Minun Jukola-tarinani

Lakia-Jukolaan on aikaa reilu 8 kuukautta. Kyseessä on järjestyksessään 75. Jukolan ja 46. Venlojen viesti. Jokaiselle Jukolan kävijälle on varmasti kertynyt kasapäin muistoja. Muistot ja elämykset ovat ihmiselle tärkeitä ja niihin on aina jälkikäteen mukava palata. Ajattelinkin jakaa minun Jukola-tarinani.

Alkuun paljastus. En koe olevani pihkaniska sanan varsinaisessa merkityksessä. Vaikka nuoresta asti iltarasteja olen käynyt, nauttinut suunnistuksesta ja jonkinlaisena kestävyysurheiluromantikkona ihannoinut lajia, varsinainen kilpailutausta löytyy juoksuradoilta ja hiihtoladuilta.

Varhaisin muisto Jukolasta on Salo-Jukola vuodelta 2006. Mummolassa oli VHS-kasetilla Urheilukanavan tekemä Jukola-lähetys, jota muistan katsoneeni tuolloin noin 10-vuotiaana. YLE alkoi näyttämään Jukolaa vuonna 2010 ja siitä asti olen seurannut Jukolaa tv:n välityksellä. Joka vuosi sitä mietti, jospa itsekin lähtisi Jukolaan, mutta jostain syystä se vain jäi. Lopulta vuonna 2018 Lahti-Hollola Jukolaan kasattiin kaveriporukalla joukkue eli Hälvälän supikko aamuhämärässä on minun ensimmäinen kosketus Jukolaan. Kokemus oli tietyllä tavalla mullistava. Ymmärsin heti, mitä “Suunnistajan joulu ja juhannus” todella tarkoittaa. Ymmärsin myös, että Jukolasta tulee lopun ikää jatkuva jokakesäinen perinne. Jäin heti koukkuun.

Ei meidän kaveriporukan joukkue ihan huono ole ja kaikilla on vankka urheilutausta. Sijoitus on pyörinyt viime vuosina 300 molemmin puolin, mutta tärkeintä on tavata, vaihtaa kuulumiset ja spekuloida reitinvalintoja. Joukkueemme on kaksijakoinen, osa on kovakuntoisia, mutta suunnistustaidoissa olisi parannettavaa ja osa on ei-niin-kovakuntoisia, mutta rastipukki halkeaa. Yhden joukkueemme viestinviejän tokaisu Lukkari-Jukolan jälkeen kuvaa hyvin joukkueemme koostumusta: “Kyl me oltaisiin kovia, jos te osaisitte suunnistaa, ja mä jaksaisin juosta”.

Kun Jukola myönnettiin Rovaniemelle, niin halusin lähteä talkoilemaan ja vahingossa löysinkin itseni areenatuotantopäällikön paikalta. Napapiiri-Jukola oli hieno kokemus ja opetti valtavasti. Tärkeimpänä oppina talkoolaisuuden tärkeys. 

En laskenut Napapiiri-Jukolan ajalta talkootunteja, mutta varmasti puhutaan kymmenistä, jopa sadoista. Pelkästään Jukola-viikonloppuna tein oman Personal Bestin,  31 tunnin “talkoovuoron”. Rahallista palkkiota en saanut senttiäkään, mutta kokemuksen ja opin arvoa ei voi mitata rahassa. Lähdön hetki Lordin Hard rock hallelujahin alkaessa soimaan oli hieno, mutta kaikista huikeinta oli tutustua muihin sitoutuneisiin ja osaaviin henkilöihin tapahtumassa. Samalla ymmärsin sen, kuinka paljon asioita pitää tehdä taustalla, jotta kaikki sujuu mallikkaasti, Jukola-class -tasoisesti. 

Olen nyt ollut 2,5 kuukautta pääsihteerinä ja jälleen olen kokenut valtavan sitoutumisen ja innokkuuden organisaatiossamme. Meillä Lakia-Jukolassa on kymmeniä vastuuhenkilöitä, jotka antavat uskomattoman suuren panoksen, jotta juuri sinä saisit mieleenpainuvia elämyksiä Lakia-Jukolasta. Kuitenkin on muistettava se, että nämä vastuuhenkilöt yksin eivät rakenna Suomen suurinta aikuisurheilutapahtumaa. Tarvitsemme yhteensä 1500 talkoolaista ja jokaisen talkoolaisen panos on suureksi avuksi.

Kilpailukeskuksena toimii Kauhavan lentokenttä, joka mahdollistaa meidän kunnianhimoisen tavoitteen: Palveluiltaan sujuvin Jukola ikinä

Ja ne maastot. Olen kuullut vitsailua, että “laitatteko te rastit heinäladon nurkalle tai ojan päähän”. Vein eilen rastipukkimateriaalia maastoon ja samalla ihailin sitä. Maasto tulee varmasti yllättämään monet positiivisessa mielessä. Maasto ei ole samanlainen kuin Porvoossa, mutta Jukolan vahvuus onkin se, että maastot ovat joka vuosi erilaisia. 

Jos et ole aiemmin käynyt Jukolassa, niin nyt jos koskaan kannattaa tulla paikalle kokemaan Jukolan huuma. Parkkipaikat ovat kisakeskuksen välittömässä läheisyydessä ja junallakin pääsee Kauhavan asemalle, josta on shuttle-bus -yhteys kisakeskukseen.

Tervetuloa tekemään Lakia-Jukolaan lisää muistoja; joko kilpailijana, talkoolaisena tai katsojana! 

 

Talkoolaiseksi voit jo ilmoittautua TÄÄLTÄ.

Kilpailuun ilmoittautuminen aukeaa 1.12.2023.

 

Jukolaterveisin,

Pauli Mäkelä, Lakia-Jukolan pääsihteeri

Kuvassa Pauli tämän vuoden 25mannassa osuutensa jälkeen.