Puukkoja ja puntareita, sekä muita virvokkeita

Iisakki Järvenpään puukkotehtassa syntyyy perinnepuukkoja sekä puukkoja luonnossa liikkujille.

Jukolan aikana kannattaa tutustua myös puukkopitäjän omaleimaisiin liikkeisiin. Ne sijaitsevat kävelymatkan päässä Lakia-Jukolan tapahtuma-alueelta. 

Puukkoja ja puntareita, sekä muita virvokkeita on ikivanha rallatus, joka pätee Kauhavaan edelleen.

Iisakki Järvenpään puukkotehdas sijaitsee kirkon vieressä. Iisakki perusti puukkotehtaansa vuonna 1879 eli heti, kun elinkeinovapauslaki ylipäätään salli yritystoiminnan myös maaseudulla. Aluksi Iisakki valmisti yksinkertaisia työpuukkoja, mutta pian syntyi koristeellinen lahjapuukko Venäjän tulevalle keisarille Nikolai II:lle ja siitä maine ja bisnes lähtivät lentoon.

Malliston runkona ovat vieläkin perinnepuukot, joiden rinnalla kulkevat puukot metsästäjille, kalastajille ja luonnossa liikkujille.

Puukkoja voi tietysti ostaa netistä, mutta nyt kannattaa poiketa myös myymälään ja tutustua tehtaaseen paikan päällä.

Kauhavan vanhassa meijerissä tislataan nyt giniä.

Meijeristä tuli ginitislaamo

Kauhavan virvokkeita edustaa ginitislaamo, jonka Terhi ja Keijo Mäkelä perustivat parisen vuotta sitten vanhan osuusmeijerin tiloihin.

– Tislaamo syntyi yhteisestä unelmasta. Olimme tehneet kotiviinejä itsekin ja tutustuneet matkoilla viininvalmistukseen ja tislaamoihin eri puolilla maailmaa.

Häjy Distilling Companyn yrittäjien haaveissa oli alkuaan viski, mutta sen pitää kypsyä tammitynnyrissä kolme vuotta. Ensimmäiseksi omaksi tuotteeksi tuli gini, joka valmistuu viikossa.

Yrittäjillä on taito hyppysissä ja onneakin matkassa, sillä ensimmäinen oma tuote Loitsu Gin voitti heti ykkössijat Lontoossa Gin of the Year 2022 ja Women´s Wine and Spirits Awards 2023 -kilpailuissa.

Nyt valikoimassa on Loitsusta kypsytetty gini Luote sekä sitruunalla ja mustikalla maustettu Puro vodka. Jalot juomat kauppaa tietysti Alko, mutta tapahtumaviikon ajaksi avataan Häjyn pitkät pidot -anniskelupaikka Kauppatien varteen.

Lankava on käsityöharrastajan mekka.

Lankava on käsityöharrastajan mekka

Lankavan tarina alkaa vuodesta 1925, jolloin Lyyli Karppinen ja kolme muuta voimanaista perustivat kudontatekstiilejä välittävän yrityksensä Kauhavalle.

Nyt peinteikäs perheyritys palvelee käsityöharrastajia kautta maan. Aseman lähellä sijaitseva jättimyymälä on täynnä lankoja, kuteita sekä mallikappaleita. Myymälästä on tullut myös retkeilykohde, jonne käsityöharrastajia saapuu bussilasteittain hankkimaan tarvikkeita ja uusia ideoita.

Lankava myy suurimman osan tuotteista verkkokaupassa, mutta jos puikot pysyvät hyppysissä tai kangaspuiden pauke on tuttua kannattaa suunnistajankin poiketa myymälään.

Kylän hauskin myymälä

Tuulia Design myy askartelu- ja käsityömateriaaleja ja tarvikepaketteja. Lisäksi järjestetään askartelukursseja, joilla syntyy saippuaa, koruja tai vaikkapa kylän komein katuluuta. Myymälä on Kauhavan hauskin ja leikkisä somistus jatkuu pihalle.

Konstikkaan pulmapelit tarjoavat aivojumppaa.

Pulmapeleistä jumppaa myös aivoille

Marita ja Mikko Lassila pyörittävät pulmapeleihin, oppimisleluihin ja stressileluihin erikoistunutta liikettään Kauhavan torin lähellä.

Pulmia löytyy helpoista vaikeisiin, pehmeistä koviin ja metallisista puisiin ja muovisiin. Uusia älypelejä keksitään jatkuvasti, mutta vanhat klassikot kuten Rubikin kuutio pitävät pintansa.

Stressilelujen eli erilaisten käsissä puristeltavien ja näperreltävien tuotteiden menekki kasvaa. Stressilelut tukevat aikuisten ja lasten keskittymiskykyä, stressinhallintaa ja jopa oppimiskykyä. Konstikas.fi myy lähes kaikki tuotteet verkossa.

Samaan aikaan Lakia-Jukolan kanssa vietetään Kauhavalla myös Kädentaitoviikkoa ja Puukkofestareita sekä markkinoita. Ohjelmassa on yli sata erilaista työpajaa, kurssia, näytöstä ja kierrosta. Nehän voisi ottaa vaikka ylimääräiseksi rastiksi.