Lähes 400 hengen organisaatio turvaa Jukola-vieraiden terveyttä ja turvallisuutta

Kuva Jarmo Vainionpää

Kriittisiä kohtia ovat suunnistusten lähdöt ja maaliin tulot.

Lakia-Jukolan turvallisuuspäällikkö Jarmo Kirkkomäki seuraa silmä tarkkana Venlojen ensimmäistä vaihtoa ja tulee haastatteluun. Aitoja pitää vielä  fiksata, mutta muuten näyttää hyvältä.

 

-On ollut helpotus, kun on huomattu, että kaikki mitä on rakennettu konkreettisesti toimii. Esimerkiksi pysäköinti kentällä, opastus kisa-alueelle  ja maanteiden rajoitukset.

 

Jarmo Kirkkomäki tunnustaa Jukolan turvallisuusasioiden pyörineen mielessä herkeämättä  koko alkuvuoden päivin ja jopa öin.

 

Vielä pitää  pinnistä. Kriittisiä pisteitä ovat Kirkkomäen mukaan Venlojen ja Jukolan lähdöt, vaihdot sekä maaliin tulot. Niissä tilanteissa järjestysmiehiä on paljon turvaamassa kilpailijoita.

-Mitään ei Jukolassa ole koskaan sattunut, mutta kaikkeen varaudutaan.

 

Kirkkomäki sanoo turvallisuusorganisaatioon kuuluvan kaikkiaan 350-400 henkeä.  Jukolan vieraat ovat lainkuuliaista  kansaa ja järjestysmiesten tehtäväksi  on lähinnä opastaminen.

 

Metsässä sattuu silti kaikenlaista. Sade tekee kallioista  liukkaita ja on jyrkänteitä. Jukolassa lisää haastetta tuo pimeys.

 

-Lääkintätiimiin kuuluu sata henkilöä: lääkäreitä, silmälääkäreitä ja hammaslääkäreitä.  Kisakeskuksessa on kaksi ambulanssia, joista toinen on hoitotasoinen. Jos potilaan henki on uhattuna soitamme silti 112, Kirkkomäki sanoo.

 

Jukolan rakentamisen ja kisapäiviin osallistuu myös 1700 talkoolaista. Keittiössä uhkaavat palovammat ja Kirkkomäki on muistuttanut kypäristä ja ajonopeuksista.