Napapiiri-Jukola organiseras i 2021

Världens största stafettorienteringstävling Jukolakavlen (Jukolan viesti) förflytta sig till nästa år på grund av coronavirus. Napapiiri-Jukola organiseras i Rovaniemi 19.-20.6.2021. Ursprungliga tidpunkten av Napapiiri-Jukola var 13.-14.6.2020.

Napapiiri-Jukolas arranggörsförening Ounasvaaran Hiihtoseura, ledningsgruppen av Jukolakavlen och Finlands Orienteringsförbund har beslutat förflyttningen tillsammans.

– Vi följade coronasituation och började förberedelse av stafettens förflytting till augusti. Vi konstaterade ändå att i augusti det finns för mycket osäkerhet. Sen vi beslutade flytta Napapiiri-Jukola till nästa år, säger Jukolakavlens ledningsgluppens ordförande Juhani Sihvonen.

– Innan beslutet vi har diskuterat med olika hållet. Vi har också kommit överens att följande Jukolakavlen ska organiserar ett år senare. Vi har reda upp alla möjliga alternativet innan beslutet. Det var enigt beslut, säger Sihvonen.

Martti Anttila, tävlingsledare av Napapiiri-Jukola, säger att Ounasvaaran Hiihtoseura hadde alla färdigheter att organisera Jukolakavlen i juni 2020.

Det skulle har varit för stora risken till idrottsklubben att organisera stafetten i augusti på grund av coronapandemin. I augusti finns det inte samma midnattsol, som gör Napapiiri-Jukola unik. Dessutom antalet av laget, både finska och internationell, skulle har minskats.

– Naturligtvis klubben ville det inte. Vi har väntat 40 år. Vi orkar vänta ännu ett år till.

Anmälan av registrerad lag ska flytta till året 2021, eftersom Napapiiri-Jukola bevarar anmälningar och deltagaravgifter gällande. Tidtabellen av nya anmälan ska informeras senare och information kommer att uppdatera till Jukolas websidans tävlingsinbjudan.

 

Följande Jukolakavlen:

2021 Napapiiri-Jukola, Rovaniemi, Ounasvaaran Hiihtoseura

2022 Lukkari-Jukola, Mynämäki, Liedon Parma ja Mynämäen Suunnistajat -52

2023 Porvoo-Jukola (Borgå Jukola), OK Trian

2024 Lakia-Jukola, Kauhava, Kauhavan Wisa, Lapuan Virkiä