Emil Svensk ja Olli Ojanaho tietävät, että Jukola tuntuu myös areenan laitamilla: pitkä yö tarjoaa katkonaista unta ja jännitystä

Kunto on ollut nouseva viime aikoina, ja odotan innolla, että kausi alkaa kunnolla. Jukola on tietysti yksi vuoden 2024 päätavoitteista, mutta tavoitteena on myös useita henkilökohtaisia kansainvälisiä kilpailuja, sanoo Emil Svensk.

Emil kertoo, että 10mila on tulossa pian ja Stora Tuna on latautunut ja valmis viestiin. Hän sanoo, että ajatukset ovat myös jo Jukolassa, jossa on aina jotain erityistä myös ruotsalaisille joukkueille. ”On erityistä saada matkustaa naapurimaahan ja tavata kaikki suomalaiset suunnistajat niin suuressa ja hyvin järjestetyssä tapahtumassa kuin Jukola on”, Emil jatkaa.

Viime vuosina Stora Tuna on voittanut Jukolan neljä kertaa peräkkäin. Emil kertoo, että Jukolan joukkue on koostunut samoista seitsemästä juoksijasta, mutta ei ole selvää, että näin on tänä vuonna. ”Meillä on useita juoksijoita, jotka ovat olleet joukkueen ulkopuolella aiempina vuosina, jotka ovat kehittyneet ja haluavat haastaa paikoista seitsemän juoksijan joukossa”. Ainoa asia minkä Emil tällä hetkellä tietää on, että suunnistajat, jotka juoksevat Lakia Jukolassa Stora Tunalle ovat erittäin hyviä ja valmiita kilpailuun. ”Useimmat näistä suunnistajista asuvat Falun-Borlängessä ja treenaavat paljon yhdessä, mikä tekee meistä vahvan joukkueen”.

Ankkureita on vaikea löytää kisakeskuksen hälinästä illan ja yön pikkutunteina ja siihen on syynsä. Jukola-voittaja Jani Lakasen mukaan Jukolan tunnelma kuitenkin vetää puoleensa. ”Tekee mieli lähteä katsomaan starttia ja on muitakin houkutuksia”, sanoo Jani.

”Olen täysin samaa mieltä siitä, että Jukolan ympärillä on erityinen ilmapiiri. Kilpailuareenalla haluaa käydä kisaa edeltävänä päivänä kokemassa startin, mitä minä viimeisen osuuden juoksijana en ole pystynyt tekemään”, kommentoi Emil. Mutta Jukolan tunnelman tuntee Emilin mukaan joka tapauksessa, kun joukkuetoverit valmistautuvat ja pakkaavat laukkunsa majoituspaikassa edellisenä iltana.  ”Kaikki tietävät, että juoksemme yhdessä koko yön”. Vaikka Stora Tuna on majoittunut viime vuosina mökeissä, Emil kertoo nukkuneensa useita kertoja teltoissa ja kokeneensa Jukolan tunnelman kaikkineen.

Kun Emil juoksee Jukolan ankkurina, hän kertoo nukkuvansa jonkin verran etukäteen, mutta hermostuneisuus ja jännitys voivat vaikeuttaa unen saamista. ”Joskus onnistun nukkumaan hyvin ja herätessä näen, miten kisa on mennyt, mutta joskus on vaikea pysyä poissa livetuloksista”. Emil kertoo, ettei hän sovita edellistä päivää kovinkaan paljon juoksuajankohtaan. ”Mielestäni toimii hyvin, kun yritän nukkua ja levätä paljon edellisinä päivinä”.

Viime vuoden paras suomalaisjoukkue Helsingin Suunnistajat lähtee tavoittelemaan unelmaansa Lakia-Jukolaan. Kolmantena Porvoossa maaliin juossut Olli Ojanaho pitää Stora Tunan voittojen kulkua kovana suorituksena, mutta uskoo joukkueen olevan lyötävissä. ”On vain suunnistettava hieman paremmin ja juostava hieman kovempaa”, Olli toteaa. Olli kertoo, että hänkään ei käy katsomassa viestin lähtöä, vaan keskittyy kilpailuun joukkueen majoituksessa. Ankkurin uni on Ollinkin mukaan joskus katkonaista. Hän nukkuu korvatulpat päässä omassa huoneessa ja avaa herätessään kännykkänsä katsoakseen tilanteen. Kesäkuun 16. päivä saamme tietää, mikä se on tuolloin.

 

Kuvat: Jarmo Koskela

Teksti: Markku Sormunen