Tampereen Pyrintö och Espoon Suunta utmanar de svenska favoriterna – Kommer ”sandgrophelvetet” att avgöra vinnarna?

Fotograf: Taru Kunnari
Stora Tuna OK, som vann både herr- och damstafetten i Tiomila, är den stora favoriten i Jukolakavlen och en av favoriterna även i Venlakavlen. Den svenska klubben har vunnit Jukolakavlen fyra gånger i rad. Enligt lagets tränare Staffan Eriksson har laget nu också alla förutsättningar för en fin prestation. Idrottarna är i god form.

Olle Kalered, som startar stafetten, planerar att hålla nerverna i styr i Kauhavas jämna terräng. Man måste våga låta andra springa snabbt.

-Jag kan springa i mitt eget tempo och lita på att det är tillräckligt snabbt, sade Kalered vid Jukolas presskonferens på fredagen.

Kalered tycker att det fina med Jukolakavlarna är att terrängen är olika varje år. Till denna terräng har de inte förberett sig på något speciellt sätt. Samma saker gäller i alla terränger. Tränare Staffan Eriksson berättar att lagets orienterare har sprungit i olika delar av världen, så de är vana vid olika terränger.

-Om vi gör rätt saker blir resultatet bra här också.

Vem kan utmana Stora Tuna?

Stora Tunas tränare Staffan Eriksson förväntar sig att de största utmanarna kommer från topplagen i Jukola och Tiomila från de senaste åren. Av de finska lagen anmäler sig åtminstone Tampereen Pyrintö.

-Drömmen om att vinna Jukolakavlen driver oss framåt. Vi vill orientera hela natten på våra egna villkor. Om allt går perfekt är allt möjligt, sade tränaren Lauri Kahila.

Mikko Eerola springer den sjätte sträckan i Pyrintös lag. Klubben har förberett sig för Lakia-Jukola genom att träna mycket i liknande terränger. För Eerola har terrängtypen blivit bekant genom Lakeuden Viestit.

-Nu börjar vi behärska även mer detaljerade terränger.

Kvällen före stafetten är tankarna delade. Det väntas bli snabb, jämn terräng där de fysiska skillnaderna framhävs. Å andra sidan kan man göra stora misstag i de jämna områdena och i sandgropsområdena. Banförloppen har spekulerats och förväntningar har byggts upp. Till slutet kan det ha sparats kontrollpunkter vid dikeskanter i täta områden och andra svårigheter.

-De kan vara riktigt utmanande på natten, spekulerar Eerola

Fotograf: Taru Kunnari

Venlornas utmanare från Esbo och Tammerfors

Stora Tuna är en av favoriterna även i Venlakavlen. Enligt tränaren Ingrid Alexandersson är målet en lika stabil prestation som i Tiomila i maj i Nynäshamn. IFK Göteborg har vunnit de två senaste Venlakavlarna. I år startar Victoria Hästad Björstad. Hon förväntar sig svåra kontrolltagningar i den jämna terrängen. Stora misstag kan fälla lag ur tävlingen och avgöra stafetten.

-Man måste vara särskilt noggrann med kompassen så att man inte tappar bort sig, sade Victoria Hästad Björstad på Jukolas presskonferens på fredagen. IFK Göteborg kom till slätterna först på torsdagen. Även tränaren Lars Johansson tycker att jämnheten gör terrängen utmanande.

Fotograf: Taru Kunnari

-Man måste vara riktigt noggrann med riktningen och läsa de väsentliga detaljerna.

Av de finska lagen är Espoon Suunta och Tampereen Pyrintö favoriter i Venlakavlen. Espoon Suunta var det bästa finska laget i Tiomilas damstafett med sin sjunde plats. Inari Karppinen springer sista sträckan i Venlakavlen. Framgången i Tiomila har gett alla självförtroende, säger Karppinen. Laget insåg att det inte behövs några mirakel eller trollerikonster för att nå toppen, bara var och en gör en bra prestation. Utmaningen är att kombinera kartläsning med fart.

-Ibland är det härlig sand, ibland detaljerad terräng. Man måste själv hitta sätt att hantera utmaningarna, sade Inari Karppinen.

Lagets tränare Jari Ikäheimonen tror att avgörandet i Venlakavlen sker i ”sandgropshelvetet”. Den som kommer ut därifrån först är enligt honom vinnaren. Tampereen Pyrintö slutade sexa i Venlakavlen förra året. Laget ställer upp i Venlakavlen med samma uppställning som senast. Lotta Karhola startar stafetten. För laget är det viktigt att vara med i kampen om segern, och de första sträckorna förbereder plats för det.

-Vi är i bättre form än senast, så situationen är bra, sade Lotta Karhola. Karhola anser att rytmen i löpningen är den största utmaningen när terrängen växlar från jämna fält till detaljerad skogsterräng. För sandgropsområdet hade klubben en specialträning i liknande terräng i Pinsiö. Laget har tränat i liknande terräng på slätterna redan förra året och särskilt intensivt efter Tiomila.

-Jag tror att idrottarna är redo för den utmanande terrängtypen, sade lagets tränare Petri Kuusinen.