Välkommen till Kangasala – Den enda kungliga by i Finland

Årets 2019 Jukolaort Kangasala ligger 17 kilometer sydöst om Tammerfors. Hit flyttade drottningen Karin Månsdotter (1550-1612), hustru av kungen Erik XIV som blev trängd undan från den svenska tronen.

Karin Månsdotter var född i bondefamilj i Stockholm 1550. Kungen blev förälskad i den 14-åriga Karin, tog henne med sig till hovet och gifte sig med Karin, som var 17 år yngre än Erik. Valet av hustru orsakade missnöje bland adeln och påskyndade adelns motverkan mot kungen. Karin Månsdotter hann vara Sveriges drottning bara i 87 dagar.

Johan III, brodern till Erik XIV, var krönt som kung och höll Erik och Karin som fånge i Stockholm, i Åbo slott samt i Gripsholm slottet i Mariefred. Efter Eriks död 1577, hade Johan inga orsaker att hålla Karin fängslad. Johan donerade Liuksiala kungsgård till Karin där hon levde resten av sitt liv, 35 år.

Liuksiala gård ligger i slutet av en vacker björkgränd nära bostadsområdet Ranta-Koivisto. Att springa runt sjön Kirkkojärvi är en fin träningsrutt där man kan se gården. I slutet av Liuksialagränd (Liuksialankuja) kan man fortsätta springa till lantlig idyll längs Leivintie.

När Karin Månsdotter bosatte sig i Kangasala hade gården 40 arbetstagare. Därför kan man inte säga att hon blev utvisad till dåliga förhållanden. Men gården låg långt bort från Stockholm och att bo där betydde en livslång exil.

I sin tid var Karin Månsdotter en populär person. Hon tog hänsyn om vanlottade människor. I dikten skriven efter hennes död omtalades Karin som ödmjuk, anspråkslös, tålmodig och en from människa.

En detalj från målning Erik XIV och Karin Månsdotter, som Erik Johan Löfgren föreställde sig och målade dem år 1864. Wikimedia commons

Karin har fascinerat finländare just på grund av hennes boställe. Hon är den enda kunglig som är begravd i Finland. Karin Månsdotter dog 1612. Hon först begravdes i gravvalvet i Åbo domkyrka. Därifrån flyttades hennes kvarlevor till en egen sarkofag på 1860-talet.

För svenskar har Karin Månsdotter varit en intressant karaktär på grund av hennes bondebakgrund: en ung älskarinna steg upp från fattiga familjen till drottningen.

Efter Karin Månsdotter blev Liuksiala gård Karins dotter Sigrids egendom och från Sigrid tillföll gården vidare till sonen Åke Tott. Idag hör gården till släkten Meurman.

Bilden av Liuksiala kungsgård: Antti Harkko

Texten: Outi Hytönen