Kortfattat om Jukola

Jukolakavlen är det största idrottsevenemanget i Finland och världens största stafettorienteringstävling.

Den 71:a Jukolakavlen och den 42:a Venlakavlen orienteras i Kangasala år 2019. Sammanlagt deltar nästan 20 000 orienterare i båda kavlarna.

Jukola-veckoslutet börjar på lördagseftermiddag med Venlakavlen som har fyra sträckor. Jukolakavlen startar på lördagskväll när kvällen börjar skymma. Jukolakavlen pågår genom natten med sju sträckor och vinnarlaget är i mål tidigt på söndagsmorgon.

Bara damer kan tävla i Venlakavlen, men både damer och män kan ta del i Jukolakavlen. Varje deltagare måste vara över 15 år gammal. Det behövs inte någon tävlingslicens. Ett lag kan samlas ihop inom en orienteringsförening, på en arbetsplats, av släkt eller vänner…

Jukola magin

Jukola är sommarens höjdpunkt för orienterarna. Den unika stämningen lockar många på plats år efter år. Tjusningen med Jukola baserar sig på den jämlika utgångspunkten: världens bästa och motionärer orienterar samma banor.

Man kan njuta av stämningen också som talkoarbetare, åskådare eller genom att heja eller hjälpa sitt favoritlag. Tävlingscentralen är som en liten stad där man kan äta mat på arenarestauranger eller olika kiosker, shoppa i sportaffärer, följa med programmet på programscen, njuta av friden i skogskyrkan, tälta i sommarnatten eller glädjas av den färgglada orienterarskarans spänning och fröjd.