Stora Tuna höll för favorittrycket

Bild: Jaakko Sorvisto

För femte gången i rad firar Stora Tuna segern i Jukolakavlen. Emil Svensk förde Stora Tuna i mål i överlägsen stil, med en segermarginal på nästan 12 minuter till Ok Linné och Albin Ridefelt. Trea i stafetten blev Ikaalisten Nouseva voima efter stark löpning av ankaret Eetu Savolainen.

Tävlingen avgjordes egentligen redan på den tredje etappen när Jesper Svensk löpte ifrån konkurrenterna. Borlängelagets Joakim Svensk hade fört upp laget i ledning under de sista kilometrarna, en ledning som alltså höll ända in i mål.

För de två övriga bröderna Svensk, Victor och Emil återstod att orientera säkert och hålla konkurrenterna på avstånd under de två sista etapperna. Imponerande överlägset och kontrollerat av Stora Tuna. Näst intill perfekt, eller?

– Vi kan alltid bli bättre att springa, bli lite stabilare och lite säkrare. Det är svårt att göra, egentligen, men det går alltid, säger Emil Svensk till Yle strax efter målgången.

Den finländska kampen om bronsplatsen avgjordes en dryg kvart efter att Emil Svensk stämplat i mål. Eetu Savolainen löpte upp Kalevan Rasti och Tampereen Pyrintö som kämpade om tredjeplatsen i den sista växlingen, över fyra minuter före laget från Ikalis.

Segern betydde samtidigt att Stora Tuna OK:s damer och herrar i år lade beslag på alla fyra segrar i de två stafettklassikerna Tiomila och Jukola. Segern i Venlakavlen gick på lördagen i överlägsen stil till Borlängelaget.