Turton perhejoukkue ottaa Lakia-Jukolan haasteena

Jari Turto ja tytär Miia Ahrenberg ovat menestyneet myös curlingissä.

Jukolan viesti tarjoaa osallistumismahdollisuuden monenlaisille joukkueille suunnistusseuroista harraste- ja työporukoihin. Oma erikoisuutena kisassa ovat erilaisten variaatioiden perhe- ja sukukokoonpanot.

Tulevana kesänä yksi joukkue, joka on saanut koko perheen liikkeelle on Turtojen perhejoukkue. Turtot lähtevät tavoittelemaan Jukolan viestin läpipääsyä kokoonpanolla, johon kuuluu perheen vanhempien Jarin ja Eija Turton lisäksi heidän kolme lastaan, Eero, Miia ja Jaakko sekä Eeron ja Miian puolisot Laura Turto ja Kim Ahrenberg.

Suunnistustaito opittiin jo pienenä

Turtojen perheessä lapset ovat kulkeneet mukana suunnistuskilpailuissa pienestä pitäen. Kotiseura on satakuntalainen Kokemäen Kova-Väki. Suunnistuslajeista tutuksi on perinteisen suunnistuksen lisäksi tullut myös tarkkuussuunnistus, jossa perheen isä Jari Turto on kerännyt mitaleita niin EM- kuin MM-tasolla.

Vaikka lasten osalta suunnistus on välillä jäänyt muiden lajien jalkoihin, lapsena synnytetty kipinä on saanut perheenjäsenet vanhemmiten palailemaan taas tutun lajin pariin. Myös sukuun naidut Kim ja Laura ovat päässeet, tai joutuneet, vahvasti mukaan suunnistuskuvioihin.

– Kyllä aika nopeasti seurustelun alettua annettiin ymmärtää, että tästä lajista kannattaa alkaa tykkäämään. Kun olin muutamassa Jukolassa ollut kannustamassa, sain kuulla, että ei tänne enää pääse pelkästään kisoja katselemaan. Siitä se alkoi. Teoriassa olen huippusuunnistaja, niin hyvää oppia olen saanut, mutta ihan en ole vielä oppeja saanut siirrettyä käytäntöön. Ylitän itseni joka kerta suunnistaessani, Laura Turto kertoo ja mainitsee, että hänen huono suuntavaistonsa on aina ollut omassa perheessä iso vitsi.

Perhekuvassa Eero, Jari, Eija, Laura, Jaakko Turto ja Miia Ahrenberg.

Suunnistuksen lisäksi Turtojen perheessä menestystä on kerätty curling-areenoilla. Mitaleita on tullut niin omilla joukkueilla kuin Miian ja Jarin yhteistiimillä paricurlingissa. Vaikka Miian päälaji on yhä curling, suunnistus toimii hyvänä rinnakkaislajina.

– Suunnistus on hyvä laji peruskunnon kasvattamiseen ja ylläpitämiseen, mistä on hyötyä myös curlingissa. Kun Laura halusi lähteä ensimmäisen kerran juoksemaan Venloihin niin minäkin päätin osallistua ja vuodesta 2015 on juostu kaikki Venlat samassa joukkueessa, Miia kertoo.

Yhteinen tavoite yhdistää

Yksi kimmoke koota perhejoukkue tänä vuonna Jukolaan oli se, että perheen isälle kyseinen kilpailu on 50. Jukolan viesti.

– Jukola on aina ollut minulle tärkeä tapahtuma. Laura joskus pohti, että olisi kiva juosta myös Jukolan viestissä. Aloin sitten miettiä, saataisiinko meidän ydinperheestä joukkue kokoon. Matkat ovat pitkiä ja osa meistä on aloittelijoita tai elämänsä ehtoopuolella. Meillä ei ole yhtään varamiestäkään, koko perhe puolisoineen tarvitaan, Jari kertoo.

Lopullinen päätös osallistumisesta syntyi marraskuussa. Aloittajaksi pääsee perheen esikoinen Eero ja ankkuriksi ”pikku-Eero” eli miehen puoliso Laura. Jaakko perusteli itselleen halutuimman, eli yön pimeimmän osuuden, koska ei ole koskaan aiemmin 2. osuutta suunnistanut toisin kuin Eero ja Jari. Lyhyemmät osuudet annettiin äiti Eijalle ja Jukolan ensikertalaiselle Kimille. Jari ja Miia taas suunnistavat suunnilleen saman pituiset osuudet kolme ja kuusi.

Kim Ahrenberg sai ensimmäisen Emitin ja suunnistuspaitansa viime jouluna. Vieressä anoppi Eija Turto joka myös lähtee ensimmäiseen Jukolan viestiinsä.

Joukkueen jäsenistä neljä, Laura, Miia, Eija ja Kim osallistuvat Jukolan viestiin nyt ensimmäistä kertaa. Naisilla kokemusta on kuitenkin Venlojen viestistä ja selvä mielikuva, mitä edessä odottaa.

Perhe asuu ympäri Etelä-Suomea, joten tärkeässä osassa valmistautumista on perheen yhteinen Jukola WhatsApp-ryhmä, jossa jaetaan omia harjoituksia ja tsempataan toisia kohti kesän päätapahtumaa.

– Jukola viikonloppu on kiva tapa viettää perheaikaa. Jukolassa vähemmänkin suunnistaneetkin selviävät ja yhteinen päämäärä tuo kivasti tsemppiä tekemiseen, Turtot kertovat ja kannustavat myös muita perhejoukkueita ottamaan Jukolan haasteen vastaan.