“Det är lätt att springa i täten, det är inte bråttom nånstans”

Startskottet för årets Jukola-kavle hördes vid kanten av Heponiemi byn i början av en vacker sommarnatt. Rekordantalet löpare med sina 1964 pannlampor slingrade i fina klungor in i skogens mörker.

Snabbast på sträckan var Dag Blandkjenn ifrån Kristiansand OK. Rehns BK:s Jerker Lysell gjorde det dock inte lätt för honom för de två löparna jobbade hårt på slutspurten, sida vid sida och till slut växlade Jerker som tvåa.

– Att vara först i växling i Jukola, det är ju varje orienterares dröm, log Blandkjenn. Jag var väldigt nervös i starten. I början är kampen riktigt hård då alla vill ha bra ställning. Jag gjorde små missar i början men sen hann jag ändå med i tätklungan. Jag försökte hålla mig nära Lysell då jag visste att han är stark i slutet.

Dag Blandkjenn

Som bästa finska lag växlade Paimion Rasti med Samuel Heinonen som var 13. i växling.

– Jag tror jag har aldrig i livet varit så här nervös. Men redan i början märkte jag att de springer helt lugnt här så det blev lättare. Även på höstens Kurkocuper löper vi fortare! Det här är en lätt sträcka då man är i form: i början finns det massor av folk men det blir mindre och mindre mot slutet.

Favoritlagen hängde bra med i tätklungan. IFK Göteborg växlade som femte lag och fjolårets vinnare Koovee var 20. tillsammans med den andra Tammerfors-klubben Tampereen Pyrintö. Pyrintös Otto Simosas fick en ny chans för förstasträckan i år efter den misslyckade löpningen ifjol då han skadade sig men det tyckte han gav honom inget extratryck.

– Det var en säker startsträcka och jag är nöjd att det gick enligt vår taktik. Till första kontrollen gjorde jag inte samma vägval som de flesta tätlagen så jag var inte säker om jag var i täten. Snart märkte jag nog att det inte fanns andra lampor framför mig så jag visste att det var jag i täten. Det är lätt att springa i täten, det är inte bråttom nånstans.

Av tätlagen blev det en längre förstasträcka för OK Ravinen som startade med nummer 16 och missade rejält i början. Till slut växlade Ravinen som 384. lag, nästan 22 minuter efter den ledande Kristiansand.

Text: Outi Hytönen
Bilder: Keijo Lehtimäki, Aaro Tuukkanen