Sadekuurot voivat yllättää Venlojen viestin aikaan, mutta illaksi sää selkenee – Varaudu tuulisiin olosuhteisiin

Sääennusteet lupaavat Jukolan viestin viikonloppuun vaihtelevaa säätä. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Petri Hoppulan mukaan sateet ovat todennäköisempiä lauantaina puolenpäivän jälkeen.

Kauhavan alueen sääkartoilla näkyy iltapäivällä Venlojen viestin lähdön aikoihin sade- ja ukkoskuuroja. 

  • Ne syntyvät aika nopeasti, mutta kuuroja ei välttämättä osu joka paikkaan, Petri Hoppula sanoi perjantaina iltapäivällä.

Illalla klo 18 jälkeen sateiden pitäisi väistyä. Sen jälkeen koko yö näyttää Kauhavalla selkeältä.

Liian kuuma ei pitäisi lentokentällä olla, sillä lämpötila pysyttelee koko viikonlopun 20 asteen alapuolella. Yöllä lämpötila painuu alimmillaan seitsemään asteeseen.

Lämpötilaennusteet ovat kahden metrien korkeudelle. Aivan maan pinnan tasolla voi Hoppulan mukaan olla hallaakin.

Entä tuulet? Joissakin Jukoloissa on koettu koviakin puuskia, trombeiltakaan ei ole vältytty.

Kauhavalla puuskia voi Hoppulan esiintyä sadekuurojen yhteydessä. Kovimmillaan tuuli saattaa yltyä jopa viiteentoista metriin sekunnissa. 

 

Lentokentällä tuulee aina

 

Lakia-Jukolan kilpailukeskus on lentokentällä. Vaikka sadetta tulisikin, mutavelliksi alusta ei ainakaan mene.

  • Suurin osa toiminnoista on asfaltilla, huoltopäällikkö Timo Liinamaa sanoo.

Siihen kannattaa kuitenkin varautua, että sateella ei pääse suojaan. Sadesuojia on rajallinen määrä. Yksi niistä on ravintolan viereen pystytetty telttakatos, jonka suojiin mahtuu joitakin satoja ruokailijoita.

Samoin ei ole varjopaikkoja paahteella, mikä on sekin hyvä huomioida vaatetuksessa.

Kumisaappaat tai paksupohjaiset kengät on hyvä olla lentokenttäoloissakin, ettei asfaltilla virtaava vesi pääse heti kastelemaan sukkia. 

Tasaisella aukealla kentällä saa varautua myös raakaan tuuleen. Villapaita on sen vuoksi syytä pakata reppuun, vaikka muuten näyttäisi T-paitakeliltä. Toisaalta tuuli pitää hyttyset loitolla.

Henkilöautojen pysäköintialueet ovat kiitotiellä asfaltilla. Ainoastaan matkailuautojen ja asuntovaunujen parkki on nurmella. Jos sade pehmentää kentän, vetomatka kovalle alustalle ei ole kuitenkaan pitkä.

Aikaisemmat Jukolat ovat osoittaneet, että kartatkin voivat lähteä lentoon äkillisissä tuulenpuuskissa. Myös Lakia-Jukolassa varakarttoja löytyy Timo Liinamaan mukaan hyvin äkkiä siltä varalta, jos niin käy.