Sista minuten tips från banläggarna

Bankonstruktionsarbete har redan gjorts sedan 2016, det vill säga sedan tävlingsansökningsfasen. Det långa projektet kulminerar äntligen när tävlingshelgen Lakia-Jukola börjar. Enligt schemat finslipades banorna redan i höstas och även kontrollbockarna byggdes under hösten. Kartorna trycktes på vintern varefter det stora arbetet med att sätta kartorna i plastfodral samt annan bearbetning påbörjades.  Fastän mycket arbete redan gjorts har det även de senaste två veckorna funnits tillräckligt mycket att stå i för kart- och banutskottet. T.ex. har 540 emit-enheter och flera kilometer snitselband förts ut i terrängen. Snitslingar och förbjudna områden bör respekteras. Bekanta dig ännu med tävlingsdirektiven angående hur dessa märkts på kartan så att du inte blir diskvalifiserad. Det lönar sig att kontrollera koderna ända till mål. Du kan till och med på förhand i tävlingsdirektiven kontrollera koderna och platserna för de sista kontrollerna.

För att underlätta framfarten har broar byggts över de största dikena. Det finns även mindre diken utan broar att korsa; ta överfarterna försiktigt så att du inte skadar dig. Terrängen torkade ut under den varma perioden i maj. Under tävlingsveckan har det regnat en del, men träsken och sänkorna är inte speciellt blöta. Sommaren är också så långt hunnen att sikten är mer begränsad än under våren och  hösten. Om du vill bekanta dig med terrängen kan du  för modellorientering köpa en karta från infon. Busstransport från tävlingscentralen till modellorienteringen finns.

Man har strävat till att göra banorna så orienteringsmässiga och intressanta som möjligt, med vissa förbehåll.  För att du skall ha krafter kvar i slutet, lönar det sig inte att stressa i början. Vi tror att alla kommer att komma ihåg några speciellt trevliga terrängavsnitt från sin egen bana.

När de sista stämplingsenheterna fördes ut i terrängen gal göken och kornknarren skrek. Låt oss ta det som ett tecken på att sommarskogen kallar tusentals orienterare!

Roope, Juha, Jarkko