Fredrikstad SK från Norge vinner Venlakavlen

Fredrikstad SK från Norge vinner Venlakavlen

Norska Fredrikstad’s SK vinner Venlakavlen 2019.

I början av stafetten lagen i ledningen varierade, men Fredrikstad SK sprang hela tiden jämt nära täten.

Halden SK växlade efter första sträckan i ensam ledning efter Sabine Hauswirth’s fin prestation. På andra sträckan kom Halden dock efter och växlade 5 minuter efter täten.

Den överlägsna Tiomila vinnaren Tampereeen Pyrintö hade i sin tur svårigheter på första sträckan. Lotta Karhola växlade +5:50 efter täten, men Simona Aebersold löpte utmärkt på andra sträckan och lyfte Pyrintö till sjätte plats.

Tampereen Pyrintö lag: Venla Harju (vas.), Saila Kinni, Simona Aebersold ja Lotta Karhola

I ledningen löpte dock IFK Göteborg, vars andra sträckans löpare Kirsi Nurmi kom först till växlingen med en klar 1 minut och 42 sekunds marginal. På tredje sträckan behåll Elin Månsson ledningen. Fredrikstad SK växlade som andra och Saila Kinni lyfte Tampereen Pyrintö till trea, men skillnaden till täten var 4 minuter.

Fredrikstad SK’s ankare  Kamilla Olaussen sprang ikapp Göteborgs Sara Hagström i början av sista sträckan och efter ett bättre vägval lyckades komma loss.

Olaussen ökade ledningen i slutet av sträckan och Fredrikstads kvartett kunde fira på upploppet i lugn och ro.

Fredrikstads tre första sträckorna löptes av Marianne Riddervold Kahrs, Marie Olaussen och Marianne Andersen. Fredrikstad var hela tiden nära täten. Placeringarna i två första växlingarna var  12. och 3.

Fredrikstad har aldrig vunnit Venlakavlen, men Marie och Kamilla Olaussens far vann Jukolakavlen 1993, samma år som Kamilla föddes.

Kampen om andra platsen var hård. Tampereen Pyrintös Venla Harju startade 4 min efter Göteborg och var i mål endast 15s efter. Göteborgs ledning var dock aldrig hotad på upploppet och IFK Göteborg tog andra platsen medans Pyrintö blev trea.