Turkkilaisjoukkue nauttii Jukolasta

Jukolan viestiin osallistuu vuosittain jonkin verran myös varsin kaukaa ulkomailta tulevia joukkueita. Tänä vuonna mukana on yksittäisiä joukkueita esimerkiksi Etiopiasta, Australiasta ja Hong Kongista. Hieman lähempää Turkista Jukolan viestiin osallistuu kaksi joukkuetta.

Turkkilaisjoukkue Istanbul Orienteering Grubu viihtyi perjantaina kilpailukeskuksessa Kauhavalla. He ovat viettäneet lähiseudulla jo viisi päivää mökkimajoituksessa.

– Nämä päivät ovat olleet kuin unelmaa. Tämä on erityinen hetki meidän elämässämme ja muistamme nämä päivät aina, tunnelmoi avausosuudella juokseva Hasan Akdogan Jukola-portin kupeessa perjantaina.

Joukkueen oman käsityksen mukaan Turkista ei ole ollut joukkuetta Jukolan viestissä vuosikausiin. Nyt heidän lisäkseen paikalla on myös toinen joukkue Jandarma.

Turkkilaisjoukkueen väki ei koostu mistä tahansa sunnuntaisuunnistajista. Joukkueen jäsenillä on kokemusta lajista vuosien ajalta ja moni heistä myös opettaa suunnistusta nuorille. Akdogan taas on toiminut Turkissa valmentajana peräti juniorimaajoukkueelle. Moni joukkueen jäsenistä on tälläkin hetkellä maajoukkuetoiminnassa mukana.

– Suunnistajat Turkissa seuraavat joukkuettamme täällä tarkasti. Toivomme, että ensi vuonna mukana olisi Turkista esimerkiksi 5-7 joukkuetta ja sitä seuraavana vuonna 10-12, kertoo kuutososuuden hoitava Ibrahim Talha Ozdemir.

Osallistumisintoon vaikuttaa tosin tarve viisumille sekä matkasta koituvat kulut.

Torstaina joukkue kävi ottamassa tuntumaa eteläpohjalaiseen avokalliomaastoon Susivuoren harjoitusmaastossa. Maasto erosi heille totutusta merkittävästi.

– Täällä harjoituksessa nousumetrejä tuli eilen noin 60. Turkissa niitä voi tulla pitkässä kilpailussa tuhat, kertoo Ibrahim Talha Ozdemir.

Joukkueessa ollaan kuitenkin tyytyväisiä siitä, että maastopankki Suomesta karttuu.

– Pohjoismaissa järjestetään lajin suurtapahtumia, joten haluamme kerätä näistä maastoista kokemusta, jotta suunnistajamme voivat tulevaisuudessa menestyä täällä paremmin, Hasan Akdogan sanoo.

Entä mikä on joukkueen tavoite Jukolassa? Kysymykseen vastaa kolmososuuden juokseva Ahmet Yasin Temel.

– Saada hyväksyttävä suoritus. Ja nauttia kisasta!