Etelä-Pohjanmaa on tunnettu perinteikkäästä murteestaan. Etelä-Pohjanmaan murre kuuluu länsimurteisiin ja se voi vaihdella suurestikin kuntien välillä. Murteen eri vivahteet vaihtelevat jopa kylittäin! Murre on tyyliltään leveää ja sanoja venytetään eli on leviää ja venytetähän. D-kirjain muuntuu hyvin helposti R:ksi. (Lähde https://visitseinajoki.fi/kaupunki/kiva-tietaa-seinajoesta/murresanakirja/)
Tässä Lakia-Jukolaan saapuville lyhyt oppimäärä Etelä-Pohjanmaan murteesta. Listauksessa on tiivistelmä Kauhavan kaupunginjohtaja Vesa Rantalan puheesta, jonka hän piti Jukolan viestin tiedonsiirtokokouksessa Kauhavalla 28.10.2023.
Eli tarkoittaa tai, esimerkiksi ”Olokoon nyt kuusi eli mänty”.
Pättäre tarkoittaa pientä kukkulaa tai mäkeä.
Rooppi on pieni vesikuoppa ja Juntu on metsäpolku.
Vaapsahaane tarkoittaa jonkin sortin hyönteistä.
Prunni on kaivo: ”Katos niinkö hohtimet prunnihin!”
Pultut tarkoittaa housunlahkeita: ”Sullahan on aivan pultut ravas!”
Följys tarkoittaa mukana: ”Onko meillä ny kaikki kartat följys?”
Markki tarkoittaa pihapiiriä tai joskus myös Kortesjärveä: ”Ei kai se nyt markkihin asti oo eksyny?”
Eheroontaharoon tarkoittaa välttämättä, esimerkki: ”Pitikö sen Riitanki nyt eheroontaharoon niihin Venloohin lähtiä?”
Pöyröö sanalle on monta tarkoitusta. Se voi olla vauhko, hullu, kummitus, mutta yleisesti sillä tarkoitetaan ihmistä vailla suhteellisuudentajua: ”Se pöyröö ilimootti meirän työsakin Lakia-Jukolahan!”
Erityisen käytetty murresana tällä hetkellä on ”kökkä”. Kökkä tarkoittaa talkoita. Varsinkin nyt, kun Lakia-Jukolaa rakennetaan ja talkoolaisia on rekrytoitu, on monen suusta tullut kysymys: ”Ookko muistanu ilimoottautua kökkälääseksi Lakia-Jukolahan?”.
Opiskele lisää murretta Visit Seinäjoen sivulta täältä.
Kuva: Micki Kulju