Valvoja hyväksyi Lakia-Jukolan radat

Lakia-Jukolan ratavalvojana toimii kangasalalainen Jarkko Liuha. Keski-Suomessa Vaajakosken Vähäperällä suunnistusoppinsa saanut Liuha on varsinainen Jukola-konkari. Jo vuonna 1997 Jyväs-Jukolan aikoihin nuorimies Liuha oli mukana ratavaliokunnan koejuoksijana ja median oppaana.

Huippusuunnistajan unelman Liuha koki Salo-Jukolassa vuonna 2006 kiidättäen Vehkalahden Veikkojen joukkueensa 3. osuuden viestiä pitkällä yöllä nostaen joukkueensa sijalta 17 kakkoseksi. Seuraavalla osuudella joukkue nousikin viestin johtoon pitäen sen maaliin saakka. Joukkue on edelleen viimeisin suomalaisankkurin voittoon ankkuroima joukkue.  

Salpa-Jukolassa Liuha toimi Venlojen viestin ratamestarina vuonna 2011 ja Jukolan Viestin ratamestarina 2019 Kangasalla. Liuhalla on ratamestarikokemusten myötä rautainen kokemus Jukolan järjestelyistä, ja sitä kokemusta ja näkemystä hän on tuonut myös Lakia-Jukolan ratojen valvontatehtävässään. Ja onpa Liuha valittu myös Jukolan taustaorganisaation, Kaukametsäläisten jäseneksi vuonna 2022. 

Liuha toteaa Lakia-Jukolan kartan olevan ammattilaiskartoittajien tekemänä laadukas ja tasalaatuinen, jolla on miellyttävä edetä maastossa. Ratamestari Roope Näsin laatimat radat saavat Liuhalta myös kehuja.

—Roope on laatinut monipuoliset ja yllätykselliset radat haasteelliseen maastoon, Jarkko kehuu.  

Liuha kuvaa Roopea tunnolliseksi ratamestariksi, joka on miettinyt erilaisia vaihtoehtoja hajonnoille ja rastipisteille satoja tunteja.

—Jonkin verran kävimme Roopen kanssa keskusteluja ratapituuksista ja hajonnoista, ja teimme pieniä muutoksiakin, mikä on Jukolan kokoisessa tapahtumassa varsin normaalia valvojan ja ratamestarien välillä.

Liuha tuo myös Lakia-Jukolan valvontatyöhön kokemusta ratojen viimeistelyyn ja muuhun työpöydällä tapahtuvaan ratatoimintaan. Liuha korostaakin valvojan olevan yksi osa kilpailuorganisaatiota, jonka tehtävänä on auttaa yhteistyössä järjestäjiä tekemään tapahtumasta entistäkin paremman.  

  Valvoja ja ratamestari Venlojen ankkuriosuuden kimpussa.