Nuorten Jukolan historia

Lyhyt historiikki

Nuorten Jukola ei aikoinaan syntynyt tilapäisenä mieleenjohtumana, vaan hyvin yksityiskohtaisesti suunniteltuna tuotteena urheilevalle nuorisolle Lahden Suurkisoihin 7.6.1986. Kilpailun perustamisesta väännettiin kättä viitisen vuotta.

Ongelmina koettiin ikäjakauma ja osuusjaot eri ikäisten kesken. Sekaviestin puolesta ja vastaan riitti mielipiteitä. Lopulta päästiin yhteisymmärrykseen nimestä, Nuorten Jukola, ja samalla oli selvää, että viesti on seitsenosuuksinen. Keskeisiksi tavoitteisiksi asetettiin, että kilpailu toimii seuratoiminnan nuorisotyön tavoitetapahtumana ja kannustaa seuroja työskentelemään pitkäjänteisesti nuorten koulutuksen parissa. Tärkeänä koettiin myös oletettu seurahengen kohoaminen, kun mukana on oltava sekä tyttöjä että poikia. Kisasta haluttiin suuri nuorisosuunnistuksen mainostapahtuma.

Ikäluokkien pienentyessä suunnistavienkin nuorten määrä on vähentynyt ja osallistuvien joukkueiden luku alun vuosista pienentynyt. Ulkomaiset joukkueet eivät oikein ole löytäneet Nuorten Jukolaa. Syyksi on sanottu, ettei heillä ole niin laajasti nuoria, kuin viestissä vaaditaan. Joukkueita on ollut Virosta, Ruotsista ja Venäjältä viime vuosina yhteensä 10-15.

2021

Nuorten Jukola 2021

Järjestävät seurat:
2018

Nuorten Jukola 2018

Saarijärvi

Järjestävät seurat:
2017

Nuorten Jukola 2017

Porvoo

Järjestävät seurat:
2016

Nuorten Jukola 2016

Nurmijärvi

Järjestävät seurat: Rajamäen rykmentti
2015

Nuorten Jukola 2015

Raasepori
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
2014

Nuorten Jukola 2014

Kankaanpää
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
2013

Nuorten Jukola 2013

Kouvola, Anjala
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
2012

Nuorten Jukola 2012

Vehmaa
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
2011

Nuorten Jukola 2011

Kajaani
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
2010

Nuorten Jukola 2010

Tampere
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
2009

Nuorten Jukola 2009

Vaasa
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
2008

Nuorten Jukola 2008

Kilpailu käytiin Olarista Espoon keskuspuistoon, vain 10 km Helsingin rautatieasemalta. Vähän käytetty maasto yllätti vaikeudellaan ja sekä se että keskus tarjosivat oivat puitteet tapahtumalle.
Erinomaisesta sijainnista huolimatta sekä koti- että ulkomaisten joukkueiden määrät putosivat vähän. 185 nuorten joukkuetta 4 maasta lähti.Vaihtelevassa kilpailussa vain TuS johti kahdessa vaihdossa, muuten oli kärjessä aina eri joukkue. Lopulta MSParma kiri reiluun yli 2 minuutin voittoon ennen KooVeetä ja Rajamäen Rykmenttiä. 10 parhaan joukossa oli 3 joukkuetta Pirkanmaalta ja ulkomailta sekä 2 joukkuetta Uudeltamaalta ja Varsinais.Suomesta.
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
2007

Nuorten Jukola 2007

Kisa käytiin Paimion Rastin järjestämänä Paimion sairaalan vierestä. Maasto oli 3-osainen: sairaalan puistoa, varsinais-suomalaista avokalliomaastoa ja kahdelle viimeiselle osuudelle hyppyrimäen alueen suurempia korkeuseroja. Nuorten joukkueita lähti ilahduttavasti 194, joista Ruotsista oli 14 ja muista ulkomaista 11. Kotimaisia joukkueitakin oli siten muutama enemmän kuin edellisenä vuonna. Koulu- ja nuorisojärjestöjoukkueetkin olisivat voineet osallistua, mutta niitä oli vain yksi.

Viesti oli vaihteleva ja viisi eri joukkuetta oli vaihdoissa kärjessä. Täby OK kävi johdossa jo neljännen osuuden jälkeen, mutta voitto sille ratkesi vasta hyvän ankkuriosuuden ansiosta. Uusi kiertopalkinto aloitti siis kiertonsa Ruotsista. Edellisvuoden voittaja Kangasala SK joutui ankkuriosuudella luovuttamaan kahdessa edellisessä vaihdossa olleen kärkipaikan ja tuli toiseksi. Rajamäen Rykmentti kiristi lopussa kolmanneksi.
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
2006

Nuorten Jukola 2006

Suunta Jyväskylä vei nuoret Laajavuoren maastoon ja radat olivat osittain samalla alueella kuin Jyväs-Jukola 1997. Reitit kiertelivät laskettelurinteiden, hyppyrimäen, runsaiden ulkoiluteiden ja polkujen alueella. Korkeuserot tekivät niistä fyysisesti vaativia. Niinpä ei nähty juurikaan pitkiä jonoja eikä tiukkoja kirikamppailuja, vaan erot joukkueiden välillä olivat selviä. Kisapäivä jouduttiin Jyväskylä-rallin takia siirtämään viikolla. Maiden mestaruuskilpailuista tuli yhteensattuma ja ulkomaisia joukkueita oli vain 10. Poissa olivat mm. edellisen vuoden kaksi parasta. Nuorten joukkueita lähti 177. Kangasalan Kisa siirtyi johtoon 4. osuudella eikä paikkaa enää muille luovuttanut. Navi tuli toiseksi lähes 6 min. jääneenä ja MS Parma jäi sille 1,5 minuuttia. NJ:n kolmannen kiertopalkinnon voitti omakseen Tampereen Pyrintö.
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
2005

Nuorten Jukola 2005

Kahdettakymmenettä Nuorten Jukolaa juhlittiin työn merkeissä ilman mitään erikoista näkyvää. Rastilukon isännöimä kilpailu 3 km Rauman keskustasta Lähdepellon ulkoilualueella keräsi ennätysmäärän ulkomaisia joukkueita eli 37. Kotimaisia nuorisojoukkueita oli mukana 158 eli kymmenkunta vähemmän kuin Helsingissä 2003. Yhteensä lähti kisaan nuorisojoukkueita 193. Ensi kerran oli mukana 2 norjalaista joukkuetta Haldenista. He olivatkin tylyjä vieraita ja veivät voiton tilanteiltaan vaihtelevassa kilpailussa 2 ruotsalaisjoukkueen seuratessa tiiviissä tuntumassa. Tampereen Pyrintö oli paras kotimainen runsaat 2 min. Haldenista. 10 parhaan joukossa oli puolet ulkomaisia joukkueita.
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
2004

Nuorten Jukola 2004

Timitran hiihtokeskus lähimaastoineen Lieksan kupeessa oli tapahtumaan varsin sopiva. Etäisyys etelän suunnistuskeskuksista sekä ruotsalaisten ja virolaisten puuttuminen täysin vähensi osanottoa runsaasti ja vain 153 joukkuetta starttasi.
Viidellä ensi osuudella kärki vaihtui jatkuvasti, mutta 6. osuudella jo vv. 1999 ja 2000 NJn voittanut Tampereen Pyrinnön Saila Kinni repäisi yli 5 minuutin kaulan seuraaviin, jotka eivät ankkuriosuudellakaan päässeet sen lähemmäs Pyrintöä, jolle voitto oli jo neljäs. Toiseksi tulivat MS Parman nuoret, sitten kaksi pietarilaisen Northern Windin joukkuetta ja Delta.
Lieksan Rasti hoiti järjestelyt mallikkaasti.
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
2003

Nuorten Jukola 2003

Helsingin keskuspuiston maasto yllätti monet suunnistuksellisuudellaan. Käytiinhän kisa vain 3 km Hgin rautatieasemalta. Ensimmäisen kerran NJ:n historiassa satoi, kun 184 joukkuetta kirmaisi Laakson ratsastuskentältä, mutta onneksi keskuksessa oli iso katsomo sateensuojana.
Suojelijan, EU-parlamentaarikko, Venlojen viestiinkin osallistuneen kultamitalihiihtäjä Marjo Matikaisen piti kiireiltään olla paikalla vain lähdön ajan.Hieno tunnelma sai hänet jäämään jakamaan palkintojakin.
Ensimmäisen kerran voiton vei myös ulkomaalainen joukkue, sillä OK Tisaren Ruotsista hallitsi viestiä toisesta osuudesta lähtien. Ero oli enimmillään 5 min. Muista sijoista käytiin koko ajan vaihtelevaa kisaa. Toiseksi tuli Hiisirasti reilut 2 min. hävinneenä. Sitten seurasivat tiiviinä ryhmänä Turun Suunnistajat, Rajamäen Rykmentti ja Lynx. Helsingin Suunnistajat järjesti erinomaisesti ’kuin oikeata Jukolaa’ ja televisiossakin nähtiin hyvä puolen tunnin kooste.
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
2002

Nuorten Jukola 2002

Nelikymmenmetriset korkeuserot kutsuivat 177 joukkuetta Ähtärin Mustikkavuoren (!) ulkoilualueen maastoon. Kisa oli selvästi kaksijakoinen. Ensin osuudet 1-4 kävivät oman taistonsa, jonka jälkeen kärjessä olivat siihen asti koko ajan reilusti johtanut pietarilainen Northern Wind, jota seurasivat OK Vöru Virosta, Hagaby GoIF, Lynx ja OK Tisaren. Näytti täysin mahdolliselta, että tulee NJ:n ensimmäinen ulkomaalaisvoitto. Suvi Kujala vei kuitenkin viidennellä osuudella Lynxin johtoon, josta se ei enää luopunut, vaan tuli maaliin 7 min. edellä IF Femmania, jonka Robin Bäckström sijalta 7 ja 9 min. takamatkalta pystyi lopussa ohittamaan vaikeuksia kokeneet ja seuraaviksi tulleet ruotsalaiset Hagabyn ja Tisarenin. Voitto oli Lynxille peräti neljäs.
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
2001

Nuorten Jukola 2001

Pisimmät osuudet pääsivät kokeilemaan Jämsän Kaipolanvuoren hyppyrimäen rinteen korkeutta, kun 174 joukkuetta oli mukana Jämsässä. Voittoon rynnisti ensimmäisen NJ:n voittaja Rajamäen Rykmentti. Matleena Ojapalo nosti viidennellä osuudella aika kaukaa RR:n kärjen tuntumaan ja Tuomas Tervo, vaikka lähti ankkuriosuudelle 4:ntenä lähes 3 min. kärjestä, tuli maaliin lähes 4 min. ennen ohittamiaan Lapuan Virkiää ja Hiisirastia.
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
2000

Nuorten Jukola 2000

Tammelan Syrjänharjun maastossa vietettiin Nuorten Jukolan 15-vuotisjuhlia.Voittajaksi 179 joukkueesta tuli Tampereen Pyrintö, jota Lynxin ankkuri Mårten Boström vaihdon 4:nneltä sijalta saavutti lähes 7 min., mutta kymmenkunta sekuntia jäi vielä eroa. Tampereen KooVee ja Hiisirasti olivat seuraavina jo enemmän jääneinä. Nuoret olivat päävastuussa järjestelyistä ja ensi kerran kuvia ja tuloksia suoraan kilpailupaikalta näki Internetistä. Käytössä olivat ensi kertaa myös emit-leimasimet ja lisämausteensa jälkipuinteihin toikin niiden vähyys ykkösrastilla.
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
1999

Nuorten Jukola 1999

Kirkkonummen Peuramaan pujottelu- ja golf-keskuksen maastossa käytiin hyvin tasainen kilpailu. Johto vaihtui useaan kertaan ja ensimmäisenä maaliin tuli venäläinen Sintez. Heidän viidennen osuutensa juoksija oli kuitenkin käynyt yhdellä rastilla leimaamatta ja niin voiton vei Tampereen Pyrintö. Se oli pari minuuttia nopeampi kuin Hiisirasti, josta oli saman verran OK Botniaan. Lähtijöitä oli 198.
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
1998

Nuorten Jukola 1998

185 joukkuetta lähti Äetsän viestiin. Tampereen Pyrintö hankkiutui johtoon jo 4:nnellä osuudella eikä siitä paikasta enää luopunut. Takana sijat vaihtelivat ja maaliin tuli seuraavana Angelniemen Ankkuri yli 5 min. myöhemmin. Kolmanneksi kiri Sibbo Vargarna. Joukkuemäärän pieni lisäys johtunee yhdistelmäjoukkueista; 2-3 pikkuseuraa saattoi muodostaa yhteisen joukkueen.
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
1997

Nuorten Jukola 1997

Kaustisen urheilukeskus ja sen viereinen keski-Pohjanmaalle epätyypillinen avokalliomaasto olivat näyttämönä, kun 172 joukkuetta ryntäsi rastien hakuun. Viisi eri joukkuetta oli johdossa vaihdoissa eikä kukaan heistä voittanut, vaan sen teki Paimion Rasti, jonka Markus Lindqvist ohitti lopussa edellisessä vaihdossa selvästi edellään olleet Tampereen Pyrinnön ykkösen ja kakkosen.
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
1996

Nuorten Jukola 1996

Mynämäen urheilukeskuksen maastoon lähti 177 joukkuetta. Angelniemen Ankkuri nousi voittoon helteisessä säässä käydyssä, tähän saakka tasaisimmassa kisassa vaihtelevien vaiheiden jälkeen Sami Hämälistön ankkuroimana. Vehkalahden Veikot oli nyt toinen 8 sekuntia jääneenä ja Delta kolmas 3 sek. Vehkalahdesta. TV1 ja FST:n Sportmagasinet tekivät televisioon hienot kisaraportit.
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
1995

Nuorten Jukola 1995

Lohjan Kisakallion maastossa käytiin vaihteleva ja värikäs kilpailu, jonka yhteislähtöä edelsi näyttävä Nuorten Jukolan 10-vuotisjuhlakulkue. Voiton vei Vehkalahden Veikot. Lynx oli nyt toinen ja Tampereen Pyrintö ensimmäistä kertaa kolmen joukossa. Matkaan lähti 201 seitsikkoa.
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
1994

Nuorten Jukola 1994

Joutsenon Myllymäki sai viiden vuoden takaisen Ison Jukolan jälkeen vieraakseen nuoret Jukolan suunnistajat. Rastikarhut ylsi nyt ykköseksi, seuraavana Delta 19 sekuntia perässä ja kolmantena Suunta-101 1.01 voittajaan. Nyt oli joukkueita 217.
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
1993

Nuorten Jukola 1993

Paraisten Airiston saaressa suunnistettiin mainiot radat. Lynx voitti taas, 3.22 erolla Helsingin Suunnistajiin, jota viiden sekunnin päässä seurasi Sibbo Vargarna. Mukana oli Nuorten Jukoloiden tähän astisen historian ennätysmäärä eli 225 joukkuetta.
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
1992

Nuorten Jukola 1992

Espoon Leppävaaran urheilupuiston mäkimaastoissa Lynx otti ensimmäisenä seurana toisen voiton ja samalla seitsemän vuotta kiertäneen kiertopalkinnon omakseen. Rasti-Karhut jäi 4.56 ja Paimio oli jälleen kolmas. Joukkueita oli mukana 215.
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
1991

Nuorten Jukola 1991

Ennätysmäärä eli 218 joukkuetta lähti kuudenteen Nuorten Jukolaan Isokyrössä. Edellisen vuoden sankarit, Hämeenlinnan Tero Viljanen ja Lynxin Max Packalen lähtivät yhdessä ankkuriosuudelle. 4.18 takaa lähtenyt, sittemmin nuorten MM:n voittanut Kangasalan Kisan Mikko Lepo ajoi kuitenkin ohi ja 37 sekunnin voittoon ennen Suunta 941:stä (myöh. Suunta-101). Kolmas oli Paimion Rasti, sitten Lynx, Espoo ja Hämeenlinna.
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
1990

Nuorten Jukola 1990

Porin Yyterin hiekkarannoilla ja tasaisilla kankailla suunnistettiin ensi kertaa yli 200 joukkueen voimin. 215 joukkueen nopeatempoisen viesti voitti vihdoin Lynx 44 sekunnilla. Hämeenlinnan Suunnistajat oli kakkonen ja Hyvinkään Rasti kolmonen.
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
1989

Nuorten Jukola 1989

Kouvolan polku- ja kuntoratasyherikössä oli tarkkoja rastipisteitä. Ne selvitti nopeimmin 199 lähteneestä joukkueesta IF Femman. 2.58 myöhemmin maaliin tuli Espoon Suunta ja Lynx jälleen mitaleille.
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
1988

Nuorten Jukola 1988

Mikkelin keskustan tuntumassa, Urpolan ulkoilualueella suunnisti 196 joukkuetta. Kilpailukeskus oli sopivan ’ahdas’ ja tunnelma hieno. Nykyisen Espoon Suunnan kantaseura Reima-34 voitti 3.22 ennen Lynxiä ja Oulun Suunnistajia.
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
1987

Nuorten Jukola 1987

Nurmijärven Nummenpään lentokentän ympäristössä suunnistettiin Rajamäen Rykmentin 50-vuotisjuhlakilpailu. Voittajaksi 194 joukkueesta selvisi Helsingin Suunnistajat viestien tähän astisen historian ylivoimaisimmalla erolla eli 8.16 min. Lynxiin. Kolmas oli Ruokolahden Suunnistajat.
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat:
1986

Nuorten Jukola 1986

Kisan suojelija, hallitseva maailmanmestari Kari Sallinen johdatti 193 joukkuetta lähtöpaikalle Lahden hiihtostadionin montusta. Voiton vei Rajamäen Rykmentti, HS jäi 1.05 ja kolmas oli Lynx. Innostus oli suurta ja selvää oli, että tapahtumalle oli ’sosiaalinen tilaus’
Tarina kilpailuhistoria-osiossa

Järjestävät seurat: