Kilpailuohjeet

Kilpailuohje – Esi-Jukola ja viestiliigan finaali Simpsiöllä 23.9.2023

Tävlingsdirektiv- För-Jukola – Svenska

KILPAILUSÄÄNNÖT

Kilpailussa noudatetaan Suomen Suunnistusliiton lajisääntöjä sekä järjestäjien antamia ohjeita. Suunnistuksessa piikkareiden käyttö on kielletty, nastarit on sallittu. Kilpailun järjestää Lapuan Virkiä ja Kauhavan Wisa. Kilpailun taustayhteisö on Suomen Suunnistusliitto.

Lopulliset kilpailuohjeet ovat nähtävillä kilpailukeskuksen infotaululla alkaen 22.9.2023.

KILPAILUN VASTUUHENKILÖT

 • Kilpailunjohtaja: Ilpo Pajula
 • Ratavalvoja: Jarkko Rajala, RaJu
 • Ratamestari: Juha Nivukoski
 • Tiedotus: Pauli Mäkelä, pauli.makela@jukola.com, 044 047 3955
 • Tulospalvelu: Arto Puro-Aho
 • Lähdöt/Vaihdot/Maali: Tuija Katajamäki
 • Maalituomari: Niko Hautala
 • GPS-jako: Pirjo Isokääntä
 • Kilpailukanslia/Info: Pauli Mäkelä
 • Ensiapu: Susanna Suokko
 • Tuomarineuvosto: Pj. Ilmoitetaan myöhemmin

TAPAHTUMAPAIKKA, OSOITTEET, OPASTUS JA PYSÄKÖINTI

Kilpailukeskuksena toimii Simpsiön hiihtomaja. Opastus Simpsiöntieltä. Navigointiosoite: Urheilumajantie 28, 62100 Lapua. Opastus on paikallaan kilpailupäivänä klo 10 alkaen. Ajomatka opastuksen alusta kilpailukeskukseen noin 1km/ 5 min. Maksuton pysäköinti on Simpsiön hautausmaan parkkipaikalla (Kappelintie 19). Parkkitilaa myös hautausmaan Mantelintien puoleisessa kulmassa. Matka kisakeskukseen 500-900m. Parkkeeraus myös Kissankellon päiväkodin parkkipaikalla (Ilkanpellontie 1). Matka kisakeskukseen 900m.  Varaa riittävästi aikaa saapumiseen. Järjestäjien antamia ajo-ohjeita on noudatettava.

KILPAILUOHJEET, LÄHTÖLUETTELOT, VIESTIIN LIITTYVÄT TIEDOT JA TULOKSET

Julkaistaan kilpailusivuilla osoitteessa https://jukola.com/2024/esi-jukola-23-9-2023/lahtolistat-ja-tulokset/  ja kilpailukeskuksen infotaululla

KILPAILUKANSLIA/INFO

Kilpailukeskuksessa on ravintolateltan yhteydessä kilpailukanslia/info, jossa hoidetaan näissä kilpailuohjeissa kerrotut asiat. Maksut toivotaan suoritettavan kortilla. Info on avoinna kilpailukeskuksessa klo 15 alkaen.

KILPAILUMATERIAALI

Kilpailumateriaali (mm. numerot, Emit-tarkistusliuskat sekä mahdolliset vuokra-Emit-kortit) on noudettavissa seuroittain lauantaina kilpailukeskuksessa olevasta Infosta kuittausta vastaan. Vain ne seurat, jotka ovat maksaneet kaikki maksunsa ja ilmoittaneet juoksujärjestyksensä, saavat kilpailumateriaalin. Suorittamattomat maksut voi maksaa Infossa kortilla.

Kilpailunumeroita ei kerätä pois. Seuran edustaja kuittaa vuokratut kilpailukortit saaduiksi seuran materiaalin yhteydessä. Palauttamatta jätetystä kortista laskutetaan seuralta 70 € / kortti.

Huom! Kilpailumateriaali ei sisällä hakaneuloja.

KARTTA

Tulostekartta 9/2023 muovisuojuksessa, kartoittaja Timo Joensuu. Mittakaava 1:10 000. Käyräväli 2,5 m. Karttakoko on A4.

KILPAILUMAASTO

Kilpailumaasto on hyväkulkuista avokallio-rinnemaastoa, jossa ulkoilumaaston johdosta on runsaasti polkuja. Hidastavia hakkuita tai pystyvihreää ei maastossa käytännössä ole laisinkaan. Maastossa on käyty useita kilpailuja aikaisemminkin. Mm. SM 2017 sekä Jukolan Viesti 2007.

LÄHTÖ JA K-PISTE, VIITOITUKSET

Viestin lähtö on kilpailukeskuksessa. Viitoituksen pituus lähdöstä ja vaihdosta K-pisteelle on noin 240 m. Viitoitus viimeiseltä rastilta vaihtoon/maaliin on 190 m.

RASTIT

Rastit on merkitty maastoon oranssivalkoisin rastilipuin. Maastossa on rasteja paikoitellen lähekkäin. Muista tarkistaa koodi! Mallirasti on kilpailukeskuksessa. Mallirastilla on myös 0-leimasin, jolla on mahdollisuus testata Emit-kortin toimivuus.

RASTIMÄÄRITTEET JA -KOODIT

Kuvalliset rastimääritteet on painettu karttaan. Ratapainatus sisältää sekä rastinumerot sekä rastikoodit (esim. 12-185). Näytöllistä Emit-korttia käyttävien tulee ottaa huomioon, että leimasimen Emit-koodi ei välttämättä vastaa rastin koodia. Tarkista aina rastikoodi rastilla leimatessasi.

RADAT JA OSUUDET

Osuuspituuksiin sisältyy viitoituksia noin 450 m. Hajonnat kaikilla osuudella.

 • D21 / lähtö 18:00
 • H21 / lähtö 19:30

Osuuksien tavoiteajat 35-40 minuuttia. D21: 5,2-5,5 km ja H21: 6,5- 6,7 km.

KIELLETYT ALUEET

Tonttialueet ovat suunnistuksen lajisääntöjen mukaisesti kiellettyjä alueita.

KILPAILUNUMEROT

Kaikilla osuuksilla käytetään kilpailunumeroita. Numero on kiinnitettävä selvästi paidan rintamukseen. HUOM! Omat hakaneulat!

Joukkueiden numerointi on pääosin Viestiliigan pistetilanteen mukainen.

Joukkuenumeroa, osuusnumeroa tai yritystunnuksia ei saa taittaa piiloon.

EMIT-KORTIT

Kilpailussa käytetään elektronista Emit-leimausjärjestelmää. Emit-tarkistuslipukkeet jaetaan seuran kilpailumateriaalissa. Kirjoita tarkistuslipukkeeseen joukkueen numero, osuus ja Emit-kortin numero. Vaihtokarsinaan siirryttäessä Emit-kortti tulee nollata. Joukkueen juoksijoiden tulee käyttää eri Emit-kortteja. Jos oma Emit-kortti todetaan toimimattomaksi vaihtoon mennessä, järjestäjät antavat toimivan kortin lainaksi. Vara-emit palautetaan Infoon. Kilpailija on itse vastuussa Emit-korttinsa toimivuudesta.

JUOKSUJÄRJESTYKSET JA EMIT -KORTTIEN NUMEROT

Viestijoukkueiden juoksujärjestykset ja juoksijoiden Emit-numerot on jätettävä Irma-palveluun perjantaina 22.9. klo 17 mennessä. Ilmoitettua juoksujärjestystä voi muuttaa takarajan jälkeen ainoastaan lääkärintodistuksella ja valvojan hyväksynnällä. Muutosilmoitukset Infoon kaksi tuntia ennen viestin lähtöä.

LÄHTÖLUETTELO

Lähtöluettelo on nähtävillä tapahtuman nettisivuilla ja kilpailukeskuksen infotaululla.

LÄHTÖ

Kilpailu alkaa yhteislähdöllä lauantaina 23.9. sarjan D21 osalta klo 18.00 ja sarjan H21 osalta klo 19.30.

Ensimmäisen osuuden kilpailijoiden sisäänluku alkaa 30 min ennen lähtöä ja päättyy 10 min ennen lähtöä. Saavuthan ajoissa sisäänlukuun. Sisääntulon ja nollauksen jälkeen kilpailijat siirtyvät lähtöalueen ja K-pisteen väliselle alueelle. Omalle lähtöpaikalle mennään kuuluttajan ohjeiden mukaan. Kilpailijat asettuvat riveihin, joissa kussakin on 10 suunnistajaa. Numerointi on rivin reunassa. Kartat jaetaan kilpailijoille käteen 2 minuuttia

ennen lähtöä. Lähtijän tulee tarkistaa, että hänen kartassaan on oikea kilpailu- ja osuusnumero. Karttaa ei saa avata ennen lähtöä. Lähtö tapahtuu kuuluttajan ohjeiden mukaan. Lähtömerkkinä toimii kuuluttajan sanoma ”GO”. Lähtö videoidaan. Varaslähdön ottanut joukkue hylätään.

JUOMAPAIKKA

Maastossa ei ole juomapaikkaa.

VAIHTO

Vaihtoon saavutaan saman viimeisen rastin kautta kaikilla osuuksilla. Viimeiseltä rastilta juostaan viitoitusta pitkin opasteiden mukaisesti vaihtoon. Kaikilla osuuksilla suoritetaan vaihto-/maalileimaus. Maastosta saapuvan kilpailijan tulee luovuttaa oma karttansa auki levitettynä toimitsijalle ja jatkaa sen jälkeen karttatelineelle. Karttatelineeltä hän ottaa oman kilpailunumeronsa mukaisen seuraavan osuuden kartan ja vie sen vaihtopuomilla odottavalle oman joukkueen seuraavan osuuden kilpailijalle. Tarkista, että otat oikean joukkueen ja oikean osuuden kartan! Väärällä kartalla suunnistanut joukkue hylätään. Jos joku on ottanut joukkueesi kartan, ilmoita siitä toimitsijalle. Lähtevä kilpailija saa varakarttapaikasta

vaihtopuomin päästä varakartan. Varakartan hakemiseen kulunutta aikaa ei hyvitetä.

Vaihtoon tullut kilpailija poistuu vaihdon jälkeen leimantarkastukseen. Jos leimaustiedot ovat oikein, kilpailija pääsee ulos vaihtoalueelta. Jos leimaustiedoissa on jotain virheitä, ohjataan kilpailija leimanselvitykseen (ohjeet jäljempänä). Viestinomainen vaihto suljetaan, kun voittajajoukkue on saapunut maaliin, minkä jälkeen vaihtoon tulevat joukkueet ohjataan suoraan leimojen tarkistukseen.

MAALI

Viimeiseltä rastilta juostaan viitoitusta pitkin maalilinjan yli ja leimataan. 1.–20. sijojen joukkueiden maaliintulojärjestyksen ratkaisee maalituomari. Sijoitus ratkeaa maaliviivalla. Maaliviivan jälkeen sijaitsevassa maalipisteessä suoritetaan leimaus, josta otetaan joukkueen maaliintuloaika. Sijoittuminen sijoille 21 ja siitä eteenpäin ratkaistaan maalileimausajan perusteella (viestinomaisesti maaliin tulleet). Maaliintulon jälkeen kilpailija jatkaa leimantarkastukseen.

Maali suljetaan, kun kaikki ovat maalissa. Arviolta n. klo 23:30.

UUSINTALÄHTÖ OSUUKSILLE 2.–3.

Vaihto suljetaan, kun voittajajoukkue on saapunut maalin. Uusintalähtö on 10 minuutin kuluttua vaihdon sulkemisesta kuuluttajan ohjeiden mukaisesti.

Uusintalähdössä lähtevien kilpailijoiden tulee nollata kilpailukorttinsa sisäänkirjautumisteltassa sekä siirtyä vaihtoalueelle. Vaihdon sulkeuduttua vaihtopuomi avataan ja kaikki uusintalähtöön osallistuvat kilpailijat siirtyvät karttatelineelle oman karttansa luokse. Uusintalähtö tapahtuu kuuluttajan ohjeiden mukaisesti.

ITKUMUURI

Mikäli leimauksissa todetaan olevan epäselvyyksiä, toimitsija tekee hylkäysesityksen, joka selvitetään välittömästi itkumuurilla. Jos suoritus todetaan virheelliseksi puuttuvan tai virheellisen rastileiman tai väärän leimausjärjestyksen takia, vahvistetaan hylkäys.

KESKEYTTÄMISET JA HYLKÄYKSET

Keskeyttäneiden kilpailijoiden tulee saapua normaalisti vaihtoon/maaliin. Kilpailija vie seuraavan osuuden kartan vaihtopuomilla odottavalle seuraavan osuuden suunnistajalle. Keskeyttänyt kilpailija ilmoittaa leimantarkistuksessa keskeyttäneensä. Mikäli kilpailija tulee (pakottavasta syystä) keskeyttäneenä/loukkaantuneena vaihdon/maalin ohi, hänen tulee ilmoittautua leimantarkistusteltassa ja luovuttaa karttansa toimitsijoille.

Hylätty tai keskeyttänyt joukkue saa jatkaa viestiä aina maaliin asti. Jos hylätty tai keskeyttänyt joukkue on kuitenkin vähemmän kuin puoli tuntia jäljessä johtavaa joukkuetta, joukkueen viestin jatkamista viivytetään ja seuraava vielä lähtemätön viestinviejä päästetään lähtemään osuudelleen vasta, kun kärjen vaihdosta on kulunut puoli tuntia. Vaihtopaikalla hänelle annetaan lähtölupa, kun puoli tuntia kärjen vaihdosta on kulunut.

GPS-SEURANTA

Kaikilla osuuksilla GPS-seuranta. GPS-seurantaan valittu joukkue, joka kieltäytyy kantamasta seurantalaitetta, suljetaan kilpailusta. Kantoliivi on noudettavissa GPS-teltasta lauantaina klo 17 alkaen.

Kilpailunumero on esitettävä liiviä noudettaessa. GPS-seurantalaite asennetaan kilpailijalle GPS-teltassa ennen siirtymistä sisäänkirjautumistelttaan.

Suorituksen jälkeen laitteet kerätään pois leimantarkistuspisteestä poistuttaessa. 1. osuudelle GPS-seurantalaitteen saavat ne joukkueet, jotka ilmoitetaan kilpailun nettisivuilla kilpailuviikolla ja kilpailukeskuksen ilmoitustaululla. Lopuille osuuksille voidaan lisätä tarpeen mukaan seurattavia joukkueita. Lisätyt joukkueet ilmoitetaan kuuluttamalla ja sisäänkirjautumisteltassa. Järjestäjällä on oikeus tarvittaessa vaihtaa GPS-seurattavia joukkueita kilpailun aikana.

TV-LÄHETYS

Kilpailusta tehdään suora TV-lähetys ISTV:lle ja Ruutuun. Lähetyksen seuraaminen omista mobiililaitteista on ehdottomasti kielletty sekä kilpailijoille että huoltajille!

PUKEUTUMINEN, PESU JA WC

Hiihtomajalta löytyy saunat miehille ja naisille. WC:t kilpailukeskuksessa.

PALKINTOJENJAKO

Molempien sarjojen 3 parasta seurajoukkuetta palkitaan. Palkintojenjako alkaa mahdollisimman pian palkittavien selvittyä. Palkittavien joukkueiden tulee seurata kuulutusta. Joukkueet siirtyvät palkintojenjakoon toimitsijoiden ohjeiden mukaisesti.

KARTTOJEN PALAUTUS

Kilpailukartat palautetaan juoksijoille H21 sarjan uusintalähdön jälkeen Infossa kuuluttajan ohjeiden mukaisesti.

KAHVILA JA KAUPAT

Kilpailukeskuksessa on järjestäjän ylläpitämä kahvio. Kilpailukeskuksessa on suunnistustarvikemyyjä.

ENSIAPU

Ensiapupiste sijaitsee kilpailukeskuksessa. Ensiapupisteen sijainti on merkitty kilpailukeskuskarttaan sekä opastettu kyltein kilpailukeskuksessa. Hätätilanteissa yhteys suoraan hätäkeskukseen 112. Jokainen kilpailija on lajisääntöjen mukaan velvollinen auttamaan loukkaantunutta kanssa kilpailijaa.

TURVALLISUUS

Avotulen teko sekä kaasu- ja trangia keittimien käyttö ja tupakointi kilpailukeskuksessa on ehdottomasti kielletty.

TUULISUOJAT

Tuulisuojat pystytetään järjestäjän osoittamille paikoille.

HARJOITTELU

Kilpailupäivänä ei järjestetä kuntosuunnistusta. Sunnuntaina 24.9.2023 aukeaa maaston virallinen Jukolaharjoitus Simpsiö 2. Seuraavat Jukola 2024 harjoitukset ovat myös käytössä: Virpimäki, Ritavuori, Simpsiö 1, Fräntykallio, Porokallio, Yliviitala ja Susivuori. Lakia-Jukola 2024 harjoituskarttoja on myynnissä Infossa hintaan 7€/kpl. Katso lisätietoja harjoituskartoista: https://jukola.com/2024/kilpailijat/harjoittelu/

Iltarastit Lapualla ja Kauhavalla:

 • Kortesjärven Eskonmäessä pidetään iltarastit keskiviikkona 20.9. Lähdöt klo 17-19. Lisätietoja Rastilipusta
 • Kauhavan Kukkurassa pidetään iltarastit maanantaina 25.9. Lähdöt klo 17-19. Lisätietoja Rastilipusta
 • Simpsiöllä pidetään iltarastit tiistaina 26.9. Lähdöt klo 16:30-18. Lisätietoja Rastilipusta
 • E-P:n yöcupin osakilpailu keskiviikkona 27.9. klo 19 Simpsiöllä (yhteislähtö).

LÖYTÖTAVARAT

Löytötavarat pyydetään toimittamaan infoon, josta niitä voi tiedustella ja josta ne luovutetaan tuntomerkkejä vastaan. Kilpailun jälkeen löytötavaroita voi kysellä sähköpostilla osoitteesta pauli.makela@jukola.com.

SIISTEYS JA JÄTTEET

Kaikki jätteet lajitellaan keräysastioihin, noudata lajitteluohjeita! Myös maastosta on tuotava kaikki jätteet (myös energiageelipussit) pois.

Kilpailuohjeita täydennetään ja tarkennetaan tarvittaessa. Lopulliset kilpailuohjeet julkaistaan

kilpailukeskuksen ilmoitustaululla ja tapahtuman nettisivuilla.

MUUTA HUOMIOITAVAA

Mikäli saavut kisoihin sikaruton vaikutusalueelta, niin kiinnitäthän erityistä tarkkuutta varusteiden pesuun.

Tervetuloa nauttimaan Simpsiön maastoista!

Lapuan Virkiä ja Kauhavan Wisa