Tove Alexandersson gav segern till Stora Tuna

Fotograf Ilkka Metsälä

Venlornas stafett blev en spännande historia där kampen såg ut att gå mellan Kalevan Rasti och IFK Göteborg som turades om att inneha tätplatsen under de tre sista etapperna.

Till sista växlingen kom Göteborgs Sanna Fasth in som etta efter att ha löpt den snabbaste etapptiden och skickade ut norskan Ingrid Lundanes på ankarsträckan som etta, nästan tre och en halv minuter före trean Stora Tunas dominant Tove Alexandersson.

Alexandersson är nittonfaldig världsmästare i orientering och visade med all tydlighet sin klass genom att tre kilometer före slutet passera Lundanes och ohotad löpa i mål som segrare, drygt 4 minuter före Kalevan rastis Miia Niittynen. Lahden suunnistajat och Elina Mattila kom in på tredje plats medan

– Jag tycker det är jättestort! Tiomila och Venla är de stora stafetterna och jag värdesätter det jättehögt, säger Alexandersson som för andra gången löpte in som segrare i Venlornas stafett.

IFK Göteborg och Lundanes kom slutligen in som sjunde lag efter att norska klappat ihop under slutet av stafetten. Alexanderson kom ifatt henne ungefär halvvägs inne på den sista sträckan och det löpte tillsammans under några kontrollmellanrum. Därefter var det Alexandersson-show ända in i mål.

– Man kan ju aldrig veta hur de andra löper. Jag försökte fokusera på orienteringen och ha lite krafter kvar på slutet om det skulle bli ett avgörande med löpning.