Skidskyttemästaren anlände till en bekant plats

Fotoraf Timo Erkkilä

För Finlands mest framgångsrika skidskytt genom tiderna är tävlingscentret för Lakia-Jukola och dess omgivningar välkända områden. Heikki Ikola, 76, körde till Kauhava från Jurva längs samma väg som han en gång tog till jobbet. 

– Jag behövde ingen navigator, skrattar Ikola. 

Ikola arbetade vid luftkrigsskolan i Kauhava  som idrottsutbildningsofficer från 1986 till 1995. Han säger att de åren var de bästa i hans arbetsliv. Under sin idrottskarriär arbetade han i Säkylä. Senare har hans röst hörts på Yle i samband med skytte, då han var kommentator vid mästerskapstävlingar i 17 år. 

Ikola vann fyra världsmästerskap, tre olympiska silvermedaljer och tre stafettsilver under sin skidskyttekarriär. Det första världsmästerskapet kom 1975 i Anterselva.

Till Lakia-Jukola kom Ikola på lördagen vid lunchtid för att följa sin svärdotters löpning för Rasti-Kurikka på den andra sträckan i Venla-stafetten. Sonens prestation stod på tur på den andra sträckan för Jukola-stafetten i Suunta-Jurvas lag. 

Själv har han orienterat i tre Jukola-stafetter för Jurvan Urheilijat. Han minns särskilt etapperna utan gaffling. Han säger att han smidigt höll sig i rygg på topplöparna. 

– Jag har alltid haft mer fart än skicklighet i orientering. 

Idrotten fortsätter med nya grenar. Nu är det älglöpning och älgskidor, som han tävlar i.