Maasto ja kartta

Korkeakankaan maastoissa on vuosikymmenten saatossa järjestetty useassa eri lajissa SM-kisoja ja kansallisia tapahtumia. Alue on tuttu erityisesti hiihto- ja hiihtosuunnistuskisoista, mutta viime vuosina myös maastopyöräily on vallannut Korkiksen maastot. Suunnistuksen osalta edellisistä isommista kilpailuista alkaa olla jo tovi aikaa.

Nuorten Jukolassa, Viestiliigassa ja sunnuntain kilpailuissa käytettävä maasto on tällä hetkellä melko optimaalisessa kunnossa. Uusia hakkuita ei ole ollut, eikä onneksi ole myöskään näköpiirissä. Lisäksi vanhat harvennukset ovat kasvaneet sopivaan mittaan ja maastopohjan risukkoisuus niiltä osin hävinnyt. Joten nyt on maaston osalta sopiva aika toteuttaa hieno kisaviikonloppu.

Toki valkeakoskelainen maasto ei avokallioihin tai mäntykankaisiin tottuneille ole sitä hienointa, koska kyse on kuitenkin pääosin monipuolisesta ja eri-ikäisestä talousmetsästä. Nuorten radoille tiheähkö ulkoilureittien ja latupohjien verkosto tarjoaa erilaisia reitinvalintavaihtoehtoja antaa myös suunnistuksen tukea.

Kilpailualueen länsiosa on vaihtelevaa, pääosin isoa kuusi- ja mäntymetsää, jossa korkeuserot ovat maltilliset muutamaa yksittäistä mäkialuetta lukuun ottamatta. Näkyvyys ja kulkukelpoisuus vaihtelevat jonkin verran. Maaston itäosaa hallitsee varsinainen Korkeakangas, jossa korkeuseroa on yli 60 metriä. Suunnistukselliset vaativimmat rinnealueet mittaavat kilpailijoiden taitoja monipuolisesti, sillä näkyvyys ja kulkukelpoisuus vaihtelevat. Hämäläiseen tapaan maapohja on paikoin kivistä, mutta joitakin rinteitä lukuun ottamatta sillä ei ole vaikutusta etenemisvauhtiin.

Kilpailun ajankohta elokuun puolivälissä ja tulevan kesän kosteus vaikuttavat varmasti aluskasvillisuuteen joillakin alueilla, mutta tämä selviää lähempänä kilpailutapahtumaa.

Ratasuunnittelussa on etenkin Nuorten Jukolan ja sunnuntaisen Kompassi-tapahtuman osalta pyritty tarjoamaan sopivia haasteita siten, että kokemattomammille suunnistajille löytyy kiertäviä ja turvallisia vaihtoehtoja. Korkeakangas tarjoaa tähän oivan mahdollisuuden, mutta toisaalta vaativuuttakin löytyy. Viestiliigaan ja INOV-8-liigan takaa-ajoihin ratamestareilla on varattuna aivan erityisiä juonia, jotka selviävät sitten aikanaan. Kilpailukartan on laatinut Jussi Silvennoinen ja se on pienipiirteisten rinteidenkin osalta varsin luettava.

Ratamestareiden terveisiä julkaistaan kesän mittaan, nyt kun maasto on vapautunut lumesta ja viimeiset tarkistelut kohti kisaa alkavat. Tarkemmat lausunnotkin sitten lähempänä kisaviikonloppua.

Tervetuloa Valkeakosken Korkeakankaalle 14.-15.8.2021!

Terveisin,
ratamestarit Timo Saarinen ja Aaro Aho

 

Kilpailualueen vanha kartta:

Klikkaa kartta suuremmaksi.

Kuvia kilpailumaastosta:

Kuvat: Seeti Salonen