Viime hetken vinkit maastoon

Ratasuunnittelutyötä on tehty jo vuodesta 2016 eli kisan hakemusvaiheesta lähtien. Pitkä projekti on huipentumassa vihdoin, kun Lakia-Jukolan kilpailuviikonloppu koittaa. Kuten olette voineet Jukola-uutisoinnista seuratakin, radat viimeisteltiin ja rastipukitkin rakennettiin jo viime syksynä. Karttojen painatus oli talvella, jonka jälkeen alkoi iso urakka karttojen pussitusten ja muun käsittelyn kanssa. Vaikka paljon on tehty, on parin viimeisenkin viikon aikana kartta- ja ratavaliokunnan työmyyrillä riittänyt tehtävää. Maastoon on viety mm. 540 emit-leimasinta ja useita kilometrejä nauhoituksia. Kiitos kaikille eri tehtävissä toimiville talkoolaisille!

Viitoituksia ja kiellettyjä alueita on syytä kunnioittaa. Tutustu tarpeen mukaan vielä kilpailuohjeisiin niiden merkintöihin liittyen, ettet joudu hylätyksi. Kannattaa välttää hylkäykset myös tarkistamalla rastikoodi ihan ratojen loppuun asti. Viimeisten rastien sijainti kannattaa käydä katsomassa etukäteen myös kilpailukeskuksessa.

Suurimpien ojien ylityksiin on myös rakennettu siltoja etenemistä helpottamaan. Pienempiä ojia jää ylitettäväksi myös ilman siltoja; ottakaa ylitykset maltilla, ettei niissä tule turhia loukkaantumisia. Maasto kuivui kuuman toukokuun jakson aikana varsin kuivaksi: Kisaviikon sadekuuroista huolimatta kallioalueet ovat erinomaisessa juoksukunnossa, eivätkä suot ja muut painaumatkaan erityisen märkiä ole. Kesä on myös niin pitkällä, että näkyväisyys on paikoin lehtien takia rajoittunutta. Tämä asettaa oman haasteensa suunnistukselle laakeilla maastoalueilla.

Mahdollisuuksien mukaan kannattaa käydä ottamassa tuntumaa maastoon mallisuunnistuksessa, jonne on järjestetty myös bussikuljetus kisakeskuksesta. Kartan voi ostaa kilpailutoimistosta.

Molempien viestien radoista on tehty mahdollisimman suunnistukselliset ja mielenkiintoiset suurtapahtuman asettamat reunaehdot huomioiden.  Alussa ei kannata hätiköidä, että jää voimia myös ratojen loppupuolella. Uskomme, että jokaiselle jää mieleen omasta radastaan joitain erityisen mukavia suunnistuselämyksiä tuottavia kohtia.

Viimeisiä leimasimia viedessä käki kukkui ja ruisrääkkä rääkkyi. Otetaan se merkkinä siitä, että kesäinen metsä kutsuu tuhansia suunnistajia!

Roope, Juha, Jarkko