Stora Tuna OK vinner Jukola 2019

Stora Tuna OK har vunnit Jukola-kavlen 2019.

I Kangasalas sommarnatt upplevdes en händelsefull tävling, där situationen i täten varierade genom hela natten och allt avgjordes först under den sista sträckan.

Bakom Stora Tunas vinst ligger en stadig laginsats. Förstasträckslöparen Jesper Svensk stämplade i växling som fjärde, bara 8 sekunder efter täten. Också under de följande sträckorna höll laget sin ställning bland de fem första och var inte mer än drygt en minut från täten efter den femte sträckan.

Sistasträckslöparen Emil Svensk spelade den avgörande rollen och sprang ifrån sina konkurrenter i början av sträckan. Skillnad till andra laget, den norska IL Tyrving, var i mål 1:58.

– Jag har bra kondition och det kändes bra fysiskt. I början orkade jag springa fortare än de andra men gjorde också några missar mot slutet, berättade Svensk i mål.

Som tredje stämplade i mål Tampereen Pyrintö 18 sekunder efter IL Tyrving. Också Pyrintös killar jobbade stadigt och skickade ankaren Florian Howald i väg som först, några sekunder före de två andra tätlagen men idag fick han nöja sig med en fin tredjeplats efter Stora Tunas Svensk och Tyrvings Matthias Kyburz..

Vinsten i Jukola var Stora Tunas första någonsin. Lagets insats var historisk även på det sättet att det orienterade fyra bröder i laget. Det är endast en gång tidigare då det har hänt att fyra bröder vunnit Jukola i ett och samma lag.

Vinnarlagets uppställning: Jesper Svensk, Henrik Johannesson, Olle Kalered, Joakim Svensk, Viktor Svensk, Anton Sjöqvist och Emil Svensk.

 

Bild: Marjo Lalli