Nuorten Jukolan historia

Lyhyt historiikki

Nuorten Jukola ei aikoinaan syntynyt tilapäisenä mieleenjohtumana, vaan hyvin yksityiskohtaisesti suunniteltuna tuotteena urheilevalle nuorisolle Lahden Suurkisoihin 7.6.1986. Kilpailun perustamisesta väännettiin kättä viitisen vuotta.

Ongelmina koettiin ikäjakauma ja osuusjaot eri ikäisten kesken. Sekaviestin puolesta ja vastaan riitti mielipiteitä. Lopulta päästiin yhteisymmärrykseen nimestä, Nuorten Jukola, ja samalla oli selvää, että viesti on seitsenosuuksinen. Keskeisiksi tavoitteisiksi asetettiin, että kilpailu toimii seuratoiminnan nuorisotyön tavoitetapahtumana ja kannustaa seuroja työskentelemään pitkäjänteisesti nuorten koulutuksen parissa. Tärkeänä koettiin myös oletettu seurahengen kohoaminen, kun mukana on oltava sekä tyttöjä että poikia. Kisasta haluttiin suuri nuorisosuunnistuksen mainostapahtuma.

Ikäluokkien pienentyessä suunnistavienkin nuorten määrä on vähentynyt ja osallistuvien joukkueiden luku alun vuosista pienentynyt. Ulkomaiset joukkueet eivät oikein ole löytäneet Nuorten Jukolaa. Syyksi on sanottu, ettei heillä ole niin laajasti nuoria, kuin viestissä vaaditaan. Joukkueita on ollut Virosta, Ruotsista ja Venäjältä viime vuosina yhteensä 10-15.

[jukola-kilpailut-selaus nuortenjukola=1]