Kilpailuohjeet / Viestiliiga

Hämeen rastiviesti 14.8.2021 Valkeakoskella

KILPAILUSÄÄNNÖT

Kilpailussa noudatetaan Suomen Suunnistusliiton lajisääntöjä sekä järjestäjien antamia ohjeita. Suunnistuspiikkareiden käyttö on kielletty, nastarit on sallittu.

Kilpailun järjestää Valkeakosken Haka ry. Kilpailun taustayhteisöjä ovat Suomen Suunnistusliitto ja Suomen suunnistusvalmentajat ry.

Lopulliset kilpailuohjeet julkaistaan kilpailun internetsivuilla torstaina 12.8.2021 klo 16.00 ja ne ovat nähtävillä kilpailukeskuksen ilmoitustaululla.

 

KILPAILUN VASTUUHENKILÖT

 

TAPAHTUMAPAIKAT, OSOITTEET, OPASTUS JA PYSÄKÖINTI

Kilpailukeskuksena toimii Korkeakankaan hiihtokeskus. Yksityiskohtaiset ohjeet saapumiseen ja opastukseen löytyvät Nuorten Jukolan nettisivuilta Saapuminen-välilehdeltä. Ajoaika opastusten aluista pysäköintiin on noin 10-15 minuuttia. Opasteet ovat paikoillaan perjantaina 13.8.2021 klo 16.00. 

Pysäköinnistä on 50-800 metriä kilpailukeskukseen. Varaa riittävästi aikaa saapumiseen liikenteen mahdollisen ruuhkautumisen takia. Pysäköinti on maksuton. Järjestäjien antamia ajo-ohjeita on noudatettava. Veikko Hakulisen tie on suljettu kisapäivinä Pälkäneentien ja kilpailukeskuksen väliltä.

 

KILPAILUTOIMISTO / INFO

Seurakohtaiset kilpailumateriaalit (mm. numerot) noudetaan INFOsta.

Kilpailutoimisto ja INFO ovat avoinna Hämeen rastiviestiin osallistuville lauantaina 14.8.2021 klo 15.30 alkaen.

 

SEUROJEN KILPAILUMATERIAALI

Kilpailumateriaali on noudettavissa seuroittain lauantaina klo 15.30 alkaen kilpailukeskuksessa olevasta INFOsta kuittausta vastaan. Vain ne seurat, jotka ovat maksaneet kaikki maksunsa, saavat kilpailumateriaalin. Suorittamattomat maksut voi maksaa INFOssa.

Kilpailumateriaaliin kuuluu mm. kilpailunumerot, Emit-tarkistuslipukkeet sekä mahdolliset vuokra-Emit-kortit. Kilpailunumeroita ei kerätä pois. Seuran edustaja kuittaa vuokratut kilpailukortit saaduiksi seuramateriaalin yhteydessä. Palauttamatta jätetystä kortista laskutetaan seuralta 80 € / kortti.

Huom! Seuramateriaali ei sisällä hakaneuloja.

 

KARTTA

Suunnistuskartta 7/2021 (tulostettu), mittakaava 1:10 000, käyräväli 5 m, koko A4. Kartoittaja on Jussi Silvennoinen (2019-2020), kartan ajantasaistus ja viimeistely Timo Saarinen. Kartat ovat muovisuojuksessa. Alueen vanha kartta on nähtävillä kilpailun nettisivuilla. Kilpailukartta on nähtävillä vaihtoalueella.

 

KILPAILUMAASTO

Maasto on monipuolista ja eri-ikäistä hämäläistä talousmetsää, jossa näkyväisyys ja kulkukelpoisuus vaihtelevat. Maapohja on paikoin kivistä. Alueella on tiheähkö ulkoilureittien ja latupohjien verkosto. Maaston itäosaa hallitsee varsinainen Korkeakangas, jossa korkeuseroa on yli 60 metriä. Muuten korkeuserot ovat maltilliset.

Katso tarkemmin “Maasto ja kartta” -välilehti.

 

LÄHTÖ JA K-PISTE, VIITOITUKSET

Viestin lähtö on kilpailukeskuksessa. Viitoituksen pituus lähdöstä ja vaihdosta K-pisteelle on noin 210 m. Viitoitus viimeiseltä rastilta vaihtoon/maaliin on noin 220 m.

 

RASTIT

Rastit on merkitty maastoon oranssi-valkoisin rastilipuin. Maastossa on rasteja paikoitellen lähekkäin. Muista tarkistaa koodi! Maastossa on myös Nuorten Jukolan sekä sunnuntain kilpailun rasteja. Online-rasteja on käytössä kaikilla osuuksilla. Mallirasti on kilpailukeskuksessa. Mallirastilla on myös nolla-leimasin, jolla on mahdollisuus testata Emit-kortin toimivuus.

 

RASTIMÄÄRITTEET JA -KOODIT

Kuvalliset rastimääritteet on painettu karttaan. Ratapainatus sisältää rastien järjestysnumerot,  rastikoodeja ei tilanpuutteen vuoksi ole painettu rastinumeron perään. Rastikoodit löytyvät vain rastimääritteistä. Näytöllistä Emit-korttia käyttävien tulee ottaa huomioon, että leimasimen Emit-koodi ei välttämättä vastaa rastin koodia. Tarkista aina rastikoodi rastilla leimatessasi.

 

RADAT JA OSUUDET

Osuuspituuksiin sisältyy viitoituksia noin 430 m. Hajonnat kaikilla osuudella.

 

Osuus Matka Osuusaika Arvioitu vaihtoaika
1. H21 5,7 – 5,9 km 35 min 18.25
2. H21 5,7 – 5,9 km 35 min 19.00
3. H21 6,2 – 6,3 km 35 min 19.35
Yhteensä 17,8 km 105 min

 

 

Osuus Matka Osuusaika Arvioitu vaihtoaika
1. D21 4,3 – 4,4 km 35 min 18.05
2. D21 4,3 – 4,4 km 35 min 18.40
3. D21 4,7 – 4,8 km 35 min 19.15
Yhteensä 13,4 km 105 min

 

Kaikki osuudet käyvät yleisörastilla kilpailukeskuksen läheisyydessä. Näkymän yleisörastille löydät kilpailukeskuskartasta.

 

KIELLETYT ALUEET

Kielletyt alueet on merkitty kilpailukarttaan ratapainatusvärillä kielletyn alueen merkillä. Jos kielletyn alueen reunassa on yhtenäinen viiva, niin maastossa on vastaavalla kohdalla yhtenäinen kielletyn alueen nauha. Tonttialueet ovat suunnistuksen lajisääntöjen mukaisesti kiellettyjä alueita.

 

KILPAILUNUMEROT

Kaikilla osuuksilla käytetään kilpailunumeroita. Numero on kiinnitettävä selvästi paidan rintamukseen. Omat hakaneulat. Joukkueiden numerointi on pääosin Viestiliigan pistetilanteen mukainen. Joukkuenumeroa, osuusnumeroa tai yritystunnuksia ei saa taittaa piiloon. Numerossa on viivakoodi, jonka tulee säilyä vahingoittumattomana Emit-korttien sisäänkirjautumiseen saakka.

 

EMIT-KORTIT

Kilpailussa käytetään elektronista Emit-leimausjärjestelmää. Tarkistuslipukkeet jaetaan seuran materiaalipussissa. Kirjoita tarkistuslipukkeeseen joukkueen numero, osuus ja Emit-kortin numero. Vaihtokarsinaan siirryttäessä Emit-kortit luetaan tuloslaskentajärjestelmään ja nollataan. Joukkueen juoksijoiden tulee käyttää eri Emit-kortteja.

Jos oma Emit-kortti todetaan toimimattomaksi vaihtoon mentäessä, järjestäjät antavat toimivan kortin lainaksi. Jos uusintalähtöön lähtijän kortti on vielä aiemman osuuden suunnistajalla, lähtijä saa järjestäjiltä kortin lainaksi. 

 

JUOKSUJÄRJESTYKSET

Juoksujärjestys tulee ilmoittaa IRMAssa

Joukkueiden juoksujärjestykset on jätettävä IRMAssa viimeistään perjantaina 13.8.2021 klo 14.00 mennessä.

Tämän jälkeen juoksujärjestysmuutoksia otetaan vastaan ja sallitaan vain valvojan hyväksymänä erittäin painavista ja perustelluista syistä.

 

LÄHTÖLUETTELO

Lähtöluettelo on nähtävillä kilpailun internetsivuilla torstaina 12.8.2021 klo 16.00 ja tulostaululla.

 

LÄHTÖ

Kilpailu alkaa yhteislähdöllä lauantaina 14.8. klo 17.30 D21 ja 17.50 H21. Ensimmäisen osuuden kilpailijoiden Emit-korttien sisäänluku ja nollaus alkaa 30 min ennen lähtöä ja päättyy 10 min ennen lähtöä. Sisäänlukuun tullaan kasvomaski päällä. Maskin saa poistaa verryttelyalueelle siirryttäessä.

Sisäänluvun ja nollauksen jälkeen kilpailijat siirtyvät lähtöalueen ja K-pisteen väliselle alueelle. Omalle lähtöpaikalle mennään kuuluttajan ohjeiden mukaan. Kilpailijat asettuvat riveihin, joissa kussakin on 10 suunnistajaa. Numerointi on rivin reunassa. Kartat jaetaan kilpailijoille käteen 2 minuuttia ennen lähtöä. Lähtijän tulee tarkistaa, että hänen kartassaan on oikea kilpailu- ja osuusnumero. Karttaa ei saa avata ennen lähtöä. Lähtö tapahtuu kuuluttajan ohjeiden mukaan. Lähtömerkkinä toimii kuulluttajan sanoma ”AJA”. Lähtö videoidaan. Varaslähdön ottanut joukkue hylätään.

Verryttelyalueella on WC.

 

JUOMAPAIKKA

Maastossa ei ole juomapaikkaa.

 

VAIHTO

Sisäänlukuun tullaan kasvomaski päällä. Maskin saa poistaa verryttelyalueelle siirryttäessä.

Vaihtoon saavutaan saman viimeisen rastin kautta kaikilla osuuksilla, katso kilpailukeskuskartta. Viimeiseltä rastilta juostaan viitoitusta pitkin opasteiden mukaiseen vaihtokarsinaan. Kaikilla osuuksilla suoritetaan vaihto-/maalileimaus. Maastosta saapuvan kilpailijan tulee luovuttaa oma karttansa auki levitettynä toimitsijalle ja jatkaa sen jälkeen karttatelineelle. Karttatelineeltä hän ottaa oman kilpailunumeronsa mukaisen seuraavan osuuden kartan ja vie sen vaihtopuomilla odottavalle oman joukkueen seuraavan osuuden kilpailijalle. Tarkista, että otat oikean joukkueen ja oikean osuuden kartan! Väärällä kartalla suunnistanut joukkue hylätään.

Jos joku on ottanut joukkueesi kartan, ilmoita siitä toimitsijalle. Varakarttapaikasta vaihtopuomin vierestä saat varakartan. Varakartan hakemiseen kulunutta aikaa ei hyvitetä. Vaihtoon tullut kilpailija poistuu vaihdon jälkeen leimantarkastukseen. Jos leimaustiedot ovat oikein, niin kilpailija pääsee ulos vaihtoalueelta. Jos leimaustiedoissa on jotain virheitä, ohjataan kilpailija ns. itkumuurille (ohjeet jäljempänä). Viestinomainen vaihto lopetetaan klo 19.45, minkä jälkeen vaihtoon tulevat joukkueet ohjataan suoraan leimojen tarkistukseen.

 

MAALI

Viimeiseltä rastilta juostaan viitoitusta pitkin opasteiden mukaiseen maalikarsinaan. Sijoille 1–20 sijoittuvien joukkueiden maaliintulojärjestyksen ratkaisee maalituomari. Sijoitus ratkeaa maaliviivalla. Maaliviivan jälkeen sijaitsevassa maalipisteessä suoritetaan leimaus, josta otetaan joukkueen maaliintuloaika.

Sijoittuminen sijoille 21– ratkaistaan maalileimausajan perusteella (viestinomaisesti maaliin tulleet). Maaliintulon jälkeen kilpailija jatkaa leimantarkastukseen.

 

UUSINTALÄHTÖ OSUUKSILLE 2.-3.

Uusintalähdössä lähtevien kilpailijoiden tulee luetuttaa ja nollata kilpailukorttinsa sisäänlukuteltassa sekä siirtyä vaihtoalueelle klo 19.45 mennessä. Vaihto suljetaan klo 19.45, jonka jälkeen vaihtopuomi avataan ja kaikki uusintalähtöön osallistuvat kilpailijat siirtyvät karttatelineelle oman karttansa luokse. Uusintalähtö tapahtuu klo 19.50 kuuluttajan ohjeiden mukaisesti.

Viestinomaisen lähdön loppuminen, uusintalähtöön sisäänluku ja uusintalähdön aikataulu voi muuttua voittajan maaliintuloajan perusteella. Aikataulumuutoksista tiedottaa kuuluttaja.

 

ITKUMUURI

Mikäli leimauksissa todetaan olevan epäselvyyksiä, toimitsija tekee hylkäysesityksen, joka selvitetään välittömästi itkumuurilla. Jos suoritus todetaan virheelliseksi puuttuvan tai virheellisen rastileiman tai väärän leimausjärjestyksen takia, vahvistetaan hylkäys.

 

KESKEYTTÄMISET JA HYLKÄYKSET

Keskeyttäneiden kilpailijoiden tulee saapua normaalisti vaihtoon/maaliin. Kilpailija vie seuraavan osuuden kartan vaihtopuomilla odottavalle seuraavan osuuden suunnistajalle. Keskeyttänyt kilpailija ilmoittaa leimantarkistuksessa keskeyttäneensä. Mikäli kilpailija tulee (pakottavasta syystä) keskeyttäneenä/loukkaantuneena vaihdon/maalin ohi, hänen tulee ilmoittautua leimantarkistusteltassa ja luovuttaa karttansa toimitsijoille.

Hylätty tai keskeyttänyt joukkue saa jatkaa viestiä aina maaliin asti. Jos hylätty tai keskeyttänyt joukkue on kuitenkin vähemmän kuin puoli tuntia jäljessä johtavaa joukkuetta, joukkueen viestin jatkamista viivytetään ja seuraava vielä lähtemätön viestinviejä päästetään lähtemään osuudelleen vasta, kun kärjen vaihdosta on kulunut puoli tuntia. Edellä mainitun joukkueen seuraavan osuuden kartta poistetaan karttatelineestä ja sen tilalle laitetaan joukkueen kilpailu- ja osuusnumerolla varustettu punainen lomake. Vaihtoon tuleva kilpailija ottaa lomakkeen karttatelineestä ja vie sen vaihtopuomilla odottavalle suunnistajalle, joka menee lomakkeen kanssa varakarttapisteelle. Varakarttapisteellä hänelle annetaan kartta ja lähtölupa, kun puoli tuntia kärjen vaihdosta on kulunut.

 

GPS-SEURANTA

Hämeen rastiviestissä on kaikilla osuuksilla GPS-seuranta. GPS-seurantaan valittu joukkue, joka kieltäytyy kantamasta seurantalaitetta, suljetaan kilpailusta. Kantoliivi on noudettavissa GPS-teltasta lauantaina klo 16.30 alkaen. Kilpailunumero on esitettävä liiviä noudettaessa. GPS-seurantalaite asennetaan kilpailijalle GPS-teltassa ennen siirtymistä sisäänkirjautumistelttaan.

Suorituksen jälkeen laitteet kerätään pois leimantarkistuspisteestä poistuttaessa. 1. osuudelle GPS-seurantalaitteen saavat ne 20 joukkuetta, jotka ilmoitetaan kilpailun internetsivuilla kilpailuviikolla ja kilpailukeskuksen ilmoitustaululla. Lopuille osuuksille voidaan lisätä tarpeen mukaan seurattavia joukkueita. Lisätyt joukkueet ilmoitetaan kuuluttamalla ja sisäänkirjautumisteltassa. Järjestäjällä on oikeus tarvittaessa vaihtaa GPS-seurattavia joukkueita kilpailun aikana.

 

NETTI-TV-LÄHETYS

Kilpailu televisioidaan IS-TV:n sekä Ruudun kautta. Lähetys on nähtävissä osittain kilpailukeskuksessa screeniltä. Lähetyksen seuraaminen omista mobiililaitteista on ehdottomasti kielletty sekä kilpailijoille että huoltajille! Aamupäivällä kisatun Nuorten Jukolan lähetyksen seuraaminen mobiililaitteella on myös ehdottomasti kielletty.

 

PUKEUTUMINEN, PESU JA WC

Erillistä pukeutumistilaa ja pesumahdollisuutta ei ole kilpailukeskuksessa koronarajoitusten takia. Kilpailukeskuksessa ja vaihtoalueella on useita WC-tiloja sekä bajamajoja. Sisätiloissa nastareilla liikkuminen on ehdottomasti kielletty.

 

ENSIAPU

Ensiapupiste sijaitsee kilpailukeskuksessa huoltoparakissa INFOn vieressä. Ensiapupisteen sijainti on merkitty kilpailukeskuskarttaan sekä opastettu kyltein kilpailukeskuksessa.  Hätätilanteissa yhteys suoraan hätäkeskukseen 112.

 

PALKINTOJENJAKO

Molempien sarjojen 3 parasta seurajoukkuetta palkitaan.

Palkintojenjako alkaa mahdollisimman pian palkittavien selvittyä.

Palkittavien joukkueiden tulee seurata kuulutusta. Joukkueet siirtyvät palkintojenjakoon toimitsijoiden ohjeiden mukaisesti.

 

KARTTOJEN PALAUTUS JA REITTIHÄRVELI

Kilpailukartat palautetaan juoksijoille uusintalähdön jälkeen klo 19.50 alkaen. Reittihärveli avataan sunnuntain kilpailun jälkeen. Juoksijoita pyydetään piirtämään reittinsä reittihärveliin.

 

KAUPAT

Kilpailukeskuksessa on urheilutarvikemyymälöitä ja esittelypisteitä.

 

KAHVILA

Kilpailukeskuksessa on kahvio ja makkaragrilli, josta löytyy mm. leipiä, pullaa, kahvia, teetä ja muita juomia. Kahvilassa on mahdollista maksaa sekä käteisellä että kortilla. Huomioithan koronaohjeistukset ruokaillessa (käsihygienia, etäisyydet, ruokailu ohjatuilla istumapaikoilla). Nuorten Jukolan ravintola ei ole enää käytettävissä Hämeen rastiviestin aikana.

 

VESIPISTE

Kilpailukeskuksessa on vesipiste INFOn läheisyydessä. Varaa silti mukaan riittävästi omaa juotavaa.

 

TURVALLISUUS

Tutustu tapahtuman Covid-19 -ohjeisiin. Tapahtumassa on vahva maskisuositus.

Avotulen teko sekä kaasu- ja trangia -keittimien käyttö ja tupakointi kilpailukeskuksessa on ehdottomasti kielletty.

 

TUULISUOJAT

Tuulisuojapaikat ovat seuroittain Nuorten Jukolan etukäteisvarausten mukaiset. Jos seuralla ei ole Nuorten Jukolassa tuulisuojapaikkaa tai seura haluaa lisäpaikan, voivat he varata sellaisen INFOsta tai etukäteen osoitteesta nuortenjukola@gmail.com. Tuulisuojapaikkakartta on nähtävillä nettisivuilla ja ilmoitustaululla. Tarvittaessa tuulisuojapaikkoja voi varata lisää INFOsta, mikäli vapaita paikkoja on vielä jäljellä. Tuulisuojatelttojen pystytys on mahdollista kilpailukeskukseen perjantaina klo 17.00 alkaen.

Kaikki teltat on kiinnitettävä riittävän tukevasti ja turvallisesti niin, että ne pysyvät paikoillaan myös kovassakin tuulessa. Kiinnittämiseen on ensisijaisesti käytettävä teltan valmistajan antamia ohjeita. Teltan kiinnittämiseen voi käyttää irtopainoja, kiinteitä tolppia tai maakiiloja. Huomioithan, että rajuilman aikana kiinnitystä voi joutua tehostamaan tai teltan voi joutua jopa purkamaan.

 

HARJOITUSKARTAT

Harjoituskarttoja (pääasiassa Nuorten Jukolaan)  voi ostaa nettisivuilla olevan ohjeen mukaisesti. Kolme harjoitusmaastoista sijaitsee alle 15 minuutin ajomatkan päässä kilpailukeskuksesta. Harjoitusradoilla rastit on merkitty koodillisilla valko-oransseilla rastilipuilla.

Kilpailuviikonlopulle 13.-15.8. suunnitellut karttatilaukset tulee tehdä viimeistään torstaina 12.8.2021 klo 20.00 mennessä. Perjantaille tilattuja karttoja voi noutaa sovitusti myös kilpailutoimistosta perjantaina klo 13.8.2021 klo 17.00-21.00. Harjoituskarttoja ei myydä kilpailutoimistossa. Katso tarkemmin Harjoittelu-välilehti.

 

LÖYTÖTAVARAT

Löytötavaroita voi tiedustella INFOsta ja kilpailun jälkeen sähköpostilla nuortenjukola2021@gmail.com

 

SIISTEYS JA JÄTTEET

Kaikki jätteet laitetaan keräysastioihin, noudata lajitteluohjeita! Myös maastosta on tuotava kaikki jätteet (myös energiageelipussit) pois.

 

Kilpailuohjeita täydennetään ja tarkennetaan tarvittaessa. Lopulliset kilpailuohjeet julkaistaan kilpailukeskuksen ilmoitustaululla ja nettisivuilla.