–Tästä tuloo kotoosa Jukola. Tänne mahtuu kaikki, täällä ei aharista eikä täällä ole aharasta.
Näin kuvailee Tuija Katajamäki, o.s. Ekström, Lakia-Jukolan kilpailuvaliokunnan vastaava.
Tuija muistelee, miten pikkutyttönä karkasi kesäisin katsomaan, kun Kauhavan ilmasotakoululla ja lentokentän laidalla pystytettiin erilaisia härveleitä Lentäjien Juhannus -tapahtuman alla. Hänen isänsä Marcus Ekström oli töissä ilmasotakoululla, ja perhe asui puolen kilometrin päässä.
– Se oli jotakin niin isoa, suurta ja jännittävää, että sinne piti mennä monta kertaa katsomaan ja ihmettelemään. Ja täällä sitä taas ollaan kentän laidalla ja häärätään jotakin isoa ja suurta, hihkaisee Tuija Kauhavan lentokentän laidalla.
Jukolan järjestämisoikeudet myönnettiin Kauhavalle vuonna 2018. Jo sitä ennen alueella tehtiin maastokatselmuksia, eli takana on vuosien työ.
Vastuullisesti ja priimasti
Vastuullisuus on Kauhavalla tärkeä teema. Asenne on tietenkin se, että asiat tehdään priimasti, kuten Pohjanmaalla on tapana.
Vastuullisuus näkyy myös ulospäin. Tästä yksi konkreettinen esimerkki on vanhojen karttapussien korjaaminen.
– Päätimme kilpailuvaliokunnassa, että korjaamme kaikki 4000 Jukolan kiertävään materiaaliin kuuluvat, vaihtoalueella karttatelineisiin laitettavat seurakarttapussit. Reikäisiä pusseja oli teipattu ilmastointiteipillä kasaan. Tarkistimme ne kaikki ja korjasimme valkoisella teipillä, kuumaliimalla ja ommellen. Talkoissa oli 4–13 ihmistä, ja kokoonnuimme 13 kertaa 4–8 tuntia kerrallaan. Se oli ensimmäinen kerta, kun karttapussit korjattiin niin perusteellisesti.
Monet materiaalit, kuten karttatelineet, vaihtopuomit ja kyltit kiertävät Jukolasta toiseen.
– Kaikkea käytetään niin kauan kuin ne vain kestävät. Me päätimme nyt uudistaa huomioliivit, sillä ne olivat monenkirjavia, rikkinäisiä ja roikkuivat kuinka sattuu. Nyt meillä on yhtenäiset ja laadukkaat liivit. Tällä halusimme ylläpitää Kaukametsäläisten henkeä ja Jukola-brändiä.
Liivien hankintaan osallistuivat myös seuraavat Jukola-järjestäjät, Mikkeli ja Kotka.
Tapahtuma pesee kasvonsa monin tavoin muutenkin. Tämä näkyy entistä sujuvampina toimintoina kautta koko kisan.
Mutkatonta yhteistyötä
Kilpailuvaliokunnan varsinaisiin tehtäviin kuuluvat emit-nollaus, lähdöt, vaihdot, maaliintulot, uusintalähdöt ja varakarttatoiminnot. Se järjestää myös kenraaliharjoituksen ennen kisaa. Valiokunnan vastaavana Tuija johtaa, ohjaa ja valvoo oman porukkansa toimintaa.
– Virkiän Juha Sippola on kilpailuvaliokunnan varavastaava. Yhdessä ollaan tätä tehty. Meillä on tässä niin mahtava porukka: kaikki osaavat ja hallitsevat hommansa! Kun tehdään tällaisia kisoja porukalla, väki hioutuu niin osaavaksi ja ammattimaiseksi. Mehän ollaan kuin yhtä suurta perhettä.
Yhteistyötä eri valiokuntien kesken Tuija kehuu mutkattomaksi ja toisiaan tukevaksi.
Talkoolaisten, eli kökkäväen joukossa on paljon kokeneita suunnistajia lähipitäjistä, kahden maakunnan alueelta ja kauempaakin. Tuijan tavoin monet heistä ovat ottaneet vastuuta myös aiempien kisojen järjestämisestä, joten tietoa ja taitoa on paljon, ja sitä hyödynnetään. Talkoolaisten ideoita ja mielipiteitä on kuunneltu herkällä korvalla.
– Meidän tärkein tehtävä on palvella joukkueita täysillä ja viimeisen päälle.
Säätoive on kuultu
Kilpailuvaliokunnan vastaava odottaa tapahtumaa rauhallisin mielin. Viikkoa ennen kisaa Tuija toivoi sadetta, sillä helteet ja kuivuus olivat jatkuneet aivan liian pitkään. Toive toteutui, ja seuraavakin toive on yläkerrassa kuultu: Näyttää, että Lakia-Jukolassa kisataan poutasäässä.
Ja mitä muuta suunnistajille on luvassa:
– Meidän kilpailualue on aavaa ja lakiaa, mutta moni tulee maastossa yllättymään.