Jukolan viesti kokoaa Patanan perheen yhteen

Kuva Lapuan kansallisista vuodelta 2023. Kisoissa kilpaili Patanan sukua neljässä polvessa. Kuvassa Mikko, Minttu, Pekka, Helmi ja Tapio Patana. Kuva: Jorma Taini

Juuriltaan vahvasti pohjalaisille Patanoille suunnistus on aina ollut tärkeä harrastus. Vetelistä, Patanan kylästä, kotoisin oleva Tapio Patana toi aikoinaan suunnistuskärpäsen sukuun. 1960- luvulla syntynyt innostus on kantanut aina lapsenlapsenlapsiin asti. 88-vuotias Tapio on edelleen aktiivinen suunnistaja.

Myös Tapion poika Pekka on aktiivinen veteraanisuunnistaja. Hän on osallistunut lähes yhtäjaksoisesti Jukolan viestiin vuonna 1979 Lapualla järjestetystä Jukolan viestistä lähtien. Katkon hienoon sarjaan ovat tehneet vain koronavuosi, jolloin kisoja ei järjestetty, sekä vuosi 2022 jolloin kisat jäivät väliin terveydellisistä syistä.

Pekan ansiosta Lakia-Jukolassa nähdään juoksemassa myös Patanoiden sukujoukkue, Team Patana.

– Minulle henkilökohtaisesti on ollut iso juttu saada koottua perhejoukkue Jukolaan, varsinkin nyt, kun kisat järjestetään Pohjanmaalla. Kerran aikaisemmin tässä onnistuttiin ja nyt sitten uudestaan, Pekka Patana iloitsee.

Edellisen kerran Team Patana kilpaili vuoden 2012 Valio-Jukolassa. Silloin joukkueen sijoitus oli huikeasti 815. Hyvä sijoitus ei ollut yllätys, sillä suunnistus on ollut suvussa aina ykköslaji, jossa on kilpailtu ahkerasti. SM-mitaleitakin on tullut useammalle perheenjäsenelle ja Tapio on saavuttanut myös veteraanien MM-hopeaa.

– Perheen yhteisenä harrastuksena suunnistus on yksi parhaista, sillä se sopii kaikille lapsista veteraaneihin, ja sarjoja riittää niin kauan kuin jalka nousee. Suunnistuksessa vaaditaan sekä fyysistä kuntoa että oivaltavaa kartanlukutaitoa -ja niiden sovittaminen omaan tasoon onkin usein haasteellista. Suunnistus opettaa myös nöyryyttä, sillä jokainen suunnistaja tekee välillä virheitä, kuten ihmiset elämässä yleensäkin. Tavoitteeseen pääsy eli rastin löytäminen tuottaa suunnatonta onnistumisen tunnetta ja siihen iloon ei kyllästy koskaan, ei lapsi eikä vanhus, Pekka Patana kertoo ja muistelee ilolla edelliskesää, jolloin suvun jäsenet neljässä polvessa kilpailivat samoissa suunnistuskilpailuissa.

Valio-Jukolassa joukueen juoksijat järjestyksessä: Anttoni Patana, Pekka Patana, Valtteri Patana, Tapio Patana, Juha Patana, Martti Pihlajamaa ja Mikko Patana.

Tämänkin vuoden Jukolassa Team Patanassa juoksee Pekan lisäksi hänen kolme poikaansa, Laihian Lujassa ja Lapuan Virkiässä suunnistusoppinsa saaneet Anttoni, Valtteri ja Mikko. Lisäksi joukkueen vahvistukseksi on saatu Mikon vaimo Jenny. Mikko sekä Jenny ovat kansainvälisilläkin suunnistusareenoilla ansioituneita aktiivisia kilpasuunnistajia.

Joukkueessa juoksee myös Pekan kanssa samoihin aikoihin suunnistusuransa aloittanut, lapsuudessa naapurissa asunut serkku Juha ja hänen poikansa Lauri-Matti. Vielä Valio-Jukolassa mukana juossut isä Tapio toimii tällä kertaa sponsorina, joukkueenjohtajana ja varamiehenä.

– Kyllä isäkin voisi vielä Jukolan osuudesta suoriutua, mutta vähän tarvitsee katsoa hänen ikäänsä, Pekka pohdiskelee.

Patanoiden tärkein tavoite Jukolassa on saada kisa hyväksytysti läpi. Tiedossa on, että matkat ovat pitkiä varsinkin iäkkäämmille suunnistajille. Pientä armoa tuovat kisan maltilliset korkeuserot, sekä pohjalaisille tuttu maastotyyppi.

– Joukkueemme vahvuus on se, että kaikki osaavat suunnistaa ja ovat juosseet Jukolan läpi useamman kerran. Osuudet eivät ole lyhyitä, mutta kyllä me joukkueen vanhimmatkin niistä selvitään.

Suunnistus on Patanoille rakas harrastus ja Jukola tapahtuma, jossa tiivistyy lajin upeus; kaiken ikäiset ja tasoiset suunnistajat pääsevät haastamaan niin fyysistä kuntoaan kuin suunnistusajatteluaan samoilla radoilla maailman parhaiden suunnistajien kanssa.

Pekka Patana odottaa tulevaa Jukolaa innolla. Oman suunnistuksen lisäksi Jukola tarjoaa oivan paikan tavata lukuisia suunnistusystäviä ja muita tuttuja.

– Jukola on kyllä suunnistajan joulu ja juhannus. Kaikki kynnelle kykenevät kerääntyvät yhteen samaan tapahtumaan. On hienoa saada ympäri Suomea asuvat perheenjäsenet yhteen ja tänä vuonna vielä samaan joukkueeseen Pekka Patana iloitsee.