Emil Svensk och Olli Ojanaho vet att Jukola atmosfären känns även utanför arenan – den långa natten bjuder på omväxlande sömn och spänning

”Formen har varit stigande den senaste tiden och jag ser fram emot att säsongen skall komma igång ordentligt. Jukola är givetvis ett av huvudmålen för 2024, men individuellt så finns det ett flertal internationella tävlingar jag ser fram emot, säger Emil Svensk.”

Emil konstaterar att 10mila -stafetten kommer strax och Stora Tuna är laddade och redo för det. ”Men såklart finns tankarna redan på Jukola. Det är alltid något speciellt med Jukola även för oss Svenska lag. Att få resa över till grannlandet och få möta alla Finska orienterare i ett så stort och välarrangerat arrangemang som Jukola är speciellt.”

De senaste åren har Stora Tuna vunnit Jukola fyra gånger i rad. Emil berättar att laget har bestått av samma sju löpare, men att det inte är självklart att det blir så i år. ”Vi har flera löpare som har varit utanför laget tidigare år som har utvecklats och vill utmana om platserna bland de sju löparna.” Det enda Emil vet i nuläget är att de orienterare som springer Lakia Jukola för Stora Tuna är mycket bra och redo att tävla. ”De flesta av dessa orienterare bor i Falun-Borlänge och tränar tillsammans mycket, vilket gör oss till ett starkt lag”

Det är svårt att hitta ankare i tävlingscentrets myller under kvällens och nattens småtimmar, och det finns en anledning till det. Men enligt Jukola vinnaren Jani Lakanen vill man uppleva Jukola stämningen. ”Man vill gå och titta på starten och det finns andra frestelser”, säger Jani.

”Jag håller helt med om att det är en speciell atmosfär kring Jukola. Man vill gärna besöka tävlingsarenan dagen före loppet – men att få uppleva starten är inget som jag som sistasträckslöpare har fått göra”, kommenterar Emil.

Emil säger att man kan känna Jukola-stämningen ändå, när lagkamraterna gör sig redo och packar sina väskor på sitt boende kvällen innan.  ”Alla vet att vi kommer att springa tillsammans hela natten”. Även om Stora Tuna har bott i stugor de senaste åren säger Emil att han har sovit i tält flera gånger och upplevt Jukola-stämningen med allt som hör till det.

När Emil springer som ankare för Jukola säger han att han sover en del innan, men nervositet och spänning kan göra det svårt att sova. ”Ibland lyckas jag sova bra och vaknar för att se hur loppet har gått, men ibland är det svårt att hålla sig borta från liveresultaten.” Emil säger att han dagen innan inte anpassar sig så värst mycket till tidpunkten för loppet. Han säger, att det fungerar bra när han försöker få mycket sömn och vila dagarna före.

Förra årets bästa finska lag, Helsingin Suunnistajat, åker till Lakia-Jukola för att jaga sin dröm. Olli Ojanaho, som slutade trea i Borgå, tycker att Stora Tunas segerlopp var en tuff prestation, men tror att laget kan besegras. ”Vi behöver bara orientera lite bättre och springa lite hårdare”, säger Olli. Olli säger att han inte heller kommer att titta på starten av stafetten, utan kommer att fokusera på loppet vid lagets boende. Enligt Olli blir ankarets sömn ibland avbruten. Han sover med öronproppar i sitt rum och öppnar sin mobiltelefon när han vaknar för att kolla läget. Den 16 juni får vi veta hur det ser ut då

Foton: Jarmo Koskela

Text: Markku Sormunen