolme ja neljä. Helsingin Suunnistajien Tuomas Heikkilä seitsemäntenä ja Kalevan Rastin Santeri Silvennoinen oli sijalla kahdeksan.

Toisella osuudella KR:n tsekkiläinen Tomas Krivda oli osuuden nopein ja nosti joukkueensa kärkeen. TP:n Severi Kymäläinen vaihtoi reilun minuutin kuluttua ja HS:n Einari Heinaro puolitoista minuuttia Krivdan jälkeen. – Tämä oli paras viestisuoritukseni KR:n paidassa. Valitsin lopun pitkällä reitinvalintavälillä suoran vaihtoehdon ja huomasin olevani yksin, kertoi Krivda ratkaisustaan. – Etenin virheitä vältellen ja se riitti.

Ankkurit näkivät tosiaan vilauksella osuuden alussa, kunnes Eerola ja Heinonen jättivät HS:n mikkeliläislähtöisen Arttu Syrjäläisen. – Alku oli hermostunut ja pieniä virheitä tuli. Sain kuitenkin KR:n Heinosen kiinni ja loppumatka edettiin yhdessä. Olin lukenut ennakkoon loput rastivälit ja osuin kolmanneksi viimeiselle kumparerastille paremmin kuin Samuel ja pääsin ratkaisevasti karkuun, Eerola kertoi loppuratkaisusta. Eroa joukkueiden välillä oli maalissa vain kaksi sekuntia. Syrjäläinen tunnusti suoraan, että tänään oli kaksi miestä parempia, eikä potkua ollut vastata Eerolan ja Heinosen vauhtiin. – Eivät äijät näköjään huolineet minua mukaan, tunnusti Syrjäläinen.

Ensi kesän Jukolan järjestäjille hyvää kokemusta viikonlopusta

Viikonlopun kisajärjestelyt olivat tärkeä etappi kohti ensi kesän Jukolan viestin järjestelyjä. Kilpailunjohtaja Juho Siikilä oli tyytyväinen viikonlopun antiin. – Oli hienoa huomata, miten hyvin vastuuhenkilöt ovat sitoutuneet tehtäviinsä ja miten eri vastuualueet toimivat. Talkoolaisia oli riittävästi ja jokainen sai varmasti oppia ensi kesää ajatellen. Mittaerot ovat kymmenkertaisia Jukolaan verrattuna, mutta olen luottavainen, Siikilä tuumasi. – Joudumme tekemään vielä tarkempia suunnitelmia, että valiokuntien raja-alueet saadaan määriteltyä, ja se työ alkaa heti tämän viikonlopun jälkeen, kun saadaan kaikki purettua.

Kilpailijat olivat myös tyytyväisiä ja etenkin ratamestarityö sai ansaittua kehua. Kilpailut ratkaistiin suunnistamalla ja matkat olivat riittävän pitkät. Viestin ratamestari Topias Ahola sai tärkeää tietoa siitä, millaista vauhtia suunnistajat etenevät. – Jukolassa ratojen suunnittelu vaatii tarkan aikataulun, jonka pohjalta laaditaan esimerkiksi TV-lähetysten käsikirjoitus. – Nyt meillä on hyvää dataa siitä millaista vauhtia kärkisuunnistajat etenevät erilaisissa maastotyypeissä, Ahola kertoi.

Mikkeli-Jukola suunnistetaan 14.-15.6.2025 Tikkalassa, jossa kilpailukeskus rakentuu Suutarisen betonitehtaan alueelle.