Hela familjen trivs i Jukolanatten

Eve, Kuisma och Meeri njuter av Jukolas atmosfär.

Fotograf Mikael Grönroos

Orientering är ofta en hobby för hela familjen. Så är det även för familjen Kulmala från Helsingfors. Det är därför inte förvånande att tre generationer av familjen håller sig vakna för Jukolakavlen i Kauhavas natt.

Päivi Kulmala berättar att hon började med orientering när hon var 6 år gammal. När hon var 9 år gammal deltog hon som frivillig i Kytäjä-Jukola år 1981. Sedan dess har hon deltagit i många Jukola-evenemang i olika lag. Lag från Hernemäen Porina, bildade av släktingar och vänner, har varit en bekant syn på startlinjen för Jukola och Venla i över 20 år. I Lakia-Jukola orienterade Päivi ovanligt nog i ett annat lag, eftersom dottern Eve deltog i Porinas Venla-lag.

Kulmalas döttrar har fått orienteringsgenen, eftersom Päivis make också orienterar. Eve började delta i Jukola som barn när hennes föräldrar deltog i stafetterna. Eve fortsätter samma tradition med sin partner Meeri Toivanen. Med dem följer också Kuisma, 8 månader gammal.

I den skymmande natten följer man inte bara Hernemäen Porinas prestation utan också Kuismas morfars prestation på Sydösterbottens slätter. Samtidigt planerar man redan nästa Jukola i S:t Michel, där Meeri på allvar överväger att delta som orienterare för första gången. Kuisma verkar åtminstone tycka att det är en bra idé – så nöjd som han njuter av Jukolas atmosfär.