Regnskurar kan överraska under Venlastafetten, men till kvällen klarnar det upp – Förbered dig på blåsiga förhållanden

Väderprognoserna lovar varierande väder under Jukola-helgen. Enligt jourhavande meteorolog Petri Hoppula vid Meteorologiska institutet är regn mer sannolikt på lördag eftermiddag. 

På väderkartorna för Kauhava-området syns regn- och åskskurar vid tiden för starten av Venlastafetten på eftermiddagen. 

– De uppstår ganska snabbt, men skurarna kommer inte nödvändigtvis att träffa överallt, sade Petri Hoppula på fredag eftermiddag. 

På kvällen efter kl. 18 borde regnet avta. Därefter ser det ut att bli klart väder i Kauhava under hela natten.

Det bör inte bli för varmt på flygplatsen, eftersom temperaturen kommer att ligga under 20 grader hela helgen. På natten sjunker temperaturen som lägst till sju grader. 

Temperaturprognoserna är för två meters höjd. Direkt vid markytan kan det, enligt Hoppula, till och med vara frost. 

Hur blir det med vindarna? Vid några Jukola-evenemang har man upplevt kraftiga vindbyar, och ibnland till och med tromber. 

I Kauhava kan det förekomma vindbyar i samband med regnskurar. Vinden kan då bli så kraftig som upp till femton meter per sekund.

 

Det blåser alltid på flygplatsen

Tävlingenscentralen i Lakia-Jukola är på ett flygfält. Även om det skulle regna, blir underlaget inte lerigt.
– De flesta aktiviteter sker på asfalt, säger underhållschef Timo Liinamaa. 

Det är dock bra att vara förberedd på att det bara finns ett begränsat antal regnskydd ifall det blir regn. Ett av dem är ett tält uppsatt bredvid restaurangen, som kan rymma några hundra matgäster.

Det finns inte heller skuggplatser vid stark sol, vilket också är bra att tänka på vid val av kläder.

Gummistövlar eller skor med tjocka sulor är bra att ha även på flygplatsen, så att inte vattnet som rinner på asfalten snabbt blöter ner strumporna. 

På den jämna, öppna flygplatsen bör man också vara beredd på stark vind. Därför är det bra att packa en ylletröja i ryggsäcken, även om det annars ser ut att vara t-shirtväder. Å andra sidan håller vinden myggen borta. 

Personbilarnas parkeringsområden är på asfalten vid landningsbanan. Endast husbilarnas och husvagnarnas parkering är på gräsmatta. Om regn mjukar upp marken är det dock inte långt att dra dem till fast mark. 

Tidigare Jukola-evenemang har visat att kartorna kan flyga iväg i plötsliga vindbyar. Även i Lakia-Jukola finns det gott om reservkartor, enligt Timo Liinamaa, ifall det skulle hända.