Vård för muskler och sinne – tältbastu en av Jukolas höjdpunkter

Tältbastu är en väsentlig del av Jukola. I dess sköna värme återhämtas både sinne och musklerna som blivit trötta under löpningen. Det hör också till bastustunden att gå igenom de svåraste kontrollerna och värsta missarna med eget lag och nya bekantskaper.

Det finns två bastuer i Jukola, en stor och en liten. Under lördagen har Venla-löparna den stora bastun men efter Jukolas start flyttas damerna till den lilla sidan.

Marja Joensuu och Ulla Siltatolppi

Vid kassan tjänar Marja Joensuu och Ulla Siltatolppi alla de som vill njuta av värmen.

– De som bastar har varit på gott humör och tyckt mycket om värmen, berättar Marja och Ulla.

Till bastun ska också kompisarna från huvudstadsregionen, Mari Jylhä, Jepa Piirainen och Sini Lepistö. Mari är förstagångare i Jukola och väntar speciellt mycket på att få skölja bort dagens damm i dusch och bastu. Maris lagkompis Jepa berättar att bastu är alltid en väsentlig del av Jukola-program för deras lag.

– Laget brukar vänta på att alla våra löpare har kommit i mål. Vi måste tillsammans till bastun fast vanligen är amatörlagets ankare i mål först när kvällen närmar sig, berättar Jepa.

Inne i bastun finns Viivi Leskelä, som var först i damernas bastu efter det nattliga bytet.

– Över 20 000 orienterare, ett massivt evenemang och här sitter jag helt ensam i bastun, säger Viivi förvånad. Den privata bastustunden är för henne en möjlighet till avslappning, fast den glada Jyväskyläbon välkomnade nog sällskap in i bastun med ett stort leende.

Text: Hanna Kalmari
Bilder: Pasi Kolinummi och Aaro Tuukkanen