Lentokenttä toimi erinomaisesti suurtapahtumassa

Suviseurojen asuntovaunut levittäytyivät Kauhavan lentokentälle viime kesänä. Jukolan kisakeskus tulee sijaitsemaan kuvan etualueella. Kuva: Kuvapalvelu, Suviseurat.

Kauhavan lentökenttä toimii suurtapahtumien pitopaikkana erinomaisesti uskovat sekä Suviseurojen viestintäpäällikkö Harri Vähäjylkkä että Lakia-Jukolan pääsihteeri Pauli Mäkelä.

Lentokenttä sai tapahtumapaikkana tulikasteensa viime kesänä vanhoillislestadiolaisten Suviseurojen aikana. Tapahtuma kokosi kentälle parhaimmillaan 86 000 henkeä, mikä yllätti järjestäjät.

Suviseurat järjestettiin Kauhavalla ensimmäistä kertaa. Kokemukset ovat SRK:n viestintäpäällikkö Harri Vähäjylkän mukaan ”todella hyvät”.

– Onnistumisen kokemukseen vaikuttivat sujuvat liikennejärjestelyt, paikallisten kiinnostus tapahtumaan sekä saumaton yhteistyö lentokentän hallinnon, viranomaisten, maanomistajien ja paikallisten asukkaiden kanssa. Koimme, että olimme tervetulleita.

Kolmen kilometrin mittainen kiitorata tuo omat haasteensa.

– Jossain palautteessa todettiin, että lentokentät harvoin ovat pyöreitä. Osalle väestä tuli väkisinkin pidenpi matka juhlatelttaan.

Kauhavan lentokenttä on lähellä taajamaa, keskustaan on matkaa vain parisen kilometriä. Vähäjylkkä arvelee, että keskeinen sijainti lisäsi kauhavalaisten kiinnostusta tapahtumaan.

– Tilanne oli samankaltainen myös Porissa, jossa Kirjurinluoto on vielä lähempänä keskustaa.

Osa Suviseurojen vieraista palaa juhlien jälkeen kotiin, mutta monet perheet yhdistävät Suviseurat lomareissuun. Tämän ovat huomanneet myös lomakohteet.

– Esimerkiksi Ähtärin eläinpuisto mainosti perhelippuja Päivämies-lehdessä.

Suviseurat on kesätapahtumien joukossa Suomessa ja jopa Pohjoismaissa omassa luokassaan. Asuntoautoja ja -vaunuja oli mykistävät 9 000 kappaletta ja telttoja yhteensä 7 000.

Lakia-Jukolaan odotetaan noin 20 000 suunnistajaa. Väkimäärä nousee  noin 40 000 kun huoltajat, toimitsijat ja talkoolaiset lasketaan yhteen.  Lakian kilpailukeskus sijaitsee kiitoradan pohjoispäässä. Mäkelä kiittelee sitä, että tapahtuma-alue on yhtenäinen. Infra on kunnossa. Autot saadaan parkkiin asvaltille ja telttakylät voidaan pystyttää tasaiselle ja kovalle nurmelle kiitoradan vieressä.

Sekä Suviseurat että Jukola viedään läpi rautaisella rutiinilla.

– Toinen yhdistävä asia on vapaaehtois- ja talkootyö. Sitä kannattaa pitää yllä, Harri Vähäjylkkä sanoo.