Flygplatsen fungerade utmärkt under den stora händelsen

Husvagnarna för Sommarmötet evenemanget spred sig över Kauhavas flygfält förra sommaren. Jukolas tävlingscentrum kommer att vara beläget på det område som syns framför bilden. Bild: Bildtjänst, Suviseurat.

Kauhavan flygplats fungerar utmärkt som plats för stora evenemang, enligt både kommunikationschefen för Sommarmötet, Harri Vähäjylkkä, och generalsekreteraren för Lakia-Jukola, Pauli Mäkelä.

Flygplatsen fick sin elddop som evenemangsplats förra sommaren under Sommarmötet, som samlade upp till 86 000 personer på fältet, vilket överraskade arrangörerna.

Sommarmötet arrangerades för första gången i Kauhava. Erfarenheterna är enligt kommunikationschefen för SRK, Harri Vähäjylkkä, ”verkligen goda”.

– Framgången påverkades av smidiga trafikarrangemang, det lokala intresset för evenemanget samt det nära samarbetet med flygplatsens förvaltning, myndigheter, markägare och de lokala invånarna. Vi kände oss välkomna.

Den tre kilometer långa landningsbanan medför sina egna utmaningar.

– I viss feedback påpekades att flygplatser sällan är runda. För vissa innebar det en längre väg till festtältet.

Kauhavas flygplats ligger nära staden, bara några kilometer från centrum. Vähäjylkkä tror att den centrala placeringen ökade invånarnas intresse för evenemanget.

– Situationen var liknande i Björneborg, där Kirjurinluoto ligger ännu närmare centrum.

En del av Sommarmötet-besökarna återvänder hem efter festen, men många familjer kombinerar Sommarmötet med en semesterresa. Detta har även märkts av semesterdestinationerna.

– Till exempel marknadsförde Ähtäris djurpark familjebiljetter i tidningen Päivämies.

Sommarmötet är i en klass för sig bland sommarevenemangen i Finland och till och med i Norden. Det fanns imponerande 9 000 husvagnar och 7 000 tält.

Till Lakia-Jukola förväntas cirka 20 000 orienterare. Antalet ökar till cirka 40 000 när föräldrar, funktionärer och frivilligarbetare räknas samman. Lakia-Jukolas tävlingscentrum ligger i den norra änden av landningsbanan. Mäkelä berömmer att evenemangsområdet är enhetligt. Infrastrukturen är i gott skick. Bilar kan parkeras på asfalt och tältbyar kan resas på jämn och hård gräsmark intill landningsbanan.

Både Sommarmötet och Jukola genomförs med järnvilja och rutin.

– En annan gemensam sak är frivillig- och ideellt arbete. Det är värt att upprätthålla, säger Harri Vähäjylkkä.