Ratamestari: ”Jokaisella osuudella on ratkaisun paikkoja”

Kuva: Taru Kunnari

Lakia-Jukolan perjantai-illan lehdistötilaisuudessa haastateltavana oli muun muassa ratamestari Roope Näsi. Tästä jutusta voit lukea hänen viime hetken ajatuksensa ennen viestejä.

Millainen rupeama ratamestarilla on takana?

– Pitkäänhän tätä on valmisteltu ja suunniteltu. Vuonna 2016 ryhdyimme miettimään vakavasti tämän kisan hakemista, niin siitä lähtien jonkinlaisia ratapiirrustuksia on ruvettu tekemään, Näsi kertoo.

Haastatellut suunnistajat arvelivat lehdistötilaisuudessa, että maasto tarjoaa tietynlaisia erikoisuuksia ja radoilla liikutaan vaihtelevaa vauhtia. Kuinka oikeassa he ratamestarin mielestä ovat?

– Kyllä se niin on, että siellä erilaisia pätkiä mennään. On tosi nopeaa ja hidasta. Oikealla jäljillä he olivat.

Mitä Lakia-Jukola tulee tänä vuonna suunnistajille tarjoamaan?

– Se tulee tarjoamaan erilaisia maastotyyppejä. Luulen, että jonkinlaisia yllätyksiäkin voivat urheilijat siellä kokea. Koen ratamestarin roolin niin, että se on kuin juhlien järjestäjä tai seremoniamestari. Siinä yritetään tehdä muistettava tapahtuma juoksijoille ja samalla medialle mielenkiintoista seurattavaa.

Roope Näsi, olet aiemmin kertonut, että sinulla on ollut tietyt tavoitteet ratasuunnittelussa. Mitkä ne ovat?

– Olen yrittänyt tehdä mahdollisimman mielenkiintoiset radat tähän maastoon sekä huippusuunnistajille että muille tuhansille osallistujille. Olen myös yrittänyt tehdä jokaisesta osuudesta mielenkiintoisen, jotta jokaisella suunnistajalla olisi siellä kohtia, joissa voi tehdä erilaisia valintoja ja ratkaisuja. Jokainen osuus on tärkeä. Jos suunnistajalla on voimia ja itsevarmuutta, radoilla on mahdollista tehdä muista poikkeavia valintoja.

Millaista Jukolan ja Venlojen viestiä suunnistajat odottavat?

– Olen katsonut joitain spekulaatioita ja minusta niitä varten on tehty hyvää etukäteisvalmistelua. Ajattelen silti, että rytmitys on hyvin tärkeää. Suunnistajien täytyy ymmärtää, että joissain kohdin maastoa voi mennä fysiikka edellä ja joissain kohdin täytyy edetä tekniikka edellä.

Korkeuseroja osuuksilla on harvinaisen vähän, mutta historian nopeimmaksi Jukolan viestiksi Lakia-Jukolan ei silti odoteta nousevan. Tämäkin viittaa siihen, että vaihteleva Jukola on tulossa. Samaa mieltä on Roope Näsi.

–  Vaihteleva Jukola on tulossa. Maasto on myös aika nopeassa juoksukunnossa. Avokalliot ovat nopeita eivätkä suot tai painanteet ole kovin märkiä. Siellä pääsee kirmaamaan, kun on mahdollisuus.

Mihin uskot, että Jukolan viesti ja Venlojen viesti tulevat ratkeamaan?

– Olen yrittänyt tehdä jokaiselle osuudelle paikkoja, joissa voi tehdä ratkaisuja. Ratkaisu voi tapahtua ihan missä vain. Tietysti toivon, että se tapahtuisi vasta loppuvaiheessa.