Vanda och Kervo

Vanda – en flygplatsstad

Vanda är en internationell och mångkulturell stad och en intensivt växande del av metropol området. Resan till Helsingfors centrum tar bara 20 minuter. Staden är Finlands fjärde största stad. Antalet invånare är 200 055 (1.1.2011), av vilka 2,9 % är svenskspråkiga och 9 % talar något annat språk än finska eller svenska. Stadens areal är 240,4 km2. Området Marja-Vanda är inom 15-20 år huvudstadsregionens mest betydande nya bostads- och arbetsplatsområde (30 000 invånare, 27 000 arbetsplatser).

Vanda stad har tidigare varit känd som Helsinge socken, Helsinge kommun och Vanda köping. Vanda å har en central roll i stadens historia. Den goda laxälven har inspirerat till att välja laxen till stadsdjur och laxsoppan till hembygdsmat. Vandas stadsblomma är skogsviol.

Det är lätt att komma till Vanda från alla delar av världen, liksom också från andra delar av Finland. Helsingfors-Vanda är en av Europas viktigaste transit- dvs. hubflygplatser, via vilken 15 miljoner passagerare besöktei år 2011. Direkta flygdestinationer är 130 runt om i världen. Den rakaste rutten mellan Asien och Europa går via Helsingfors-Vanda. Den 18 km långa Ringbanan är på samma gång en spårförbindelse till flygplatsen samt en stadsbana. Trafiken på banan inleds år 2014.

Den internationella affärsverksamheten växer snabbt, särskilt i företagsområdet Aviapolis som omger flygplatsen. Tjänsterna för affärs-, transit- och fritidsresenärer utvecklas hela tiden. Vanda har mycket att erbjuda, allt från lugn natur till shoppingparadis. Vetenskapscentret Heureka, nöjescentret Flamingo och Finlands flygmuseum är de populäraste besöksmålen. I närheten av flygplatsen finns högklassiga hotell och mötes- och kongresslokaler.

De som besöker Vanda njuter av ren natur och gröna skogar mitt i stadsmiljön. För kulturvänner bjuder Vanda varje år på ett stort utbud av konserter, teater- och dansföreställningar och utställningar. Samhällsaktiviteten bland stadsborna är hög. Ett exempel på denna aktivitet är Vanda stadsfestival som ordnas i samband med Vandadagen (15.5.). År 2011 ordnas festivalen för fjärde gången 12. – 16.5..

Välkommen till Vanda!

www.vantaa.fi
www.visitvantaa.fi


Bästa vardag i Kervo!

Kervo är en livlig och trivsam stad med drygt 34 000 invånare invid huvudstadsregionen i Mellersta Nyland. Tack vare sin utmärkta placering tar t.ex. tågresan från Kerava till Helsingfors centrum en knapp halv timme och till flygfältet kör man på en kvart timme.

I Kerava centrum hittar man mångsidigt serviceutbud och trivsam stadsmiljö. Boendealternativ finns det för olika livsskeden både i centrala våningshus och trivsamma småhusområden. Möjligheterna till fritidsaktiviteter i Kerava är rent av enormt dryga – även skogsstigarna startar nästan från hemdörren!

För företagare bjuder Kerava lysande möjligheter till framgång. Huvudstadsregionens marknader finns alldeles nära och ändå ligger man utanför de värsta rusningsområdena.

På slutsommaren bedövas staden av vitlöksdoften då man firar Vitlöksfestivalen den tredje lördagen i augusti. I mitten av september däremot fylls staden av cirkusfolk och tivoli under Cirkusmarknaden. Välkommen till Kervo!

www.kerava.fi