Maanomistajat tärkeässä osassa Jukolan järjestelyissä

Yksi tärkeä taho Jukolan viestin mahdollistajana ovat ne yli 100 maanomistajaa, joiden metsissä Lakia-Jukola suunnistetaan. 

– Ilman metsiä ei olisi suunnistusta ja ilman myötämielisiä metsänomistajia Jukolan viestiä ei juostaisi Kauhavalla. Iso kiitos heille kaikille, järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Jukka-Pekka Sorvisto kiittää alueen maanomistajia.

Järjestäjien haasteena on ollut maanomistajien runsas määrä. Alue koostuu pääosin pitkistä, kapeista sarkoista ja monilla palstoilla voi olla useita omistajia, esimerkiksi toisen polven perikuntia. Järjestelytoimikunta onkin tehnyt ison selvittämällä ja kontaktoimalla alueen kaikkia maanomistajia ja hankkimalla heiltä luvat maastojen käyttöön. 

Ensimmäiset maanomistajainfot pidettiin jo ennen virallisen kisahakemuksen tekemistä vuonna 2017. Maastoa ja ratoja on suunniteltu matkan varrella hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa. Oman haasteensa tuo pitkä aikajänne, joka kisojen järjestämiseen vaaditaan. Kokeneet järjestäjät osaavat huomioida muun muassa riskialttiit taimikot, mutta yllättäviä hakkuusuunnitelmia tai muita maastoa muuttavia toimenpiteitä on haluttu välttää mahdollisuuksien mukaan. 

– Yleisesti ihmiset ovat ylpeitä siitä, että heidän metsissään järjestetään tämä kaikkien tuntema tapahtuma. Olemme halunneet olla viestinnässä mahdollisimman avoimia ja pääosin vastaanotto on ollut positiivista. Metsä muuttuu nopeasti, joten viimeisiä kartoituksia on tehty vielä syksyn ja kevään 2024 aikana, Sorvisto kertoo.

Metsänomistajien etua on ajamassa myös paikallinen Metsänhoitoyhdistys. Yhdistys piti Lakia-Jukolassa alueen metsänomistajille suunnatun tietoiskun ajankohtaisista metsänhoitoon liittyvistä asioista. 

Paikallinen Mhy piti Lakia-Jukolan VIP-teltassa tietoiskun.

Kilpailujen jälkeen Metsänhoitoyhdistys toimii myös maanomistajien tukena mahdollisten vaurioiden arvioinnissa. 

– Maanomistajille ei ole mahdollista maksaa korvauksia maiden käytöstä, mutta mahdolliset metsiin aiheutuneet vahingot tietenkin korvataan. Kartoitus tehdään yhdessä puolueettoman tahon eli Metsänhoitoyhdistyksen kanssa, Sorvisto kertoo.

Yleisesti tiedossa on, että Jukola toki jättää jälkensä maastoon urien ja polkujen muodossa, mutta aika korjaa nämäkin jäljet nopeasti. Isompaa jälkeä tekevät usein työkoneet, joilla metsää hoidetaan. 

– Se, että ihmiset juoksevat metsässä aiheuttaa hyvin vähän riskejä maastolla. Muodostuneet polut saattavat näkyä maastossa monta vuotta, mutta muuten pysyviä jälkiä ei juuri ole. Taimikot ja korkealla olevat kuusen juuret ovat herkkiä paikkoja, mutta nämä paikot osataan suunnittelussa huomioida ja kiertää, tietää Heikki Pajari paikallisesta Metsänhoitoyhdistyksestä.